Fråga Manolo x 2

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-05-30 14:00  |  Lästid: 3 minuter
Bild 312277

Hej! Jag har alltmer börjat sukta efter bruna brogueskor. Dessvärre vet jag inte riktigt var någonstans i Stockholm jag hittar dem. Jag har varit på NK Skor och hittade där ett par snygga Church, men inte så värst många fler än just detta enda par. Har ni några tips på affärer där jag kan hitta brogueskor?

Vidare undrar jag om läder- kontra gummisulor: Så fort jag tittar på lite tjusigare/dyrare skor så verkar det vara nästintill obligatoriskt med lädersula. Men är det en bra idé ifall man tänkt ha skorna på sig också ute på gatan? Och om man bestämmer sig för att sula om dem, ska man se till att göra det direkt? Eller byter man först när man märker att lädersulan börjar fara illa? Frågorna hopar sig i min mun. Tacksam för svar! Hälsningar, Fredrik

Kolla in exempelvis Hallmans skomakeri på Birkagatan 14, som säljer Loake. Grafford Skor på Humlegårdsgatan har ett brett utbud av Crockett & Jones. Ett ytterligare tips är Bäckmans skoservice på Nybrogatan 15 som bland annat säljer Church’s, Alfred Sargent och Allen Edmonds.

Din andra fråga är något svårare att svara på. Många skomakare rekommenderar att alltid sätta på en slitsula av gummi för att bättre skydda skorna. Men det kan vara ett bra tips att bära dem lite innan du sätter på en gummisula för att skorna bättre skall formas efter dina fötter. Märker du att lädersulan snabbt blir väldigt sliten med stora märken efter smågrus bör du besöka skomakaren för att be dem om råd. Väljer du att behålla lädersulan så försök att undvik att använda skorna när det regnar och var noga med att låta skorna torka om regn inte går att undvika.

För ytterligare information rekommenderas artikeln: Lädersula i Sverige?. Skorna på bilden kommer från Crockett & Jones.

Hej Manolo! Jag skall ner till mellanöstern under sommaren och kommer att arbeta på ett stort globalt företag. Detta land i mellanöstern är relativt väst-inspirerad vilket leder till att folk har på sig likadana kläder som man har här på arbetsplatsen. Så jag behöver lite tips på ”business” kläder som man kan ha på sig utan att svimma av överhettning? Mvh Herr S

Grunden till att klä sig snyggt även i varmt väder ställer är genomtänkta materialval och en smart konstruktion. Även om det idag finns ett relativt brett urval av kavajer och kostymer som är anpassade för varmare väder kan det vara svårt att hitta något som lämpar sig för såpass extrema förhållanden. Mitt tips är därför att måttsy plagg. Inte nog med att passformen blir bättre utan dessutom kan du välja tyg och ofta även en ofodrad konstruktion.

Idag finns tyger som är superlätta och med en suverän andningsförmåga. Problemet är att de sällan används för konfektion på svenska marknaden utan kan endast beställas när du måttsyr plagg. Hör av dig om vart du bor i Sverige bland kommentarerna så kan jag eller någon av er läsare säkert ge lite tips om vart du kan måttsy plagg.

Bild 312278
Zegna Cool effect blazer

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta