Garderobens hörnstenar – Manschettknapparna

Smycken och accessoarer för män har de senaste 10 åren närmast exploderat i såväl utbud som efterfrågan och idag är klockan som enda smycke ett minne blott. Inget ont om dessa alternativ men idag vill vi fokusera på ett par riktiga klassiker: Manchettknapparna.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-03-18 10:31  |  Lästid: 4 minuter
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna

Försäljningen av manschettknappar är inte vad den en gång var. I en tid när mörka kostym, svarta skor och fransk manschett hörde till vardagen var manschettknappar en självklarhet i alla mäns garderob. Ett diskret och elegant avslut på den dubbla manschetten som beroende på inkomst eller tillgång kunde variera från ödmjuka manschettknopar i tyg till svindyra alternativ i platina. Tillsammans med t ex bröstnäsduken var de en av få detaljer där mannen kunde komma undan med lite lekfulla eller flamboyanta inslag även till mörk kostym.

Både klädkoden Mörk kostym och Smoking består ursprungligen av skjortor med just dubbel eller fransk manschett som det även kallas även om de idag anses finnas större utrymme för egen tolkning. Då de allra flesta idag bär skjorta till uddakavaj eller kanske bara ett par chinos eller jeans gör att skjortor med enkel manschett är klart överrepresenterade i dagens utbud. Vi vill dock påstå att precis som alla män bör äga en mörk kostym, ett par svarta skor och en vit skjorta bör man även ha ett par snygga manschettknappar för formella tillställningar. 

Manschettknappar har varit ett mycket effektivt sätt för företag att skylta med sitt varumärke då det ofta fortfarande uppfattas som relativt subtilt. Mer eller mindre varenda klockföretag erbjuder alternativ i samma material som sina klockor med antingen logotyp eller text. Vi tycker allra bäst om manschettknappar med ett så rent och avskalad utförande som möjligt. Att ha ett personligt uttryck med en symbol eller initialer i all ära men skippa de klyschiga klassikerna med spelkort, urverk och spexiga detaljer.

Vad finns det då för alternativ av manschettknappar att titta efter? Precis som stilregeln att man bör matcha nyansen av skinn i t ex skor och bälte finns det en uppfattning att metaller bör kombineras på samma sätt. Här tycker vi i bägge fall att det kan vara väldigt snyggt men långt ifrån ett stilbrott att avstå från. 

Att ta det så långt som att insistera på att munkskornas spännen går i samma ton som bälte, klocka och manschettknapp kan snarare ge ett övermatchat och utstuderat intryck. Däremot är klockan och manschettknapparna placerade så nära varandra att en skillnad i nyans blir mer påtaglig. 

Enklast är såklart klockor och manschettknappar i vitmetall. Här kan te x stål, silver, vitguld och platina utan problem kombineras med varandra. Även maschettknappar med inslag av både stål och guld kan vara intressant då de fungerar utmärkt även till nästan alla sorters klockor. 

En matchning som däremot blir svårare är gul och roséguld. Här kan det i vissa fall skilja så mycket i ton och intensitet att det nästan skär sig mellan accessoarerna. 

Vill man inte oroa sig för materialmatchning alls finns det såklart manschettknappar i andra material som t ex knopar i tyg eller färgad metall. 

 

Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
En av de mest klassiska manschettknapparna i form av en knut i metall. Diskret och snygg i såväl guld som silver.
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
Klockmärken har sedan länge använt manschettknappar som merförsäljning. Här ifrån Patek Philippe som har sitt Calatravakors i samma nyans som klockorna.
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
Manschettknapp i silver från Hermès med inslag av trä.
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
Manschettknappar i guld med grön och blå stingrocka som ger bäraren två modeller i ett beroende på vilken sida man väljer att bära utåt.
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
Brittiska Dunhill med en motorinspirerad manschettknapp som påminner om en bilratt.
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
Guldpläterade manschettknappar från Monsieur Fox med företagets karaktäristiska räv.
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
Paloma Picasso för Tiffany&Co. Avskalat och elegant till exempelvis Smoking.
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
Så kallade Manschettknopar i tyg är ett billigt och lekfullt alternativ om man vill bära skjorta med dubbel manschett.
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
Daniel Craig som Agent 007 i senaste filmen Skyfall. Här med manschettknappar från Tom Ford.
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
Eller varför inte Sean Connerys subtila val av manschettknappar i guld från 1960-talets Bondfilmer.
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
Svenska Skultunas samarbete med Lino Ieluzzi som resulterade i en serie manschettknappar i silver med Linos legendariska ”7:a”.
Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna
Som sagt så är klockföretagen ofta flitiga när det kommer till detta område. Audemars Piguet säljer bland annat manschettknappar med samma form och tavelstruktur som deras mest kända klocka: Royal Oak. Inget fel på varken klocka eller knapp men tillsammans blir det hela väl övermatchat om man frågar oss.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta