Götrich – Nystart för nordens äldsta skrädderi

Alternativen för prisvärt skrädderi på hemmaplan har varit relativt begränsade i många år. Med några få skickliga aktörer har många entusiaster vänt sig till resande skräddare men idag skall vi titta närmare på ett av våra mest anrika svenska skrädderier som fått en nystart med fem nya entusiaster som delägare. Vi pratar om Götrich, nordens äldsta skrädderi.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-03-08 08:02  |  Lästid: 6 minuter
Götrich - Nystart för nordens äldsta skrädderi

Att ett renodlat skrädderi med anor från 1700-talet får nytt liv tycker vi såklart är fantastiskt roligt. Vi fick möjligheten att ställa några frågor till en av företagets nya delägare Joakim Hartzell. 

För eventuella läsare som inte känner till Götrich, berätta kort om företaget?

Götrich är ett utav Europas äldsta och mest anrika skrädderier med historia sedan 1730 då familjen Götrich startade sin första skrädderiverksamhet i Stockholm. Företaget har ägts och drivits av sex generationer skräddare, den sista var Christer Götrich som gick bort för några år sedan. Företaget har länge varit kungliga hovleverantörer och kundlistan är och förblir väldigt namnkunnig. Efter Christers bortgång har hans änka Elisabeth drivit vidare verksamheten med samma skräddare som lärts upp av Christer och som än idag är anställd i företaget.


Hur skiljer sig skrädderiet från butiken som låg på Mäster Samuelsgatan?

Butiken på Mäster Samuelsgatan drevs av Christers bror Bengt Götrich, dvs. det var samma familjeverksamhet men två juridiskt separata företag. Butiken lades ner när Bengt gick bort medan skrädderiet har drivits vidare under hela tiden till idag.

Vilka är ni och hur uppstod idén till att köpa upp och driva vidare skrädderiet? 

Vi är fem personer som nu köpt Götrich: Det är jag själv (Joakim Hartzell) som är verksam inom finansvärlden, Simon Berg som är entreprenör och driver familjeföretag i andra generationen, Ian Meiers och James Sleater som äger Cad & the Dandy på Savile Row (Storbritanniens för tillfället största skrädderi), samt Erik Mannby som är entreprenör inom stilvärlden och bl.a. chefredaktör för Plaza Uomo.


 

Götrich - Nystart för nordens äldsta skrädderi
Joakim Hartzell, en av de nya delägarna på Götrich.

Jag har varit kund hos C&D sedan 10 år och blev genom det vän med ägarna och grundarna. Vi började så smått med mindre trunk shows i Stockholm för ca 3-4 år sedan och efter det bestämde vi oss för att öka ambitionsnivån och blandade då in Erik. Vi körde ett väldigt uppskattat event på Lydmar 2017 och kände då att det verkar finnas ett stort intresse för engelskt skrädderi. När vi sedan av en slump sprang på möjligheten att förvärva Götrich kände vi att vi hade alla förutsättningar för att kunna göra firmans historik rättvisa. Elisabeth hade blivit uppvaktad av olika köpare tidigare men ville se till att familjens verk skulle förvaltas av personer med rätt förhållningssätt till skrädderi och det bakomliggande hantverket.

 

Götrich - Nystart för nordens äldsta skrädderi
James Sleater från Cad & The Dandy är en av de fem delägarna i Götrich.

Vad kommer ni erbjuda för olika tjänster/nivåer av skrädderi?


Vi fortsätter erbjuda de produkter som firman erbjudit tidigare, dvs. helt skräddarsydda produkter, producerade för hand på plats i lokalen på Linnégatan. I tillägg erbjuder vi C&Ds skrädderitjänster. Dessa plagg sys hos C&D men baserat på mönster som vi skapar i Stockholm.

För varje plagg och kund skapar vi ett unikt mönster, det är alltså inte en MTM-tjänst det handlar om utan helt skräddarsytt. Sedan går C&D´s "Head Cutter" Stephen Allen i London (fd. Norton & Sons, Huntsman, Anderson & Sheppard) igenom mönstret och efter det skärs tyget ut hos C&D där det huvudsakliga handarbetet sker. Alla provningar och mindre ändringar sker på plats i butiken på Linnégatan, men om man har vägarna förbi London så får man givetvis gärna ha en (eller flera) utav sina provningar på Savile Row.

Vad startar tjänsten på prismässigt?

En handsydd kostym från C&D börjar på 13 000kr och går sedan upp med exklusivare tyger. Vi gör även en havkanvas-variant med färre handsydda moment som börjar på 10 000kr. Vill man sy upp en kostym helt och hållet i verkstaden på Linnégatan börjar det på ca 35 000kr. 


Skjortor börjar på 1 900kr och priset går sedan ner om man beställer fler (>5 kostar 1 500kr/st och >8 kostar 1 200kr/st).

Vart produceras produkterna?

Allt som görs i Sverige, ink. ändringar och justeringar, sys på plats i butiken på Linnégatan. Det som sys av C&D görs i någon av deras egna ateljéer (i London eller i Chennai i Indien). I den indiska ateljén sker allt handarbete under övervakning av en chefsskräddare från Savile Row och plaggen produceras med exakt samma metoder som i Savile Row-ateljén.

Vilken roll har Cad & The Dandy i butiken?


Vi har en daglig dialog med London, alla beställningar som går till C&D ses som sagt över av Stephen Allen, och James och Ian besöker Stockholm med regelbundenhet. Vi utvecklar mönster och snitt tillsammans och ser till så att Götrich's egna husstil kommer fram i våra kostymer och kavajer. 

På plats i butiken drivs dock Götrich helt som en separat verksamhet. Jussi som leder arbetet på daglig basis har varit 3 veckor på Savile Row för att komma in i alla processer och rutiner.

 

Götrich - Nystart för nordens äldsta skrädderi
Jussi Häkkinen är ny butikschef på Götrich och har en god erfarenhet av skrädderi sen tidigare.

Hur går processen till om man vill skräddarsy en kostym hos er?


Man börjar med att komma in i butiken för en konsultation. Då går vi igenom tyg och designval samt att vi fångar alla mått och övriga kroppsdimensioner (t.ex. sluttande axlar, framträdande skulderblad, hållning, armarnas naturliga lutning etc.). Det gör vi för att kunna skapa ett mönster som är unikt för varje kund. Sedan syr vi upp en så kallad. "toile" (uttalas "toall"), dvs. ett prov i ett tyg som sedan inte används i slutprodukten. Det är en traditionell metod för att säkerställa att vi har fått mönstret helt rätt innan vi skär till det riktiga tyget. Efter att ha provat av toilen justeras mönstret och tyget kan skäras ut. Sedan produceras plagget helt för hand för en andra provning. Efter den andra provningen justeras plagget slutligt och efter den tredje provningen kan man allt som oftast ta med sig kostymen hem (men vi gör givetvis ändringar tills kunden är 100% nöjd). Processen tar ca 3 månader inklusive alla provningar och ändringar.

Då vi gör allting skräddarsytt på unika mönster så kan allt komponeras efter önskemål (slag, gorget, midjehöjd, axlar etc.). Vi utgår dock från en husstil som har sin bas i den engelska stilen men med en något mjukare axel och en tydligt markerad midja. Vi jobbar endast med de bästa tygproducenterna i England och Italien.

 

Götrich - Nystart för nordens äldsta skrädderi
Ett mönster tas fram unikt för varje kund med hänsyn till såväl kroppsmått som hållning.
Götrich - Nystart för nordens äldsta skrädderi
Det finns ett brett utbud av tyger från de främsta brittiska och italienska väverierna.

Finns det möjlighet att sy upp t ex Smoking eller Frack utöver kostym eller kavaj?


Absolut, vi har tagit fram ett eget mönster för frackar som C&D nu kan sy då engelsmännen typiskt sett inte efterfrågar frack. Smoking och Jackett är redan givna inslag i det engelska skrädderiet. Frack erbjuds dock endast som skräddarsytt (dvs. halvkanvasalternativet finns inte tillgängligt). Bara under februari har vi tagit in 3 beställningar på frackar inför sommarens bröllop!

 

Götrich - Nystart för nordens äldsta skrädderi
Dubbelknäppt smoking som i handsytt utförande med full kanvas-konstruktion startar på 13 000 kr.

Planerar ni att sälja någon konfektion utöver skrädderitjänsten?

Till en början ligger vårt huvudsakliga fokus på skräddarsytt, men vi har även ett fåtal produkter såsom slipsar och hängslen till försäljning i butiken. Vi planerar att bygga ut en webbshop med ett intressant utbud av produktsamarbeten av olika slag med andra spännande producenter inom herrstil.


Vad anser ni gör Götrich unikt i Stockholm?

Götrich är en unik kombination av svenskt hantverk och tradition blandat med nytänkande och kunnande från Savile Row. Vårt värdeerbjudande är att vi genom vår nära relation till C&D kan erbjuda tillgång till riktigt hantverk och fantastisk kvalitet till ett pris som inte kan motsvaras av någon annan i Stockholm. På samma gång bevarar vi den kunskap som byggts upp i Götrich över åren och säkerställer att kompetensen finns kvar i huset. Vår förhoppning är att stockholmarna ska börja lära sig att gå till skräddaren igen istället för att gå och bläddra bland galgarna.

 

Götrich - Nystart för nordens äldsta skrädderi
Undertecknad på besök hos Götrich. Jag bär en dubbelknäppt kostym från Cad & The Dandy i en borstad ull från Minnis Classic II-bunch.
Dela på Facebook
Tweeta