Garderobens hörnstenar – Loafers

Det är intressant hur ens personliga preferenser utvecklas över tid. Som kläd- och skointresserad vill man ofta testa många olika skomodeller för att täcka eventuella användningsområden men kanske främst hitta sina personliga favoriter. I mitt fall har loafers i alla de former vuxit fram till en klar favorit som utgör en signifikant del av min skogarderob och därför tänkte jag idag fokusera på dessa klassiska modeller.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-04-30 07:33  |  Lästid: 4 minuter
Garderobens hörnstenar - Loafers

Först och främst råder det inget tvivel om att rent praktiskt så fyller ett par oxfords ett större användingsområde vilket också gjorde att jag först fokusera på den typen av skor. Samtidigt kan jag känna att bortsett från de mer formella stunder när man förväntas bära svarta oxfords så finns det andra alternativ som känns bättre lämpade. Just loafers är för många en ren vår- eller sommarsko men jag tycker den förtjänar mer kärlek än så. Precis som att en oxford känslan beroende på material och färg gäller samma sak för loafers. Det har gjort att min egen skogarderob består av modeller som sträcker sig från tassels i polo suede till pennyloafers i svart kalvskinn. 

Nästa stora fördel jag ser med loafers är hur smidiga och enkla de är. Det är bara att sätta i foten och det gör dem utmärkta för exempelvis resor där man riskerar att behöva ta av och på skorna. Jag gillar även hur en loafer i regel har en låg profil över insteget vilket gör att byxor tenderar att falla bättre utan bryt medan t ex debys eller oxfords kan bygga mer över vristen. Stilmässigt föredrar jag loafers i runda och närmast trubbiga läster över mejslade med lätt fyrkantig tå som istället kan vara väldigt fint på oxfords eller wholecuts. 

Loafers är i Europa och framför allt Sverige en ledigare skomodell som kan kombineras med jeans, chinos eller uddabyxa och kavaj men sällan kostym. I t ex Asien och USA ser det annorlunda ut och ett par svarta pennyloafers kan i många fall vara ett fullgott alterantiv till oxfords. Jag själv bär ofta just svarta pennyloafers till grå eller mörkblå kostym men då alltid med en strumpa i samma ton som byxan. Att kombinera strumplöst med mörk kostym är sällan lyckat. 

I dagens inlägg kommer jag lista mina favoritmodeller som täcker nästan alla situationer. 

Alden – LHS Loafer

Garderobens hörnstenar - Loafers
Ledig klassiker från Alden i form av pennyloafern LHS i Snuff suede. En modell jag skulle tänka mig att bära till ljusa chinos och sommarkavaj eller bara jeans och en stickad tröja. (även översta bilden)

Loake 1880 – Temple

Garderobens hörnstenar - Loafers
Care of Carl har tagit fram en egen MTO med Loake 1880 i modellen Temple som är en tasselloafer med flätade band. Deras version är i mörkgrön mocka vilket är en underskattad färg för lediga loafers.

Loro Piana – Open Walk

Garderobens hörnstenar - Loafers
Loro Pianas oerhört populära modell Summer Walk är en ledigare tolkning av loafers som är extremt bekväm.

Carlos Santos – 4210

Garderobens hörnstenar - Loafers
Klassisk tassel i mörkbrunt skinn från portugisiska Carlos Santos.

John Lobb – Lopez

Garderobens hörnstenar - Loafers
Modellen Lopez har tagit inspiration från mitten av förra seklet med en ganska kort och trubbig tå. En version som i svart kalvskinn kan göra sig utmärkt till exempelvis en grå frescokostym.

Belgian Shoes – Mr Casual

Garderobens hörnstenar - Loafers
Företaget Belgian Shoes anses vara originalet av kategorin belgiska loafers som kännetecknas av en nätt silhuett med en liten rosett på vristen. Ett ledigt alternativ som jag själv bär såväl i hemmet, på semestern som till en ledig kostym.

Carmina – String Loafer

Garderobens hörnstenar - Loafers
String loafers faller under den ledigare kategorin av loafers och gör sig i min mening bäst i mocka. Carmina är den tillverkaren som kanske är främst förknippad med modellen.

Edward Green – Piccadilly

Garderobens hörnstenar - Loafers
I min mening är Piccadilly branschens bästa pennyloafer. Här i ett lite oväntat utförande med svart Utah Calf som har en diskret textur.

Morjas – Petrichor

Garderobens hörnstenar - Loafers
Svenska Morjas gör fina och prisvärda skor och har fokuserat starkt på just loafers.

Inspiration 

 

Garderobens hörnstenar - Loafers
Cary Grant i lediga loafers.
Garderobens hörnstenar - Loafers
Yasuto Kamoshita kombinerar brun bomullskostym med tasselloafers i mocka.
Garderobens hörnstenar - Loafers
Jake Grantham i mörk kostym och svarta Belgian Shoes.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta