Fråga Manolo: Fritidsjacka?

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-08-05 20:30  |  Lästid: 3 minuter
Bild 317211

Hej! Jag är ute efter en fritidsjacka. En jacka jag ska kunna ha till älgjakten och harrfisket i september. Gärna vattentålig och hyfsat varm. Vill inte se ut som ett rymdskepp i några konstiga gore-tex material. Tänk naturfärgade plagg. Nu tänker ni säkert Barbour och jag klarar inte av det. Vill helst undvika en sådan, ok om det hade varit för 10 år sedan, då kanske. Nu känns det så hopplöst ”Grev Turegatan-Porsche Cayenne-Rosé” – ja ni vet vad jag menar. Har ni något annat förslag? MVH Joel

Först och främst är det tråkigt att Barbour fått en sådan stämpel. För det är onekligen mycket fina jackor, vars design är lika funktionell som oförskämt snygg. Att jackorna sedan blivit en symbol för påhittad överklassmentalitet är beklagligt, men absolut inget som bör hindra en från att bära dessa jackor. Du kan dock vara lugn. Det finns alternativ till Barbourjackan.

För det första finns det något mindre välkända tillverkare, med en design snarlik Barbours välkända vaxade oljerockar. Fördelen med just de vaxade jackorna är att de går att använda vid an rad olika tillfällen och till vitt skilda stilar.

Bild 317212
Vaxad jacka från Walkabout

Bild 317213
John Partridge

Är du ute efter något lite robustare är tweedjackor ett alternativ. Sanningen är att tyngre tweedtyger gör sig bättre i jackmodell än som kavaj. Tjocka traditionella tweedtyger är ju framtagna för en kylig herrgård och inte ett modernt kontor, vilket gör dem närmast omöjliga att bära inomhus som uddakavaj. På senaste tid har det även kommit något funktionellare tyger som går att tvätta i maskin. Och det är klart att som fritidsjacka är det viktigt att den enkelt går att tvätta.

Bild 317214
Visserligen en tweedjacka från Barbour, men där tankarna snarare går till en Land Rover är Porsche-Suv.

Sedan finns det självklart en rad andra material om du varken vill ha high tech-material, tweed eller vaxad bomull. Här två exempel:

Bild 317215
Berettas kollektion innehåller dels kläder tydligt ämnade för jakt, men även en del plagg som mycket väl kan bäras till en vardagsklädsel. Jackan ovan är i ett för Beretta unikt framtaget material som kallas för Gardone, vilket är en blandingen mellan Cordura och bomull.

Bild 317216
Det går självklart inte att glömma amerikanska Filson i sammanhanget. Här en jacka i mollskinn.

Översta tweedjackan från J.L. Powell

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta