Fråga Manolo: Slimfit-rock?

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-01-29 18:18  |  Lästid: 2 minuter
Bild 311584

Hej, jag funderar på att köpa en ny vinter-rock och har lite funderingar kring detta. Jag skulle behöva en rock som klarar en kostym under, finns det olika designers som är kända för att designa detta stuk, eller borde jag bara gå upp en storlek från min normala? Är det möjligt att ha slimfit-rock med kostym under eller är normal-fit det enda möjliga?Jag är 1,72m, enligt mig själv, kort. Min senaste rock går ovanför mina knän, mycket längre kan jag nog inte gå, men anser ni att jag borde gå kortare, eller funkar ”ovanför-knän-rockar” för min längd? Kan ni rekommendera några butiker i Stockholm som måttsyr rockar? mvh K.M

Det är en intressant fråga du ställer. Väldigt ofta rekommenderar herrbutiker sina kunder att välja en ytterrock som är en storlek större än sin vanliga för att få plats med en tjockare tröja eller kavaj under. Ett resonemang som förutsätter att kavajen och ytterrocken har exakt samma mått, vilket de självklart inte har. De allra flesta ytterrockar är anpassade för att bära över en kavaj. Tvärtom sys ofta ytterrockens axlar onödigt breda, vilket leder till att många bär onödigt vida ytterrockar i en onödigt stor storlek. Nu kan storlekar självklart variera mellan olika designers, men det är egentligen en annan fråga.

Det viktigaste att tänka på är att ytterrockens silhuett är samma som för den övriga klädseln. Smalt skurna kavajer tillåter även en smalt skuren ytterrock. Så om du skulle säga att din kostym är slimfit är det absolut möjligt att bära även en ytterrock som är det. Försökt dock att inte bara titta på hur den är skuren i midjan, där många lägga allt fokus. Det absolut viktigaste är axlarna. Kavajaxlarna får inte vara för vida i förhållande till ytterrockens eller tvärtom.

Angående längden tycker jag det låter som ett vettigt val att välja en ytterrock som slutar strax ovanför dina knän. Rockar som är längre tenderar att kapa bärarens ben, vilket sällan är särskilt smickrande för bäraren. Dessutom tycker jag att en rock med smal silhuett bör vara något kortare. Det självklart möjligt att bära en ännu kortare rock så länge den täcker hela kavajen.

Din sista fråga är jag inte rätt person att svara på har ganska dålig koll på vilka som måttsyr ytterrockar i Stockholm. Hoppas ni läsare kan ge fler tips, men någon av nedanstående kan vara till hjälp:

J.Lindeberg, flaggskeppsbutik på biblioteksgatan
Hans Allde
Rose & Born
Douglas Menswear
Jens Dahlström
NK Man

För ytterligare läsning:
Inspiration Ytterrock
Rätt Proportioner: Ytterrocken


Översta bilden: Domenico Vacca

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta