Fråga Manolo: Fluga till Bröllop?

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-05-06 14:36  |  Lästid: 2 minuter

Bild 316969

Hej! Jag ska på bröllop och det står Mörk Kostym. Jag funderar på att bära en fluga istället för slips. Däremot undrar jag om man bör ha vit skjorta eller om annan ljus skjorta funkar. Och hur ska man matcha fluga och skjorta om det ska matchas. Sedan ville jag fråga om man kan ha hängslen med denna klädsel eller om det inte passar på mörk kostym eller tillsammans med fluga. Bröllopet är i helgen så ett snabbt svar är mycket uppskattat. Tack för en bra sida. Mvh Jonas

En vit skjorta anses vara den mest formella och är till smoking eller frack det enda alternativet för den som vill följa reglerna. Till mörk kostym är även andra färger tänkbara, företrädelsevis då ljusare nyanser av till exempel blått, rosa eller lila. Svart och grått avrådes starkt ifrån eftersom dessa måste anses vara för dystra i sammanhanget.

När det gäller skjortans mönster är det viktig att inte vara för extrem. Rutigt och randigt anses överlag ha en betydligt lägre formell status än enfärgat. Mitt tips är leta upp ett skjorttyg med snygg struktur. Skjortor av riktigt hög kvalité, till exempel i Sea Islandbomull, upplevs på långt håll som enfärgad men vid närmare avstånd kommer strukturen fram bättre. Denna typ av skjorttyg lämpar sig med sin något glansigare yta väl för festligare tillställningar.

Reglerna för flugan är något luddigare. Svart och vitt avrådes starkt eftersom dessa färger på flugan är avsedda för andra plagg än mörk kostym. Svart fluga till smoking, vit till frack. I mitt tycke bör en diskret fluga väljas. Allt för färgglada varianter med framträdande mönster tenderar lätt att bli effektsökeri vid denna typ av tillställningar. Randigt och rutigt blir lätt lite för mycket collagepreppy. Det säkraste alternativet är prickigt. Mörkblått är som alltid ett säkert kort, som tillsammans med exempelvis en vit skjorta är svårslaget, men fungerar minst lika bra till andra ljusare färger. Tänk också på att knyta flugan själv. En färgdigknuten fluga är precis lika illa som en färgdigknuten slips. Tyvärr säljs bara den ena varianten på Buttericks.

Hängslen till kostym är inte heller det helt självklart. Finns de knappar i byxlinningen där hängslena kan fästas kan det absolut vara snyggt. Clipsvarianten är jag betydligt mer tveksam till. Kan lätt bli något utstuderat.

Bild 316970
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta