Fråga Manolo: Irriterad hud efter vaxning

 |  Publicerad 2006-12-08 10:20  |  Lästid: 2 minuter

Bild 315611Hej!

Hår på bröstet är ju det manligaste som finns, men hår på ryggen är inte lika kul. Därför brukar jag låta någon vaxa ryggen åt mig. Problemet som då uppstår är en ibland ganska omfattande irritation i huden på många ställen på ryggen.

Vad göra?

//Movin

Hej Movin
Det kan finnas flera olika anledningar till att din hud blir irriterad. För att veta vilken är det viktigt att du tänker efter när irritationen uppstår.

Direkt efter vaxningen reagerar dina hårsäckar på att den oömma behandlingen att slita hårstråt från dem genom att bli svullna och röda. Det lägger sig dock snart.

Får du problem efter ett dygn eller så beror det på att du har fått smuts och bakterier i hårsäcken så att en inflammation uppstår. Om så är fallet måste du se till att undvika det så klart.

Se till att du är ren innan du vaxar och ta en ny tröja på dig efter vaxningen. Det finns också en mängd preparat att ta till som är bakteriedödande. En klassiker är Helosan som finns på apoteket.

Vill man ha något mer fancy schmancy så verkar MiN NY Solution2 vara intressant, även om jag inte testat den själv. På grund av värdelös webbshop kan jag tyvärr inte länka direkt till produkten, men förhoppningsvis finns den (kvar) längst ner på denna sidan.

Kommer irritationen istället efter någon vecka när håret håller på att växa, och då i form av typ finnar och inväxta hårstrån, finns det risk för att vaxet du använder tar bort lite av det översta hudlagret (epidermis) och att det har läkt över hårsäcken. Då kan hårstråt inte komma ut och det rullar ihop sig under huden vilket ger irritationen.
Har du dessa problem är din hud kanske för känslig för vaxning. Du bör du byta vax till något mildare, eller använda dig av en annan hårborttagningsmetod. Till exempel rakning.

Lycka till!

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta