Fråga Manolo: Veckans frågor och svar

Efter någon veckas uppehåll är Manolos frågor & Svar tillbaka! Denna veckan behandlar vi ämnen som bespokeskor, byxor med slag och vad som egentligen vi ser som höstens största trend och nyckelplagg. Fortsätt gärna att skicka in era frågor till andreas@manolo.se så skall vi göra vårt yttersta för att svara på dem.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-08-29 09:01  |  Lästid: 4 minuter
Fråga Manolo: Veckans frågor och svar

Vad är anledningen till att du inte har provat bespokeskor? Vad har du för åsikter angående bespoke i skor respektive kläder?

Det är en väldigt bra fråga som jag faktiskt själv reflekterat över ett par gånger. Anledningen att jag inte valt att gå så långt som att beställa bespokeskor beror på följande:

Jag har en ganska okomplicerad fot som brukar fungera med de flesta standardläster och storlekar. De flesta tillverkare har också många estetiskt tilltalande modeller i grundutbud eller via MTO. Jag hade garanterat gjort både ett och två par om jag haft passformsproblem men nu kan jag inte motivera den högre prislappen rent funktionsmässigt.


Jag anser personligen att man (åtminstone estetiskt)  får väldigt mycket mer sko än kostym för t ex 5 000-6 000 kr. Jag har t ex hellre ett par Crockett & Jones till en skräddarsydd kostym för 30 000 kr än ett par bespokeskor för samma summa till en kostym från ex J Lindeberg.

Jag vet att skoentusiasterna kanske inte håller med mig men för mig finns det helt enkelt fler avgörande val i såväl design som material inom skräddarsydda kläder. Jag är fullt medveten om att konstruktionsmässigt är det minst lika stor skillnad mellan Bespoke och RTW inom skor som kläder men med fler och fler premiumaktörer som erbjuder handrandsydda skor även inom RTW och MTO tycker jag det glappet minskar.

Sist men inte minst så har ofta en bespokesko en ganska speciell estetik. De har i regel smalare midjor, nättare sulkant och högre klack vilket kan vara vansinnigt snyggt till en tredelad kostym men jag finner personligen att kontrasten i den typen av skor blir för stor mot t ex chinos eller jeans. Då föredrar jag hellre varumärken som ex Edward Green där man enligt mig kanske inte ligger på samma nivå konstruktionsmässigt men har ett otroligt brett utbud av snygga modeller som fungerar till mer semi-formella eller t om lediga sammanhang. Det är fortfarande skor av extremt hög kvalitet och som kommer åldras väl i decennier med rätt vård.

Det finns självklart trender inom klassiska herrskor men de tenderar inte att vara i närheten av lika extrema som inom kläder. Ett par brittiska randsydda oxfords såg med största sannolikhet ungefär likadana ut för 10 eller 15 år sedan medan kavaj- och kostymmodet svängt avsevärt under samma period. Det gör det svårare att hitta vad man söker inom RTW om det inte råkar vara en del av det rådande modet.


 

Fråga Manolo: Veckans frågor och svar
Hantverket bakom bespokeskor är fantastiskt men estetiken kan stundtals kännas väl nätt och elegant för annat än den mest formella kostym.
Foto: Janik Gensheimer Freiburg

Är slag på byxor alltid att rekommendera, även till en mer formell slät ullkostym?

Historiskt sett så har byxor med slag (dvs sydda uppvik nertill) ansetts som mer informella. Det var vanligt förekommande på uddabyxor samt kostymer i ledigare tyger som bomull, linne, flanell eller tweed. Man har därför t ex aldrig slag på byxan till en smoking eller frack.

Vart man själv drar gränsen för vad som är för formellt för slag är självklart upp till var och en men jag själv bär det på i princip alla sorters byxor och kostymer. Dels för att jag tycker det är en estetiskt tilltalande detalj som definierar avslutet på byxan men kanske viktigast, på grund av slagets funktionella fördelar. Då ett slag är ett uppvik som vanligtvis består av ca 10 cm tyg ger det en ökad tyngd och klart bättre fall till en byxa och särskilt i lättare tyger.


 

Fråga Manolo: Veckans frågor och svar
5 cm slag på byxorna funkar till såväl uddabyxa som mörk kostym i min mening.

Vilket blir höstens nyckelplagg 2018?

Nyckelplagg och trender är i ärlighetens namn inte våra främsta områden här på Manolo men det är omöjligt att inte se vissa tendenser när man besöker ex Pitti Uomo två gånger per år. Om man syftar till den stil som vi fokuserar på så var den i mitt tycke största trenden under Pitti i januari (där AW18 presenterades): Manchester. Det kom i alla dess former där byxor var det vanligaste men även kostymer, kavajer och t om rockar visades upp. Hur man väljer att anamma trenden är helt upp till var och en. Jag anser inte att man behöver gå all in men kanske inte heller förkasta den enbart för det är en trend.

Jag kan absolut tänka mig en manchesterkostym eller ett par byxor till hösten och vi kommer kunna presentera en spännande nyhet på detta område inom kort.


 

Fråga Manolo: Veckans frågor och svar
Alessandro Agazzi i manchester från topp till tå under Pitti Uomo i januari. Foto: Milad Abedi.
Dela på Facebook
Tweeta