Greetings from Milan

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-05-18 14:34  |  Lästid: 3 minuter
Bild 314040

Manolo har gjort en snabbvisit i Milano för att sondera utbudet bland några av stadens otaliga modebutiker. Här är några tips för den som planerar en shopping- eller inspirationsresa till modestaden.

Egentligen är hela centrala Milano ett enda modemecka. Gå med en ögonbindel från domen och du hamnar med största sannolikhet i en Tod’s eller Prada-butik. Utgångspunkten för centrala Milanos modeshopping är den gyllene triangeln som bildas av gatorna Via Montenapoleone, Via Sant’Andrea och Via della Spiga. Längs dessa tre gator och tvärgatorna runt omkring finns i princip alla stora modemärken representerade med egna flagshipstores.

Modegraden är överlag väldigt hög, men det finns tveklöst alternativ även för den mer klassiskt lagda. Nedan några alternativ.

Doriani (via Sant’Andrea, 2) – En liten pärla i centrala Milano – producerar under eget märke med totalt tre butiker i hela Italien. Sinnebilden av klasiskt italiensk stil med fantastiska material och suveränt snitt. Inga utsvävningar utan bara oförskämt välklätt. Prisnivån är genomgående hög utan att kännas helt ripoff.

M.Bardelli (C.so Magenta 13) – Representerar klassikt milanesiskt mode som hämtat stor inspiration från britterna. Butiken startade redan 1941 och är sedan dess en given punkt för den som vill handla det bästa från Italien med märken som Attolini och Brioni eller brittiska märken som Edward Green och Church’s.

Bild 314041
Skyltfönstret hos Doriani

Al Bazaar (Via A.Scarpa, 9) – Al Bazaar är med sin karaktäristiska ägare Lino Ieluzzi en institution inom italienskt herrmode. Till skillnad från många italienska märken som satsar på en subtil framtoning är Al Bazaar genomgående extravagant med mycket färg och mönster. Hit går kunden som vill hitta skjortor med full spread-kragar och ofodrade dubbelknäppta kavajer.

Neglia (Corso Venezia 2) – Även detta en av Milanos äldre butiker som startade 1942. Idag består märket av toppkonfektion från bland annat Kiton och Brioni, men även märket som Incotex, Ballantyne och Fay finns representerade.

Mariano Rubinacci (Via Montenapoleone, 18) – Mariano Rubinacci har visserligen sitt ursprung i Neapel och ”The London House”, men butiken i Milano är absolut väl värd ett besök. Rubinacci nämns ofta som en av pionjärerna inom det napolitanska skrädderiet.

Bild 314042
Borsalinos flagskeppsbutik i Galleria Vittorio Emanuele.

Borsalino (Galleria Vittorio Emanuele II 92) – Den världsberömda hattmakaren har en välsorterad butik i Galleria Vittorio Emanuele – väl värd ett besök för den som vill hitta panamahatten med rätt form.

Luigi Borrelli (via Tommaso Grossi, 1)– En annan av Neapels stoltheter, Luigi Borrelli, har självklart en respektabel butik i Milano. Utanför butiken är också en säker punkt för att hitta oförskämt välklädda italienare.

Via Gesu – Liten tvärgata där bland annat superexklusiva Kiton, och Brioni huserar med egna butiker, men även Santoni, Aqua di Parma och excentriska skotillverkaren Lattanzi. Ett mindre känt namn på gatan är Tindaro de Luca, som hör till en av Milano äldsta skrädderier.

Bild 314043
Butikerna i all ära – Milano är inte minst en fantastisk inspirationskälla för den som uppskattar italiensk stil. Även om Milano främst förknippas med relativt hög modegrad är det inte svårt att hitta män i alla åldrar som uppvisar en perfekt dressad stil. Alltid med finess och något oväntat.

Foto: Olof Enckell

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta