Gaziano & Girling – Made To Order

Skor är ett område som ligger mig personligen varmt om hjärtat. Idag skall ni få läsa om när jag för första gången köpte ett par Gaziano & Girling via deras onlinebaserade Made To Order-tjänst.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-07-26 10:01  |  Lästid: 5 minuter
Gaziano & Girling - Made To Order

Jag har över åren byggt en bra skogarderob och har sedan länge passerat stadiet att köpa skor för att de behövs. Numera är det ett intresse och en hobby och till viss på ett sätt en del av mitt jobb. Jag är dock duktig på att göra mig av med skor som inte används eller som passar dåligt.

Detta skedde framförallt för omkring 2 år sedan när jag fick en fotskada till följd av att jag bar fel storlek. Som en konsekvens fick jag då sälja ett antal par skor samt lästa ut några som fortfarande gick att rädda.

Det som detta har lett till är två saker. Jag bär mer bekväma skor när jag är ledig och när jag skall gå långt. Jag spenderar även mer pengar per skoinköp och väljer bättre skor, inte sällan med justerade läster för en bättre passform vilket skall hjälpa det problem jag tyvärr har med mina fötter idag. Jag är dessutom i behov av extra hålfotsstöd vilket kräver lite mer av skons konstruktion och läst.

Tyvärr fick jag göra mig av med mina kära Edward Green Dover split toes på deras 202-läst i ett fint brunt Willow Calf grainläder. Detta har legat och gnagt och jag har i ett år letat efter en ersättare, tills nu. 

Det hela började alltså med att jag när jag tyvärr fick sälja mina Dovers från Edward Green och ville ha en ersättare. Jag var också sugen att prova något nytt.

Instagram är en aldrig sinande källa för inspiration och jag såg för över ett år sedan en modell som jag blev riktigt förtjust i. Jag följer en amerikan som lagt ut en bild på ett par helt magiska split toes ifrån Gaziano & Girling, köpta via Skoaktiebolaget. Jag lyckades få veta att modellen hette Isham och den var gjord på den runda GG06-lästen och i ett lite grövre grainläder som heter Brown English Grain. Dessa ville jag verkligen ha.

I och med att jag besöker Skoaktiebolaget i stort sett varje gång jag är i Stockholm så tänkte jag prova ut och beställa där. Den alltid lika trevliga och tålmodiga Gabriel hjälpte mig och jag hade nu min storlek klar för mig.

Tyvärr är jag ingen spontanshoppare och måste ibland både tänka, stöta och blöta, både två och fyra gånger och när jag väl bestämt mig hade Skoaktiebolaget slutat sälja Gaziano & Girling. 

Istället kom en annan lösning upp. Jag bestämde mig för att testa Gaziano & Girlings MTO tjänst som finns på deras hemsida. En tjänst där man mot en extra avgift kan skapa i stort sett vilket modell man vill baserat på deras befintliga utbud av läster, läder och tillval.

 

Gaziano & Girling - Made To Order
Dean Girling och Tony Gaziano från Gaziano&Girling.

Hela tjänsten är baserad på sex stycken olika steg med val.

1. Modell

Först får man som kund alltså välja ut den modell man önskar. Här finns alla märkets olika alternativ att välja på. Här i detta steg väljer man även storlek och vidd. Det finns tre vidder att välja på: smal, normal eller bred.

En lite rolig detalj är att man kan klicka på en länk och se modeller som tillverkades baserat på den man valt i olika läder och på olika läster. Det kan vara bra om man vill få lite inspiration. Mitt val föll alltså på split-toen Isham.

Gaziano & Girling - Made To Order
Split toe modellen Isham.

2. Läder

I detta andra steg väljer man det läder man önskar och här finns det ett bra utbud av alltifrån deras släta kalv till mocka och grain. Som framgått ovan föll mitt val på det lite grövre Brown English Grain.

3. Foder

I nästa steg väljer man sen foder. Jag är inte så mycket för kontraster och valde ett som låg ganska bra ton-i-ton.

4. Läst

I det fjärde steget väljer man läst. Det finns totalt 5 olika läster i deras utbud och då jag ville ersätta min runda klassiska Dover från Edward Green på 202-lästen så föll mitt val på den klassiskt runda GG06-lästen vilken är mycket lik Edward Greens 202:a.

 

Gaziano & Girling - Made To Order
G&Gs läster på hemsidan.

5. Sula

I det näst sista momentet väljer man sula. En sak som kännetecknar Gaziano & Girling är en smal och smäcker midja på sina lädersulor. Vid mitt val av sula fick funktion gå före utseende denna gången. Ett av målen vid skapandet av denna sko var att göra en lite rustikare sko som är elegant men ändå kan bäras när vädret är lite sämre. Det kan vara roligt att faktiskt bära riktigt fina skor även när vädret är ostadigt. Jag har ofta valt ett par av mina sämsta skor så fort vädret varit dåligt för att inte ”förstöra” de bättre paren. I detta fall valde jag ett tåligt och grovt läder i kombination med en danitesula i gummi som gör att de klara vädrets påfrestningar väl. Jag var lite orolig för att charmen med GG och deras fina midjor skulle gå förlorad vid valet av denna sula. Så var dock inte fallet. De lyckades väl att få till denna även med en Danitesula.

6. Skoblock

Det sista valet går ut på om man önskar deras skoblock eller inte. Dessa kostar nästan 1 500 kr vilket är rätt mycket. Jag personligen avstod faktiskt detta.

Summering

Efter att ordern är lagd och man betalat 50% deposition så är det bara att vänta 3-4 månader. I mitt fall det senare då jag valde en split toe med handsydd tå vilket tar lång tid och där de har ganska stor efterfrågan.

Summerar man alla mina val så slutade priset på hela 1 380 EUR vilket är rätt så mycket. 

Det skall sägas att jag valde en modell som kostar lite mer samt att MTO-påslaget gör att de blir lite dyrare än normalt.

Det är ännu för tidigt att recensera dem fullt ut. Skorna är rykande färska och jag har burit dem tre gånger. Det jag kan säga är att tjänsten fungerade mycket väl.
Jag har lärt känna Tony Gaziano lite genom mitt jobb och vi mailade en del och jag fick svar på många av mina frågor innan och under processen vilket underlättade.

Hantverket och finishen är av högsta klass. Priset är högt men så är också kvaliteten och känslan.

Skorna är riktigt sköna och som tur är passar de mycket bra. Min enda farhåga är att de skall töja sig över tiden då de sitter helt perfekt idag. Risken finns då att de blir aningen stora, vilket i så fall får justeras med en tunn iläggs sula, men jag hoppas inte det.

Jag hade aldrig köpt ett par skor som dessa utan att faktiskt veta min storlek och läst. Därför lämpar sig tjänsten kanske bäst för dem som har ett par skor från märket tidigare och kan sin storlek. Det är så klart dock individuellt.

 

Gaziano & Girling - Made To Order
Gaziano & Girling - Made To Order
Gaziano & Girling - Made To Order
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta