Guide till Edward Greens MTO-tjänst

Skor har kommit att bli ett av de mer populära inslagen här på Manolo bland er läsare. Ett märke som mycket välförtjänt fått en hel del utrymme är premiumtillverkaren Edward Green från Northampton. För ett år sedan gjorde vi ett fabriksbesök hos dem i England och de har även figurerat vid flera tillfällen i fredagsinspirationerna. Detta märke har i takt med att intresset för skor av hög kvalitet ökat rejält i Skandinavien de senaste åren fått ett allt starkare fäste och säljs numera hos ett antal återförsäljare.

Olof Nithenius Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-10-30 09:59  |  Lästid: 5 minuter

Dagens text kommer att handla om den möjlighet att designa egna skor som Edward Green erbjuder, populärt kallat MTO eller made-to-order. Lite förenklat kan man säga att Edward Green har ett basutbud av skor bestående av deras vanligaste och mest populära modeller som i stort sett alltid finns att tillgå. Dessa modeller erbjuder de flesta återförsäljare av Edward Green eftersom det helt enkelt är smidigt och effektivt. En av fördelarna med Edward Green är att man sedan kan designa sina egna modeller utifrån firmans modeller, läster, sulor och olika ovanskinn. En butik som är kreativ kan därför skapa helt unika modeller i läder som inte finns representerade hos konkurrenterna. Större återförsäljare som Leffot och Leather Soul vilka är två av de största skobutikerna i världen när det gäller premiumskor är mycket kreativa och tar varje säsong fram en rad så kallade MTO-modeller som de säljer i sina butiker och populära webbutiker.

En annan möjlighet som vi vill trycka på idag är att ni som kunder även kan utnyttja denna tjänst och designa er drömsko från Edward Green. Antingen genom att besöka en återförsäljare som säljer märket idag och låta dem att guida er eller att passa på under de så kallade trunk shows som märket numera gör löpande i Skandinavien. Vid dessa tillfällen kommer representanter från Edward Green och har med sig provskor och läderbuntar och kan på ett professionellt sätt hjälpa kunden att både hitta rätt storlek och bidra med hjälp vad gäller övriga val och alternativ. Numera görs denna typ av besök flera gånger per år hos Skomaker Dagestad i Oslo, Skoaktiebolaget i Stockholm och Linnégatan No.2 i Göteborg. 

Beträffande vilken typ av val man som kund vill göra så finns det lite olika prisalternativ.

Den enklaste formen är det alternativ som innebär att man utgår från en standard modell och väljer valfritt läder och sula. Detta kostar då ca 1 800 kr mer än en sko i standardutförande. Det är alltså ingen annan skillnad mot skorna i basutbudet annat än att man kan få precis det läder och sula man önskar på de flesta modeller.

 

Guide till Edward Greens MTO-tjänst
Några av Edward Greens olika sulaternativ som är tillgängliga via Made to Order.
Guide till Edward Greens MTO-tjänst
Det finns mängder med val när det kommer till ovanskinn för MTO.
Guide till Edward Greens MTO-tjänst
Made to Order öppnar även för att göra skor i två olika nyanser. Här ser vi adelaidemodellen Canterbury i två olika nyanser av grått. (leathersoulhawaii.com)

Nästa alternativ kostar ca 2 800 kr mer än standard men då kan man ändra läst, dvs om man gillar en viss modell men vill ha den tillverkad på en läst den inte normalt produceras på, så går detta bra. Vid detta alternativ kan även ändra saker så som tåmedaljong eller stansningar.

 

Guide till Edward Greens MTO-tjänst
Split toe modellen Dover görs normalt på lästerna 202, 606 och 32 men har här producerats på 82-lästen vilket kräver ett extra premium. (leffot.com)

Det tredje och dyraste alternativet kalls Top Drawer vilket är en tjänst som kostar mellan 15 000-17 000 kr. Detaljarbetet är här mera påkostat och varje par skor har max haft 4 personer inblandade vilket betyder att färre personer har gjort fler moment på varje sko vilket normalt sett brukar ge ett bättre resultat än när skon passerar många flera personer på vägen genom fabriken. Finishen är bättre men framförallt den smala och påkostade midjan, så kallad fiddle waist, är annorlunda. Man kan även i denna tjänst göra vissa smärre ändringar på lästen vad gäller insteg, häl osv för bättre passform. Notera dock att det inte rör sig om full bespoke där en läst skapas unikt för kunden. Detta är betydligt dyrare och erbjuds inte längre av Edward Green. 

Guide till Edward Greens MTO-tjänst
Eleganta och imponerande midjorna på Top Drawer-linjen.
Guide till Edward Greens MTO-tjänst
Finishen i ovanskinnet på Top Drawer är också ännu mer genomarbetad än på de vanliga skorna. (leathersoulhawaii.com)

Summerat kan man säga att möjligheterna är stora och om man vill ha en unik sko i just den där nyansen som man alltid drömt om så är chansen stor att det går att lösa.

Man kan inte göra alla modeller på alla läster enligt det första alternativet då vissa modeller exempelvis bara tillverkas på läst 202 och 82. Önskar man den på 888-lästen så kostar det alltså lite extra men kanske ett litet premium i sammanhanget för en unik modell och en läst som passar dig som bärare sen tidigare.

Guide till Edward Greens MTO-tjänst
Fantastiskt exempel på kängan Shannon i mockanyansen Coffee suede. (Leathersoulhawaii.com)

Vi på Manolo lät göra två helt olika modeller för att testa resultatet. En oxford med perforering på tån i modellen Cadogan på 202-lästen. Den tillverkades i den mellanbruna mockan som kallas Tobacco och som är en trevlig nyans med mycket liv i. Den valdes att göras med dubbel lädersula och ett infällt tåjärn vilket går att få på alla MTO-modeller. 

Guide till Edward Greens MTO-tjänst
Cadogan i Tobacco suede på 202-lästen.

Nästa val föll på en lite rustikare känga i modellen Galway. Den gjordes också den på 202-lästen och i ett grainläder som kallas Rosewood country calf. Som sula valdes en enkel danite vilken lämpar sig väl för höstrusket. Många hade nog valt att göra en känga i country calf på den lite klumpigare 64-lästen och med en riktigt grov ridgewaysula. Detta är ett snyggt alternativt men som begränsar användningsområdet lite. Det alternativ vi valde gör att den kan både kläs upp och ner och blir på detta sätt en mera mångsidig känga.

 

Guide till Edward Greens MTO-tjänst
Galway på enkel Dainitesula och i Rosewood Country Calf.
Guide till Edward Greens MTO-tjänst
Detaljbild på kängorna.

För ytterligare inspiration rekommenderas att besöka Leffot, Leather Soul och Skoaktiebolagets hemsidor. Där läggs löpande modeller ut som de antingen låtit tillverka själva i större upplagor eller enstaka par som lyckliga kunder har beställt.

Lycka till i jakten på drömskon! 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta