Fråga Manolo: Rustad för bal

 |  Publicerad 2008-01-17 17:14  |  Lästid: 4 minuter
Bild 316631

Hej! I Linköping är abiturientbaler ett stort fenomen. Jag ska nu under våren dansa bal och därför undrar jag vilken klädsel som ni föredrar, om ni har ett ess i rockärmen och överlag hur en riktigt bra klädsel för en bal ska se ut. 

Jag skulle vilja veta balkoden och era bästa tips, helt enkelt!

Vänliga hälsningar
Anton

I de allra flesta fall är det klädkod högtidsdräkt på baler, åtminstone när man nått upp på högskolenivå åldersmässigt. Det är inte någon särdeles spännade klädkod, eftersom den ger mannen valmöjligheterna frack, folkdräkt eller militär mässdräkt. För de som inte har knätofsar i släkten eller ägnar yrkeslivet åt krigsföring återstår därmed endast frackalternativet.

FRACKEN

I sitt grundutförande utgörs frackklädseln av

 • Svarta byxor med sidenrevärer
 • som hålls uppe av hängslen
 • Vit skjorta med stärkt skjortbröst och hög krage med snibbar. Skjortan knäpps med pärlemorknappar i bröstet och manschettknappar i ärmarna
 • Vit väst som ofta bara täcker bröstet och är öppen i ryggen
 • Vit fluga
 • Svart kavaj med de typiska ”pingvinflärparna” baktill
 • Vit näsduk som viks och placeras i bröstfickan på kavajen

Till fracken bär man

 • Svarta lackskor
 • Svarta strumpor

Givetvis finns det även regler för hur man bär denna plaggsammansättning

 • Västen kan anpassas i höjdled och skall täcka så mycket som möjligt av byxlinningen, samtidigt som den framtill inte skall nå mer än 1 cm längre ner än vad kavajen gör. Bilden som illustrerar denna artikel är således inte helt korrekt.
 • Kavajen får under inga omständigheter knäppas. Många kavajer kommer med ett snöre framtill som gör det möjligt att knäppa kavajen, men detta snöre är endast till för när kavajen hänger på galge.
 • Hängslen bärs utanpå skjortan, men under västen och kommer därför aldrig synas.
 • Strumporna skall vara tillräckligt långa för att dina bara ben aldrig ska skymta under byxbenen, exempelvis när du sitter ner.
 • Hela utstyrseln skall alltid vara på. Även om det blir varmt när man dansar får kavajen inte tas av.
 • Manschetterna på skjortan skall, som vanligt, sticka ut en bit under kavajärmarna.
 • Armbandsklocka är inte förenligt med frack
 • Byxorna har fickor, men hade lika gärna kunnat vara utan, för dessa får inte användas till förvaring.

EXTRAUTRUSTNING

Frack är en praktisk utstyrsel när man vistas i kylig miljö, men på samma sätt ganska opraktisk när man utför fysiska aktiviteter, som pardans. Eftersom man inte får ta av kavajen gäller det att ta regelbundna pauser, dricka mycket (alkohol gills inte) och att ha en näsduk i innerfickan så man kan torka svetten ur pannan med jämna mellanrum. Den näsduk man har i bröstfickan skall inte användas till något annat än pynt och aldrig lämna bröstfickan. Om du har en äldre frack som finns i släkten sedan tidigare, eller som köpts begagnad, kan det vara läge att tänka över om du inte ändå ska hyra. Moderna frackar har betydligt tunnare tyg än de äldre modellerna och kan därför vara skönare att dansa i.

Många har av tradition – och praktiska skäl – även en fickplunta i innerfickan. Om du vet med dig att din bordsdam har andra dryckesvanor än du kan det vara en fin gest att ha en kompletterande fickplunta i den andra innerfickan som du kan erbjuda henne.

Eftersom armbandsklockan är bannlyst i sammanhanget kan man ha ett fickur som placeras i västfickan.

Den vita sidenhalsduk man ibland kan se tillsammans med frack har egentligen ingen praktisk nytta, men finns ändå med på tillbehörslistan.

Om man går på bal under vinterhalvåret är lackskor inte den trevligaste skotyp att vistas utomhus i. Herrar kan inte ha skoombyte med sig på samma sätt som damerna, så därför kan ett par galoscher komma väl till pass. Även ett par vita handskar kan vara bra mot kylan. Om du behöver ytterligare plagg för att hålla ute kylan är det en längre svart rock som gäller. Den ska vara tillräckligt lång för att täcka kavajen baktill.

Cylinderhatten kan du skippa, då klädseln annars lätt blir lite överarbetad.

TILL SIST

Eftersom du är än i mängden klädesmässigt på en bal så gäller det att göra det bästa av situationen. Om du hyr en frack så ser uthyrningsfirman till att den sitter rätt, men om du har en gammal kan du ta med den till en skräddare så att den garanterat sitter som den ska.

Det räcker givetvis inte att se bra ut. När du väl står där med armen runt en tjej gäller det att veta var man ska sätta fötterna. Om du kan föra ordentligt har du plockat många poäng, så träna gärna innan med kompisarna eller någon som kan ge dig en privatlektion. Att kunna dansa innebär inte att bara kunna röra sig. Vad man pratar om under tiden är minst lika viktigt – och det blir lätt mycket att tänka på på en gång. Lämna samtalsämnet dansprestation därhän. Hur du dansar lär hon upptäcka snart nog ändå.

Med fracken hör också gamla traditioner. Det är inget fel i att i ett sådant här sammanhang helt hänge sig åt den klassiska gentlemannarollen. Öppna dörrar, bjud på drinkar, dra ut stolar och skratta artigt åt andras dåliga skämt. Och, som alltid, påpeka aldrig brister i övriga herrars klädsel. Det är gott nog att du är fläckfri.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta