Fråga Manolo: Herr- och damknäppning?

 |  Publicerad 2005-11-23 08:43  |  Lästid: < 1 minut

Får tjejer ställa frågor? I så fall undrar jag om ni kan utreda det här med dam- och herrknäppning. På byxor och jackor. Varför olika? Och varför just det håll som det är?

Det som vi idag refererar till som damknäppning innebär att knapparna sitter till vänster på plagget och knapphålen till höger, sett ur den som bär plaggets perspektiv. Skillnaden mellan dam- och herrknäppning tros ha sitt ursprung i kyrkans värld.

Under den segregerade medeltiden ansågs mannen, liksom Jesus, vara den som stod närmast Gud och därmed på hans högra sida. Högersidan förknippades med solen, ljuset och ”den manliga principen” och detta visualiserades genom att placera knapparna till höger på männens plagg. Den vänstra sidan förknippades istället med natten, månen och det förflutna, varför kvinnorna fick bära sina knappar till vänster. Nu var det inte speciellt vanligt med knappar i kvinnokläder, eftersom dessa ansågs alltför lätta att öppna och knapparna sågs därför som ett manligt attribut under några århundraden medan kvinnorna fick hålla sig till snörning och hyskor.

Så småningom började man även sära på kvinnor och män i kyrkan. Männens sida blev då av ”naturliga” skäl den högra, medan kvinnorna fick hålla sig till vänster. Knäppningen fick då ytterligare en funktion; Kvinnorna kunde amma sina barn i kyrkan samtidigt som de kunde skyla sig för den manliga sidan eftersom damknäppningen öppnas åt vänster.

(Källa: NE.se)

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta