Garderobens hörnstenar – Jeansen

Idag fortsätter Garderobens Hörnstenar med en lite ledigare men ack så naturlig del i den manliga garderoben. Oavsett om man bär dem i trädgården eller till fest så är jeansen en naturlig del av dagens samhälle och vi hävdar att i rätt utförande går de utmärkt även till kavaj.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-01-20 12:49  |  Lästid: 3 minuter
Garderobens hörnstenar - Jeansen

Inom det som vanligtvis benämns som klassiskt herrmode finns det många motståndare till jeansen. Det är samma individer som skanderade emot bruna skor i stan och att bära sneakers till något annat än tennis. Enligt oss ser världen annorlunda ut idag. Det finns på inget sätt någon anledning att utesluta svarta skor och formella plagg ur vår garderob men det är samtidigt lika naturligt att integrera ledigare plagg som jeans och sneakers för vissa stunder i vardagen. 

Vi säger inte att man behöver kombinera sin svarta kostymkavaj i tunn ull med ett par stentvättade jeans men t ex ett par mörka selvedgejeans i rådenim tillsammans med en grövre tweed eller flanellkavaj ger ett både ledigt och välklätt intryck. 

Vår ambition på Manolo är inte att skriva uteslutande om skräddat så som kavaj, skjorta eller slips. Vi vill snarare fokusera på att kvalitet går att prioritera oavsett om man väljer denim eller flanellbyxor. Ett par välsydda jeans i rådenim får inte helt olikt ett par kvalitetsskor sin patina efter bärarens användning och bara snyggare med åren. 

Modellmässigt finns det nästan lika många passformer som tillverkare och vill man kombinera jeansen med en kavaj rekommenderar vi att man satsar på en modell med något högre midja och skippar de allra smalaste snittet. 

Vi inser att vi är långt ifrån några denimdemoner här på Manolo och lämnar därför det tekniska åt de mer insatta. En sak är iallafall säker…Ingen garderob är komplett utan åtminstone ett par jeans. 

Vi har valt ut ett par olika modeller som vi gillar lite extra mycket. 

 

Nudie

Garderobens hörnstenar - Jeansen
Svenska Nudie erbjuder bl a Selvedge och lägger stort fokus på hållbar utveckling och goda arbetsförhållanden i sin produktion. Här i form av modellen Hank Rey.

 

The Armoury

Garderobens hörnstenar - Jeansen
Herrarna på butikskedjan The Armoury från Hong Kong har tagit fram en egen Jeansmodell med mer klassisk passform i japansk denim. (även översta bilden)

 

Jacob Cohen

Garderobens hörnstenar - Jeansen
En av de stora jeanstillverkarna på senare år är lyxmärket Jacob Cohen. Här i en limiterad svindyr version hos Oger.nl.

 

APC

Garderobens hörnstenar - Jeansen
Franska APC är en av de tillverkarna som verkligen kombinerar design, kvalitet och pris på ett föredömligt sätt. Här i modellen New Standard med mellanhög midja och rak passform.

 

Levi´s Vintage

Garderobens hörnstenar - Jeansen
Klassikern i Jeanssammanhang är ju såklart Levi´s och här i form av premiumlinjen Levi´s Vintage i modell 505 från 1967.

 

Vi tycker det finns gott om exempel på män som bär jeans till kavaj på ett utomordentligt sätt vilket gör att vi valt att lyfta fram lite inspiration.

 

Garderobens hörnstenar - Jeansen
Simon Crompton från Permanent Style i ett par bespokejeans från Levi´s kombinerat med tweedkavaj. Foto: Luke Carby.
Garderobens hörnstenar - Jeansen
Antonio Ciongoli; designer för Eidos Napoli i jeans och kavaj.
Garderobens hörnstenar - Jeansen
Klassisk rådenim med kavaj i Donegaltweed och färgglad scarf i Drake´s höstkollektion.
Garderobens hörnstenar - Jeansen
Klassisk bild från The Sartorialist. Slitna jeans kombinerat med ”Klubba” och Albert Slippers.
Garderobens hörnstenar - Jeansen
Jeans med sydda slag på Valentino Ricci från Sciamat. En lite udda detalj men ack så intressant.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta