Fråga Manolo: Vad betyder jeansbegreppen?

 |  Publicerad 2005-03-24 16:13  |  Lästid: 2 minuter

Bild 314602Kan ni reda upp begreppen för olika jeans; boot cut, bronze å allt vad det heter. Är helt nyinvigd i jeansvärlden och vore bra att veta vad som är vad.

Jeans är i princip indelade i tre delar; waist, thigh och ending, som alla har olika måttbenämningar beroende på vad jeansen har för modell. Måttbenämningarna är indelade enligt följande:

WAIST – midja
Standard – Low – Very Low
Detta är ett mått på hur byxlinningen sitter i midjan.

THIGH – lår
Slim Fit – Standard Fit – Loose Fit
Detta är ett mått på hur byxan sitter i midjan och över låren.

ENDING – ankel
Slim – Straight – Boot cut – Flare
Är ett mått på hur vida byxorna är vid anklarna. Straight innebär att benen är raka från låret och ned till kantfållen, så kallade stuprörsjeans, medan boot cut innebär att fållen längst ner på benen är lite vidare. Detta för att byxbenet ska lägga sig lite utanpå skon, eller – som framgår av namnet – att byxan ska bäras utanpå ett par boots. Flare brukar även benämnas som ”utsvängda” jeans. Dessa är ofta över 50 cm i omkrets vid ankelfållen.

Bronze är en av många benämningar på den finish jeansen har. Det finns otaliga benämningar på olika tvättar och slitningar. Dessa benämningar har inget att göra med hur byxan sitter på kroppen, utan är bara ett namn som tillverkaren hittat på för att beskriva färgen och slitningen på byxan.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta