Fråga Manolo: Vad ska jag bära till Chinos?

 |  Publicerad 2007-01-22 15:24  |  Lästid: 2 minuter

Bild 315720Hej Manolo, jag kom hem med ett par jättefina svarta chinos (hope) från helgens shoppingrond. Jag tycker verkligen mycket om dem, men vet inte vad jag ska ha till. Det är svårt att matcha dels färg, dels stil. Vitt ser schackbrädigt ut, svart ser tråkigt ut, övriga färger ser konstiga ut till. Skjorta känns alldeles för uppklätt, t-shirt ser mest ut som teknolog.

Snälla hjälp!
/Dan

Till att börja med så tycker jag att chinos är ett väldigt mångsidigt plagg som går att kombinera till mycket. Allt beror givetvis på vilken stil man vill ha. Klassiskt så räknas chinos som ett sommarplagg och som ett plagg som är mer formellt än jeans, men absolut inte lika formellt som kostymbyxor. Därmed inte sagt att man brukar kombinera sina chinos med skjorta, slips och kostym. Givetvis blir det oundvikligt en ganska preppy look. Min första tanke går till en kampanjbild från Ralph Lauren. På de finare universiteten i USA klär sig många studenter i blazer, skjorta, randig slips, seglarskor och – chinos.

När vi pratar om chinos tänker man oftast på den gul-beige-bruna kulören. Det var så de första chinosen såg ut. Det sägs att en major för ett engelskt regemente i Indien kom på den briljanta idén att färga soldaternas vita uniformer med en blandning av kaffe, currypulver och mullbärssaft. Allt för att försöka kamouflera det ständigt närvarande dammet. Resultatet blev den dammiga khakifärgen.

Chinos har – liksom många andra klassiska plagg – utvecklats och uppdaterats genom åren. Det finns nu massa olika färger och skärningar.

Bild 315721Du har precis inhandlat ett par svarta chinos. Nu är det ju ganska svårt för mig att säga vad du har för stil, men du sa att du inte ville ha t-shirt eller skjorta till. Spontant tänker jag på en tunn merinoulltröja i grått. Kanske med en skjorta under. Den kan gärna vara ljusblå. Då blir det ganska propert men ändå avslappnat och i och med de mörkare färgerna drar man ner på den amerikanska preppykänslan också. På våren och sommaren passar det utmärkt med ett par sneakers till. Nu till våren och sommaren tycker jag ändå att du ska våga släppa den där bojkotten av t-shirts och skjortor till chinos. En uppknäppt skjorta eller en riktigt snygg t-shirt i kombination med dina chinos kommer bli riktigt snyggt framåt vårkanten.

På den översta bilden ser ni chinos från Make your own jeans där du för 45 dollar får ett par chinos exakt efter dina egna mått.

På den undre bilden ser ni ett par chinos från H&M, de kostar 298 kronor.

Sedan skulle jag även vilja tipsa om de från Filippa K som vi nyligen skrev om här .

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta