Guide – Så bryter du upp kostymen

Möjligheten att bära en kostym som både uddabyxa och kavaj är något som lockar många. Vi tittar närmare på hur man enklast lyckas.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-07-04 11:53  |  Lästid: 3 minuter

Som framför allt förstagångsköpare av en kostym letar många efter maximal mångsidighet i sin kostym. Man vill ha något som fungerar på formella fester, ett kontor men kanske även i ledigare sammanhang. Ett sätt att uppnå detta är att bryta upp kostymen i uddabyxa och kavaj.

Tyvärr är det lättare sagt en gjort för många kostymer är inte producerade i ett tyg anpassat för detta. Vi kommer idag lista ett antal tips på hur man kan tänka om man vill investera i en kostym som fungerar i flera delar.

Färg

Det som ofta sätter standarden för möjligheten att separera en kostym till kavaj och byxa är dess färg. Den i regel vanligaste lösningen är att köpa en mörkblå kostym i tunn ull där kavajen får agera blazer till exempelvis grå flanellbyxor eller chinos. Det kan mycket väl fungera men den mörkblå kostymbyxan är tyvärr inte den lättaste att kombinera med övriga kavajfärger och blir ofta liggande i garderoben.

Nästa alternativ är den grå kostymen och här uppstår motsatt problematik. Den grå byxan är ofta utmärkt för sig själv men kavajen (särskilt om det rör sig om en tunn, borstad ull) känns ofta betydligt mer svårburen.

Ett par färger som många inte tänker på men som i regel fungerar väldigt bra för såväl byxa som kavaj är brunt och beige. Det sistnämnda är ett klassiskt alternativ för framför allt byxor men är även utmärkt till kavajer i kombination med t ex benvita byxor.

Ljus kostym från Saman Amel med tydlig struktur som utan problem kan bäras som både uddabyxa och kavaj.

Material

Materialet är minst lika viktigt som färgen och här handlar det framför allt om textur och finish. Undvik blanka och släta ulltyger för kostymer som skall kunna brytas upp och välj istället kvaliteter med en matt finish så som linne, bomull eller fresco. Alla dessa tyger har också tydlig struktur i väven.

Nästa problematik med material är att trots att kostymen består av två delar så är inte alla tyger optimala för t ex byxor eller kavajer. Råsilke eller Dupioni-silke kan ge en fantastisk diskret lyster med tydlig struktur i en kavaj men är direkt olämpligt som byxtyg. Samma sak gäller blandningar med större mängd kashmir.

Ett material som passar sig väldigt bra för den här typen av användning är flanell. Det är ett tyg som i regel har ett naturligt fall som passar bra för både byxa och kavaj. Det har också en matt finish med mycket struktur vilket för tankarna från rena kostymtyger och gör det lätt att kombinera med allt från hopsack till kashmir.

Grå flanellbyxa som passar lika bra med blå hopsack-kavaj som i hel flanellkostym.

Bomull som vi var inne på tidigare är ofta väldigt populärt för just den här typen av användning men har en egenskap som gör att man bör vara lite försiktig. Bomull har en tendens att utveckla en naturlig patina där det bleks vilket gör att man kan få svårt att bära kostymen i sin helhet vid senare tillfälle om man t ex endast använt byxa eller kavaj en hel sommar.

Kavaj från en blå flanellkostym som även gör sig utmärkt med sandfärgade byxor.

Modell

Tredje kategorin att tänka på är vad det är för modell av kostym man köper. Vill man med enkelhet kunna bryta upp den är t ex kavajer med spetsiga slag betydligt svårare än trubbiga. Dubbelknäppt gå absolut att bära som uddakavaj men är i regel svårare och kräver ännu mer av tyget. Vill man underlätta ytterligare kan man såklart välja detaljer som går åt det ledigare hållet så som patch pockets framför passpoal-ficka etc.

Byxmodellen behöver inte skilja sig nämnvärt då t ex side adjusters, frontveck eller slag går utmärkt på såväl uddabyxor som kostymbyxor.

Mörkblå kavaj från en dubbelknäppt kostym i en High Twist Wool som fungerar förvånansvärt bra som uddakavaj.
Kostymbyxor i tunn flanell som även går utmärkt att bära som uddabyxa.
Dela på Facebook
Tweeta