Garderobens hörnstenar – Den vita byxan

Så här inför semestertider tänkte vi att det passar extra bra att lyfta fram sommarens kanske mest klassiska byxa. Vi talar om den vita som i olika snitt och kompositioner burits av stilsäkra män i århundraden. I dagens artikel skall vi lyfta fram vad vi gillar bäst med den vita byxan samt hur man enklast kombinerar den.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-06-26 13:30  |  Lästid: 4 minuter
Garderobens hörnstenar - Den vita byxan

När man nämner en vit byxa drar många snabbt öronen åt sig. Argumenten att byxan snabbt blir smutsig och solkig samt att vissa känner en tveksamhet kring att sticka ut på det sätt som ett par vita byxor kan göra kan vi förstå men vi skall idag försöka ge förslag på hur man kan undvika vissa av dessa problem. 

Först och främst så är nästan alltid en benvit byxa lättare att bära än en kritvit. Den mjuka och gärna lite varma tonen minskar kontrasten mot övriga plagg och gör det betydligt lättare att hitta harmoniska matchningar med kavaj eller stickad tröja. Genom att välja t ex benvit blir också byxan något mindre känslig mot vardaglig smuts (direkta fläckar är tyvärr inte så mycket att göra åt). 

Att vita byxor kommer se smutsiga ut snabbare än t ex mörkgrå är inget tvivel om. Samtidigt går det i de allra flesta fall att kemtvätta bort. Rör det sig om vita jeans är det bara att köra i tvättmaskinen men dressade byxor bör man vara mer försiktig med då linningen i midjebandet och slagen nertill kan vrida sig. Här är det enligt oss kemtvätt bättre när det verkligen behövs. 

Den andra stora utmaningen för många är hur man skall kombinera ett par vita byxor. Då vitt tillhör den ljusaste delen av färgspektrat så kan det ibland vara svårt att få till kombinationer där inte byxan tar över helheten. Här ligger nyckeln i att arbeta med låg kontrast. Om man t ex kombinerar ett par benvita byxor med en ljusare kavaj och skjorta kommer byxan ta klart mindre plats i helheten än om man väljer ex. en marinblå blazer. 

Vissa känner inget problem alls med lite mer kontrast och just kombinationen vita byxor och mörkblå kavaj är en klassisk look med marint tema.

Ett tips oavsett om man skall bära byxan till en ljus eller mörk kavaj är att undvika vit skjorta. Detta kan snarare ge effekten av att kavajen sticker ut och byxa och skjorta går i ett. Bara genom att välja en ljusblå, rosa, lavendel eller sandfärgad skjorta så bryter man tillräckligt mot byxans nyans. 

Ett par vita byxor hör enligt de mer stilkonservativa uteslutande sommaren till vilket antyds i stilregeln ”Never wear white between Labour day and Memorial day”.

Anledningen till dess uppkomst låg i att vita plagg var svalare och därför bättre lämpade för den varmare delen av året. Idag har den typen av stilregler enligt oss spelat ut sin rätt då många väverier erbjuder specifika vinterkvaliteter även i vitt så som flanell eller grövre bomull. Vi skulle dock undvika vita linnebyxor under höst och vinter då de fortfarande är starkt kopplade till sommaren. 

 

Rubinacci

Garderobens hörnstenar - Den vita byxan
Vita byxor från Rubinaccis RTW-linje i en ledig linnekvalitet.

Oscar Jacobson

Garderobens hörnstenar - Den vita byxan
Nya modellen Del från Oscar Jacobson har en hög midja och generösare passform. Här i en linnekvalitet.

Suitsupply

Garderobens hörnstenar - Den vita byxan
Bomullsbyxa i benvitt från Suitsupplys premiumlinje Jort. (även översta bilden)

Loro Piana

Garderobens hörnstenar - Den vita byxan
Dressade linnebyxor med enkel plisséring från Loro Piana.

New & Lingwood

Garderobens hörnstenar - Den vita byxan
Anrika brittiska New & Lingwood gör ett par riktigt fina benvita byxor i linne.

Luxire

Garderobens hörnstenar - Den vita byxan
Luxire är ett av marknadens mest prisvärda alterantiv för byxor. Här i en linne/bomullsblandning.

Fox Flannel

Garderobens hörnstenar - Den vita byxan
Fox är i första hand ett väveri men erbjuder några få RTW-plagg via sin hemsida. Här i företagets ikoniska Cricket White som är en benvit flanellbyxa för vintern.

Inspiration

Garderobens hörnstenar - Den vita byxan
En kavaj i ljusare ton kan ta ner kontrasten och göra den vita byxan mindre iögonfallande.
Garderobens hörnstenar - Den vita byxan
En klassisk kombination med mörkblå kavaj och vita byxor. Notera hur skjortans nyans mitt emellan kavajen och byxans bidrar till att balansera ut helheten.
Garderobens hörnstenar - Den vita byxan
Illustration av den benvita byxan från 1920-talet. (Gentlemensgazette.com)
Garderobens hörnstenar - Den vita byxan
Bild från byxmakaren Pommellas event ”The White Trouser” under årets Pitti Uomo-mässa.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta