Garderobens hörnstenar – Mockaskorna

Om jag var tvungen att endast bära ett par skor för resten av mitt liv hade valet förmodligen fallit på ett par i mocka. Kanske inte det mest mångsidiga alternativet men få plagg har en lika härlig känsla som ett par välgjorda kvalitetsskor i finaste mocka. I dagens artikel har jag valt ut en rad favoriter i detta fantastiska material.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-01-23 09:37  |  Lästid: 3 minuter
Garderobens hörnstenar - Mockaskorna

Vi kanske skall börja med att titta på vad som gör mocka så intressant. I min mening är det den matta lystern som funkar precis lika bra till flanell som linne och har en förmåga att se bra ut i både lediga och semi-formella situationer. 

Självklart kan mockan inte mäta sig med en välpolerad svart oxford i kalvskinn om det står mörk kostym på inbjudan men för de allra flesta situationer till vardags är de ett utmärkt alternativ. 

Mocka har också fördelen av att fungera i väldigt många utföranden och modeller. Allt från grövre kängor och brogues till ofrodrade loafers och sommarskor. 

Även när man pratar om färg finns det ett brett spektra av bärbara och trevliga alternativ. Jag själv föredrar nyanser som som Snuff, Polo och mellanbrunt som jag tycker fungerar till många toner av flanellbyxor, jeans och chinos. Vill man ha en lite mer klädd och dressad känsla är mörkbrunt alltid ett bra val och även svart mocka kan vara riktigt fint om man vill åt en mörk sko med matt finish. 

För sommarhalvåret är jag själv barnsligt förtjust i ljusa toner av sand och beige som kanske är något känsligare men fantastiskt fint till exempelvis vita byxor. 

Att mocka skulle vara ett extremt känsligt material är förövrigt en stor missuppfattning och det är tvärtom ganska enkelt att vårda. Investera i en vettig mockaborste och impregneringssprej samt ett milt mockashampoo eller galltvål så kommer skorna hålla sig snygga i många år framöver. 

Jag har valt ett par olika modeller som jag tycker alla är utmärkta alternativ i just mocka. 

Crockett & Jones – Harvard

 

 

Garderobens hörnstenar - Mockaskorna
Modellen Harvard från Crockett & Jones är en ofodrad pennyloafer i mörkbrun mocka med en praktisk så kallad City-sole i gummi.

 

Alden – Dover

 

Garderobens hörnstenar - Mockaskorna
Plain toe från amerikanska Alden i mellanbrun mocka.

 

Carmina – 80285

 

Garderobens hörnstenar - Mockaskorna
String loafers från Carmina i grön mocka.

 

Common Projects – Tournament

 

Garderobens hörnstenar - Mockaskorna
Sneakers är ett utmärkt exempel på skor som gör sig bra i mocka. Här i ett ljusare utförande från Common Projects.

 

Belgian Shoes – Mr Casual

 

Garderobens hörnstenar - Mockaskorna
Belgian Shoes är handsydda slippers som i mocka är bland det skönaste jag burit på fötterna. Här i den mörkgröna nyansen Loden Suede.

 

Loake Export Grade – Trinity

 

Garderobens hörnstenar - Mockaskorna
Adelaidemodellen Trinity från Loakes premiumlinje Export Grade i nyansen Cinnamon Suede.

 

Edward Green – Galway

 

Garderobens hörnstenar - Mockaskorna
En klassisk snörkänga i mörkbruna nyansen Mink Suede från Edward Green. (Även översta bilden)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta