Fråga Manolo: Sommarhatt?

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-05-12 20:23  |  Lästid: 3 minuter
Bild 316982

Tjena! Nu börjar det poppa upp massor av varningar igen angående solens farliga strålar. Och som om inte det vore nog så är det ju jobbigt med allt för mycket sol på skallen varma sommardagar. Så då funderar jag på vad som är passande att sätta på huvudet för att både skydda det och samtidigt hålla en viss stil på sin klädsel. Tacksam för svar, Fredrik

Sommarhattar är onekligen ett intressant ämne. Sinnebilden av en stilig sommarklädsel med benvit linnekostym kan knappast bli mer fulländad än tillsammans med en panamahatt. De som inte kan tillbringa semstern på Västindien behöver dock inte misströsta. Det finns hatttyper för alla, här tre stycken.

Panamahatten
Kanske den hatt som är mest förknippad med sommaren. Ursprunget till Panamahatten kommer från Ecuador och upptäcktes av spanska conquistadorer som förde hatten till Europa. Sedan dess har allt från historiska personer som Napoleon III till Orson Welles och Humprey Bogart i någon moderna tid burit denna hatttyp. Som råmaterial används ett halmstrå som kallas Toquilla vilket sedan efter en lång process av torkning och vävning skapar Panamahatten. För den som vill förkovra sig ännu mer denna hattmodell och dess historia rekommenderas Borsalinos PDF-artikel i ämnet.

Bild 316983
En sann Panamahatt går att vika. Vecket som löper längs hatten kallas för Optimo Crown och skall underlätta just vikningen. Här från Borsalino.

Den runda stråhatten
Den runda stråhatten är en ganska svårburen hatt med begränsad skara som faktiskt klarar av att bära upp den. Steget till Falkenbergsrevyn är tyvärr inte allt för långt för den som känner sig osäker på denna hatttyp. Modellen hade framförallt sin storhetstid under 20-talet då inte minst en rad kända politiker bar rund stråhatt. Främst minns vi kanske hatten på Fred Astaire.

Bild 316984
New York Hat & Co.

Bild 316985
Lock & Co. Hatters

Den mjuka tyghatten
Även kallad turisthatten, som med fördel bärs tillsammans med urblekta t-shirts, magväska och badpatron. Är du däremot överkvalificerad akademiker där basplagget är en grönmossig tweedkavaj med armbågsskydd i brun mocka är denna hatttyp inte helt på villovägar. Bland annat är Woody Allen en varm förespråkare till denna hatt.

Bild 316986
New York Hat & Co.

Bild 316987
Borsalino. Översta bilden är även den från Borsalino.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta