Guide – 5 saker att tänka på när man köper en kavaj

När man skall inhandla en kavaj finns det många saker att tänka på för att få en såväl användbar som elegant produkt att hålla stilen över tiden.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-04-29 10:51  |  Lästid: 4 minuter

Till skillnad från köpet av sin första kostym så ställer valet av kavaj helt andra krav för många. Om kostymen skall vara formell och fungera i sammanhang som bröllop, begravning eller kanske arbetsintervju så är kavajen inte sällan ett vardagsplagg som även skall fungera till fest men främst erbjuda en mångsidighet.

Konstruktion och uppbyggnad

Pga kostymens formella krav kan det vara positivt med en viss struktur och uppbyggnad i såväl bröst och axelparti utan att den för den delen skall kännas som en rustning. Kavajen däremot gör sig enligt oss nästan alltid bättre i ett mjukt skräddat utförande där man minimerar axelvadd och gör plagget lätt och mjukt. Detta för att tillsammans med en skjorta, slips och ullbyxor kommer att uppfattas som formell nog även i ett okonstruerat utförande. Det kommer också göra underverk för kombinationen med ledigare plagg så som jeans, chinos, pikétröjor eller stickat som annars lätt kan hamna i hård kontrast mot en brittiskt uppbyggd silhuett på kavajen. En mjukt konstruerad kavaj påminner i känslan mer om en kofta och kan även extraknäcka som ytterplagg under sommarhalvåret.

En Spalla Camicia eller skjortaxel som det även kallas ger en mjuk och naturlig form på kavajens axel och är ett karaktäristiskt inslag inom framför allt neapolitanskt skrädderi

Material

Hur mjuk och avslappnad konstruktion man än väljer som kommer alltid valet av kavajens tyg att vara avgörande kring hur den uppfattas. Igen om vi tar jämförelsen med kostymen där släta och tunna ulltyger ofta erbjuder mest mångsidighet medan kavajen istället mår bra av mer textur. Med textur pratar vi främst om väven i tyget. Det kan handla om en så kallad Hopsack, Twill eller kanske Basketweave som ger även ett enfärgat tyg mer djup och struktur. Framför allt undviker man att blanda ihop kavajen med en kostymöverdel och kan enklare kombinera plagget med grövre texturer i byxväg utan att kontrasten blir för hög. Exempel på material som passar utmärkt för kavaj men kanske inte kostym är tweed med sin grova struktur eller kashmir med sitt följsamma fall. Bägge saknar en del av de egenskaper som gör ett tyg lämpligt som byxa men iställlet är utmärkta som kavaj. För sommarhalvåret kan man istället överväga kvaliteter i linne eller ull, silke och linneblandningar där man får flera egenskaper och styrkor kombinerade så som svalka, lyster och fall.

Detaljer

Nästa detalj som också påverkar känslan i en kavaj mer än många tror är de många detaljer som finns att välja mellan. Exempelvis vilka knappar den här där de flesta nog kan hålla med om att mässingsknappar på en mörkblå clubkavaj ger en helt annan känsla än ett par mörkbruna hornknappar mot samma tyg. En annan detalj som man framför allt bör tänka på när man måttsyr en kavaj är vilken typ av fickor man vill ha på kavajen. För en ledigare kavaj är det många som föredrar utanpåliggande fickor eller "Patch Pockets" som de även kallas. Dessa kan i många fall uppfattas som väl informella i en kostym där fickor med ficklock eller kanske t om passpoal-ficka är att föredra. Oavsett vad man väljer och föredrar så är det värt att ha i åtanke att summan av dessa små detaljer tenderar att påverka helhetskänslan av kavajen.

Patch pockets med en mindre biljettficka innanför.

Färg

Färgen på din kavaj skall såklart anpassas främst efter din smak och nuvarande garderob. Ett råd i valet av färg är dock att ha i åtanke att vissa nyanser är lättare att kombinera med basfärgerna i garderoben än andra. T ex så förespråkas den blå kavajen väldigt ofta och av en god anledning. Få färger fungerar på fler människor och till fler övriga nyanser än mörkblått och till skillnad mot vad många verkar tro är det en betydligt mer mångsidig färg än t ex svart som ofta ger en väl hård kontrast mot såväl varma och jordiga toner som starka färger. Andra trevliga färger för kavajen är brunt och murriga nyanser av grönt som gör sig utmärkt tillsammans med beige, benvitt och grått i byxväg. För våren är ljusa toner av beige utmärkt men tänk på att dessa ofta är lite svårare att kombinera än mörka nyanser. Genom att addera ett mönster så som en glencheckruta, hundtand eller kanske fiskbensmönster kan man skapa ytterligare textur till tyget men även plocka upp andra nyanser från klädseln.

Rutig kavaj i 100% kashmir som ger ett mjukt fall men lämpar sig bättre för kavaj än hel kostym. Här ser man även hur en överruta kan underlätta för att plocka upp och diskret matcha andra nyanser i klädseln.

Snitt

En kavajs design och form refereras ofta till som snitt. Det kan röra sig om hur den öppnar sig under knappen eller om den har en låg eller hög knäppning för att inte tala om det viktigaste som är om den är enkel- eller dubbelknäppt. Det finns mängder med trevliga dubbelknäppta kavajer men enligt oss lämpar sig det dubbelknäppta snittet allra bäst i en kostym och skall man investera i en mångsidig kavaj är en enkelknäppt ofta en bra utgångspunkt. Det beror på flera saker men främst för att den enkelknäppta kavajen lättare bärs uppknäppt och inte tenderar att dela av kroppen horisontalt på samma sätt som den dubbelknäppta. Under många år har en lite kortare kavajlängd dominerat herrmodet och många föredrog detta på kavajer som tog bort lite av den formella känslan men vi rekommenderar helt klart att man utgår från en längd som täcker stussen baktill och utgör ca hälften och avståndet mellan krage och marken. En i sammanhanget längre kavaj mår dock bra av att kombineras med en byxa med medelhög eller hög byxmidja. Detta för att balansera upp de proportioner som skräddare arbetat efter i generationer för att skapa balans i klädselns helhet. En låg byxmidja till lång kavaj ger lätt intrycket av korta ben och motsatsen en oproportionerligt kort överkropp.

Kavajens snitt avgör allt ifrån längden till knappställningen.

Kavaj - Orazio Luciano exklusivt framtagen för Gabucci

Dela på Facebook
Tweeta