Guide – Så håller du stilen på resan

Att se ut som en påse skridskor för att man skall sätta sig på ett flygplan är ingen ursäkt. Svenskar semesterstil har flera gånger kommit på tal här i kommentarsfältet och idag tänkte vi ge förslag på hur man kan tänka för att hålla stilen under resan. Vår ambition är självklart att inte bara fokusera på den stilmässiga aspekten utan även kombinera den med en rad funktionella inslag.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-03-04 10:18  |  Lästid: 5 minuter
Guide - Så håller du stilen på resan

Specifika produkter avsedda för män på resande fot är något som nästan alla de stora modehusen och lyxkonglomeraten satsar stenhårt på. Allt ifrån lyxiga resväskor till passfodral, handbagade eller varför inte klockor med GMT-funktion? 

Vi vill dock gå djupare än så och även rekommendera vilken typ av plagg som kan vara extra lämpliga för en längre flygresa.

Kavaj / Kostym

Det finns framför allt två material vi vill lyfta fram som extra lämpliga för att hålla en dressad stil på resan. När det kommer till kavaj är det kashmir som har den god egenskapen att kunna tryckas ner i ett handbagage eller bäras i en flygplansstol utan att bli hopplöst skrynklig. Kashmir har också en utmärkt andningsförmåga vilket kan vara väldigt behagligt i ett flygplan som kan variera rejält i temperatur. 

Skall man på en företagsresa och tänker bära kostym är Fresco materialet vi vill slå ett slag för. Extremt skrynkeltåligt och fortfarande formellt acceptabelt. Till skillnad från kashmir är det även betydligt mer lämpligt som byxmaterial. 

Tänk på att kavajen behöver avlägsnas vid säkerhetskontrollen och lager på lager sällan är den bästa lösningen just för flygresor.

 

Guide - Så håller du stilen på resan
Ikoniska Jacket in the Box från italienska Belvest. Ett perfekt kavajval för flygresan.
Guide - Så håller du stilen på resan
Kashmir är perfekt för en resekavaj. Här från Loro Piana.
Guide - Så håller du stilen på resan
En kostym i Fresco är både sval och sofistikerad på resande fot. Här ifrån Sartoria Formosa via No Man Walks Alone.

Skor

Vad man reste i för skor spelade mindre roll förr men idag då vissa flygplatser kräver att man tar av skorna i säkerhetskontrollen blir det ett ganska viktigt val. Här rekommenderar vi framför allt skor utan snörning vilket är klart enklare att snabbt och enkelt kliva i och ur om så skulle behövas. 

Beroende på vilken årstid samt klimat man reser till skulle vi rekommendera exempelvis Chelseaboots, lazy mans eller loafers för flygresan. Alla är modeller som kan kläs upp och ner och skulle man behöva en mer formell sko kan de vara lämpligt att packa ner i handbagaget. Vi rekommenderar att man så ofta man kan packar en extra uppsättning kläder inklusive skor i sitt handbagage då risken att det incheckade bagaget blir försenat verkar snarare regel än undantag för vissa flygbolag. Under resor till ett 35-gradigt Pitti Uomo har vi den hårda vägen fått erfara hur obekväm bristen på extra kläd- och skoombyte kan vara. 

 

Guide - Så håller du stilen på resan
Eleganta chelseaboots från John Lobb.
Guide - Så håller du stilen på resan
Superelegant ”Lazy man” från Gaziano & Girlings spjutspetslinje Deco.
Guide - Så håller du stilen på resan
Loafers för vår och sommarhalvåret.

Handbagage

Hur handbagaget ser ut är tveklöst intressant men dess funktion är än viktigare. Här finns flera alternativ beroende på vilken typ av resa man skall på. 

En weekendbag är ett av de snyggaste väskalternativen som handbagage och passar bäst som förvaring av en extra uppsättning kläder och ev. skor. Här är dock problemet att modellen kan bli väldigt tung och otyplig att på mellan flighterna och har ingen optimal struktur för att skydda t ex dator eller dokument. Detta gör weekend bagen än bättre för t ex en bilsemester.

Ett annat alternativ är att välja en smidig kabinväska. Här får man en hård struktur som skyddar ev. elektronik samt hjul som underlättar släpandet. Tänk bara på att dubbelkolla måtten så att väskan faktiskt är godkänd som handbagage. Finns det möjlighet rekommenderar vi alltid att man har en eventuell dator i ett tillgängligt sidofack då det underlättar enormt vid säkerhetskontrollen.

Alternativ tre är att man reser väldigt lätt och har ett enklare kostymfodral i handen. Perfekt för att hålla ett ombyte snyggt under resan men begränsar vad man kan ta med avsevärt.

 

Guide - Så håller du stilen på resan
Klassisk Duffel eller Weekend bag från Frank Clegg.
Guide - Så håller du stilen på resan
Klassiska Rimowas kabinväska i aluminium. (Mr Porter)
Guide - Så håller du stilen på resan
Kostymfodral är perfekt för en resa över en dag eller två med endast ett ombyte. Här från danska Mismo med ett praktiskt sidofack för dator eller dokument.

Resetillbehör

Resande kan ofta komma att märka hur pass, boarding kort och plånbok kan vara utomordentligt krångligt att hålla koll på. Därför kan en stilfull reseplånbok eller passfodral vara guld värd för någon som flyger ofta. 

 

Guide - Så håller du stilen på resan
Resekit från Palmgrens med passfodral, reseplånbok och namnbricka för resväskan. Allt i en vacker cognacbrun ton.
Guide - Så håller du stilen på resan
Ett par skoblock gör mycket för hur skorna ser ut under en resa. Samtidigt är vikten i såväl handbagaget som det incheckade bagaget begränsad. Lösningen är ett par lättviktsblock i plast specifikt anpassade för resor. Dessa fyller ut skorna och håller dem fria från fula veck även om de inte är ett fullgott alternativ till vanliga block till vardags.
Guide - Så håller du stilen på resan
I en tid av smartphones kan såklart den mekaniska klockans funktionalitet diskuteras. Vi hävdar ändå att en GMT- eller världstidsklocka inte bara är ett stilfullt val utan ganska bekvämt sätt att hålla koll tiden i på flera tidzoner samtidigt. Här i form av Longines Master Worldtimer.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta