Fråga Manolo: För vi ska ta studenten!

 |  Publicerad 2005-04-24 12:26  |  Lästid: 2 minuter

Bild 314657Det är bråda dagar för alla blivande studenter. Specialarbeten ska skrivas, rapporter ska rättas upp och inte minst ska man försöka hitta en anständig utstyrsel till bal och examen. Vi har fått in en hel del frågor om tips och vad man ska tänka på när det gäller balklädsel, så det får bli en liten studentguide med ett urval av frågorna.

Balen
Efter studenten är det bal! Jag undrar: hur ska man matcha med tjejen man går med? Är det slipsen och andra diverse accesoarer eller är det skjortan som ska matcha hennes klänning?

Det låter på din fråga som att ni har dresscode Mörk kostym på er studentbal (läs mer om dresscodes här). Vanligast är annars att man bär frack eller möjligen smoking till en bal, men om det är sagt mörk kostym ska du inte klä dig över dresscode.
Bär man smoking är det ett vedertaget grepp att flugan och gördeln matchar sällskapets klädsel, men motsvarande för kostym är inte lika vanligt. Vill du ändå matcha ditt sällskap tycker jag du ska satsa på att hitta en matchande slips, men om valet står mellan en matchande slips som du är halvnöjd och en slips som inte matchar men som du tycker känns helrätt för dig tycker jag du ska skippa matchningen.

Examensdagen
Studenten stundar äntligen och då nalkas det även en ny kostym. Är det så rigoröst så att man bör ha en svart traditionell kostym till studenten eller kan man gå snäppet längre och ha en mörkblå eller liknande?

Jag har hittills aldrig hört om någon gymnasieskola som infört dresscode på sina examensdagar och därför tycker jag att du kör på det som du själv tycker passar. Det behöver definitivt inte vara svart. Själv tog jag examen i en grå Tiger-kostym och det kändes utmärkt att sticka ut bland övriga svartklädda ynglingar.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta