Guide till våtrakning med rakkniv

För många är rakning en tröttsam vardagssyssla. För andra en religion där det heligaste av allt är våtrakning med rakkniv. - Den som behärskar rakkniven kan få till en ännu tightare rakning än med säkerhetshyvel. Men framförallt handlar det om själva känslan att raka sig med kniv, säger Håkan Ström, barberare på Barber & Books i Stockholm.

Olof Enckell  |  Publicerad 2011-01-06 14:19  |  Lästid: 4 minuter

Rakning och skäggvård har alltid varit självklar en del av manlig stilkultur. Senaste åren har många börjat återupptäcka den traditionella våtrakningen. Kanske främst med säkerhetshyvel, men även hardcore-varianten med rakkniv.  Något som kräver övning för att bli bra.

Rakkniven är inte ett särskilt förlåtande verktyg utan det är viktigt att verkligen ta sig tiden och inte vara för stressad när man rakar sig med kniv. Jag rekommenderar att man rakar sig på kvällen för att vara mer alert.  Likaså bör man som nybörjare inte raka på allt för grov skäggväxt. Max 2-3 dagars stubb, säger Håkan Ström.

Det finns lite olika skolor om hur den ultimata rakningen med kniv går till. Håkan beskriver en bra grund till rakprocessen enligt följande:


1. Börja med att göra rent huden. Där är det viktigt att inte använda en scrub eller annan peeling-produkt vilket riskerar att torka ut huden innan rakningen. Jag föredrar en olivoljebaserad tvål vilket gör rent, men samtidigt ger huden fukt.  

2. För att kniven skall glida ännu bättre rekommenderar jag att man därefter smörjer in ansiktet med en tunnare olja. Tjocka oljor riskerar att suga upp rakkniven och ge sämre glid.

 3. Nästa steg är att tvåla in ansiktet. Antingen väljer man en klassisk raktvål som man applicerar med hjälp av en rakborste som skall ha legat i varmt vatten lite innan man borstar upp raktvålen. Alternativet är att använda en rakkräm som man kan applicera både med en rakborste eller med handen. 

4. Lägg därefter en varm fuktig frottéhandduk över ansiktet och låt den vila någon minut.  Detta håller raktvålen varm.


5. Sedan börjar själv rakningen. Raka först medhårs med väldigt långsamma rörelser där man med den lediga handen sträcker ut huden lätt. Tillför tvål så att huden inte torkar och raka sedan en omgång mothårs för att rakningen skall bli extra len. Rakning mothårs med kniv kräver ofta lite extra träning jämfört med om man rakar man hyvel.  

6.När raknigen är klar, skölj ansiktet med kallt vatten för att porerna i huden skall stänga sig. Torka av ansiktet och smörj in med någon form av after shave. Undvik produkter med alkohol i under vinterhalvåret vilket riskerar att torka ut huden.   

   

Set med rakskål, tvål och borste. Shavingroom.se.

Det hela kan låta ganska enkelt, men en stor del av resultatet handlar om teknik och att kunna behärska kniven. 


- Man brukar säga att det optimala är att hålla kniven i en 30-40 gradig vinkel mot huden, men detta varierar beroende på vart på ansiktet man rakar, vilken hud- och skäggtyp man har samt kniven man använder. Konsten är att känna in kniven så den glider bra över huden och samtidigt skär av skäggstråna.  Ett vanligt misstag jag upplever är att många använder samma teknik med kniv som de använder med hyveln. Med rakkniv krävs betydligt långsammare drag. Det är viktigt att hela tiden ha glid med kniven, vilket i hög utsträckning är något man lär sig med tiden. Ett bra tips är att inte använda en allt för vass kniv de första gångerna för att istället kunna känna in kniven.

När det kommer till själva kniven pratas det ofta om två olika typer av modeller, cut throat och shavette. Cut throat är den allra mest klassiska modellen, i regel tillverkad i kolstål med skålslipat egg. Shavetten är till utseendet närmast identisk med cut throat-modellen, men använder istället utbytbara blad.  

Professionella barberare använder av hygieniska skäl nästan uteslutande shavette, vilket i mitt tycke ger ett minst lika bra resultat. Dessutom slipper man slipa egget med en strigel. Nackdelen med shavette-knivar är att de inte löper riktigt lika bra som skålslipade cut throat-knivar, vilka är stummare och kan ge längre drag. Sedan är det kanske inte riktigt lika sexigt med utbytbara blad, säger Håkan.  

Vad kännetecknar annars en bra kniv?


- Att den är vass. I övrigt är det mer en fråga om känsla och utseende. Det är lite som jaktknivar. En morakniv gör ofta ett minst lika bra jobb, men många gillar känslan av äkta handsmide.

Slutligen, har du någgra ytterligare tips för den som lära sig raka med kniv?

- Återigen, ta det lugnt. Det är riktigt roligt att raka sig med kniv, men det kräver lite övning innan det blir bra. Många väljer att endast använda rakkniv under helgen för att sedan raka sig med en hyvel på vardagarna, vilket jag tycker är en bra lösning om man har ett jobb som kräver ett välvårdat ansikte. 

   


D.R. Harris Arlington Shaving Soap Bowl (shavingroom.se)
Handtillverkad rakkniv från Baxter of California med fodral i Cordovanläder från amerikanska MAKR Carry Goods.
Dovo Shavette (exclusiveshavings.se)
D.R. Harris Arlington After Shave Milk.
Håkan Ström på Barber & Books.
Dela på Facebook
Tweeta