Garderobens hörnstenar – Bomullsbyxan

Dokumentationen av vårgarderobens hörnstenar går vidare och idag tittar vi närmare på ett alternativ i byxväg. Vissa kallar dem chinos men vad vi syftar till är en elegant och dressad bomullsbyxa som blir vårens motsvarighet till höstens flanellbyxor. Välklätt, mångsidigt och bärbart! Vi har tittat på flera tillverkare, passformer och nyanser för att ge lite råd i vad som kan vara smarta val för många år framöver.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-04-29 10:43  |  Lästid: 3 minuter

Bomullsbyxor är ett utmärkt alternativ för våren och sommaren. Kanske inte fullt lika svala som tunn ull eller linne men med en stor fördel i ett optimalt fall och en känsla som fungerar i såväl dressade som lediga sammanhang. 

När man väljer passform och silhuett är det såklart mycket av en personlig preferens men vi rekommenderar att man tittar på byxor med något högre midja vilket i regel ser klart bättre ut kombinerat med kavaj då man ofta vill att proportionerna mellan ben och överkropp skall vara till fördel för de förstnämnda. 

Vill man se något längre ut kan det vara ett bra tips att välja en byxlängd som faller utan bryt. Detta innebär att byxan slutar på eller precis över skon och faller inte över skon. Det ger ett rent och snyggt fall enligt oss och bör kombineras med en lämpligt fotvidd på byxan. Ju kortare byxan är, ju smalare tenderar den att behöva vara i foten för att inte se avhuggen och fladdrig ut. 

Vilka mått som passar är såklart individuellt men vi föredrar en byxa som går till ankeln med en fotvidd på ca 18cm. Har man större fötter, bredare vader eller helt enkelt större storlek bör man självklart inte låsa sig vid just 18cm. 

I färgväg är alternativen närmast ändlösa. De kanske mest klassiska valen är de beigea bomullsbyxorna som ofta kombineras med mörkblå kavaj. Vill man ha något lite mer lekfullt är mättade toner av orange, grönt eller mörkblått mycket trevligt men skippa de skrikigaste ”framgångsbyxorna i klarrött, rosa eller pippigult som ofta kan bli ganska svårkombinerat. 

Andra sobra val är nyanser som gränsar mellan varandra som t ex mullvadsgrått som ligger mellan grått och brunt. När stålgrått tenderar att bli lite dött i bomull kan några bruna toner ge värme till helheten. 

Sist men inte minst är såklart sommarklassikern i vitt. Ett val som kan tendera att ge väl stor konstrast till  ex kavaj och enligt oss kombineras bäst med en ljusgrå eller beige kavaj och ljusblå skjorta. Är man inte bekväm i kritvitt kan man titta efter en byxa i crémevitt eller off white som smälter in lättare. 

Garderobens hörnstenar - Bomullsbyxan
Svagt gröna bomullsbyxor från italienska specialisten Incotex. En nyans som passar perfekt för våren.
Garderobens hörnstenar - Bomullsbyxan
Vita byxor från Ovadia&Sons. (även översta bilden)
Garderobens hörnstenar - Bomullsbyxan
Den mest ikoniska bomullsbyxan är tveklöst den i beige. Här från Loro Piana med en borstad bomull.
Garderobens hörnstenar - Bomullsbyxan
Marinblå bomullsbyxa från Thom Sweeneys superexklusiva konfektionslinje för Mr Porter.
Garderobens hörnstenar - Bomullsbyxan
Ett härligt alternativ till bälteshällor är så kallade side adjusters. En ganska ovanlig detalj inom konfektion men något man ofta kan göra inom måttsömnad och skräddarsytt.
Garderobens hörnstenar - Bomullsbyxan
Skräddarsydda byxor med mängder av härliga detaljer gjorda helt för hand från italienska Salvatore Ambrosi. (thebespokedudes.com)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta