Garderobens hörnstenar – Weekendbagen

För en kortare storstadsweekend eller helg på landet är det få om ens något resealternativ som slår den klassiska weekendbagen. Med en storlek som utan problem går som handbagage på flyget och samtidigt rymmer 2-3 ombyten slår den plastiga kabinväskor med hästlängder.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-08-12 10:05  |  Lästid: 3 minuter
Garderobens hörnstenar - Weekendbagen

En weekendbag är enligt oss allra bäst i ett riktigt kvalitativt skinn. Tyvärr så är det som med alla bra skinnprodukter att smakar det så kostar det. Samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att precis som att dina kvalitetsskor kommer åldras med större värdighet kommer även din weekendbag att göra detta om du väljer en något högre kvalitet.

Vad är det då man kan titta efter för att försöka hitta en vettig produkt för pengarna? 

Överlag är det som med mycket annat inom klädindustrin att man i regel får mest produkt per spenderad krona från specialister på området. Genom att köpa skjortor från skjortmakare, skor från skotillverkare och väskor från väskmakare brukar man inte bara betala för produkten snarare än varumärke utan även för en unik kompetens på området. 

Det finns självklart undantag där specialister utvecklats till stora varumärken precis som stora varumärken kan erbjuda imponerande prisvärdhet pga storskalsfördelar. 

Vår rekommendation är att man antingen väljer att lägga lite mer om man vill ha en weekendbag i läder eller om man känner att budgeten är begränsad, fokuserar på ett alternativ i exempelvis Nylon eller kanvas. Här får man ofta en ”bättre” produkt i den lägre prisklassen än om väskan skall vara gjord i skinn. 

Här är ett par tillverkare vi tycker är extra intressanta.

Oppermann London – Hanbury

Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Svensk/tysk/brittiska Oppermann har valt att satsa på en affärsmodell helt i egna led vilket gör att de inte behöver återförsäljarmarginal på sina produkter. Pga detta hävdar de att de kan erbjuda en produkt som annars skulle kosta mellan 30-50% mer i butik.

 

Frank Clegg – Signature Duffle

Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Frank Clegg Signature Duffle är i vår mening marknadens kanske mest prisvärda weekendbag. Absolut inte den billigaste men sett till kvalitet i såväl produktion som material får man extremt mycket väska för pengarna från den amerikanska tillverkaren. (Även översta bilden)

 

Mulberry – Clipper Leather Holdall

Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Mulberrys klassiker ”Clipper” i tumlat skinn håller än och är en av de snyggaste modellerna på marknaden.

 

Swaine Adeney Brigg

Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Brittiska Swaine Adeney Briggs kan ses som väskmakarnas Rolls Royce. Ett oklanderligt hantverk som sträcker sig tillbaka till 1750-talet. Här pratar vi om produkter med en livslängd på mer än en generation.

 

Valextra – Cabina Travel Bag

Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Valextra kan bäst beskrivas som Italiens motsvarighet till Hermès. Skyhög kvalitet rakt igenom och precis som Hermès är man inte rädd för att ta betalt för sig.
Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Perfekta väskan för en storstadsweekend.
Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Vem har sagt att en weekendbag måste vara brun?
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta