Grenadine-slipsen

Så här års är utbudet av ull, kashmir och virkade slipsar som störst. Dessa lite mer informella slipsar gör sig väldigt bra ihop med de lite grövre ulltyger som används i kostymer och kavajer under höst- och vinterhalvåret. En slips som dock har hamnat lite i skymundan är grenadineslipsen.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2012-10-09 19:41  |  Lästid: 2 minuter

I Sverige ser vi den sällan men både i USA, England och Italien finns den löpande med i utbudet hos de största slipstillverkarna. Lätt förenklat kan man säga att det är ett mellanting mellan en virkad slips och en klassisk sidenslips. I utseendet påminner den mer om en den vanliga sidenslipsen då grenadineslipsen oftast är fordrad och har ett vanligt trekantsavslut nedtill. Det är även tillverkade i siden och de är vävda och inte virkade. Slipsarna är dock lite grövre än vanliga sidenslipsar då de vävs med en unik vävteknik i ett lite lösare sätt som skapar en sorts tredimensionell struktur som för att slipsen för ett djup och på längre sikt ett matt utförande.

Slipsarna tillverkas hos en rad olika märken men det är i första hand från två italienska väverier som tillhandahåller detta vävda siden som krävs, Fermo Fossati och Seteria Bianchi. Det är huvudsakligen två typer av vävning man använder, Garza Grossa och  Garza Fina, där den första är lite grövre och den sista något nättare.

Denna slips var mycket vanlig i England på 60-talet och den bästa tillverkaren var då Turnbull & Asser på Jermyn Street. Man kan under denna tid så en marinblå smal grenadineslips på Sean Connery i flera tidiga James Bondfilmer. Turnbull & Asser har även idag en grendineslips i sitt sortiment men i ett relativt brett utförande, ca 9.5 cm. Detta gör att den relativt grova sidenslipsen får en väldigt matig knut som kräver en hög skjortkrage för att få rätt proportioner.

Istället rekommenderar vi att smalare utförande på 7-8 cm för att inte knuten skall bli för stor. Några tillverkare idag som sticker ut och tillverkar riktigt fina grenadineslipsar är Drakes, Sid Mashburn och Kent Wang.

Vi tycker att denna typ av slips gör sig bäst i enfärgade neutrala basfärger som marinblått, svart, mörkbrunt, vinrött och buteljgrönt.

En mycket känd bärare av grenadineslipsen som verkligen lyckas använda denna semiformella slips på ett föredömligt sätt är Diego Della Valle, Tods grundare och ägare.

    

Drake’s London
Salvatore Piccolo
Kent Wang
Paul Stuart
Sid Mashburn
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta