Fråga Manolo – Ta bort missfärgningar på läderskor?

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-01-24 14:36  |  Lästid: 2 minuter
Bild 313432

Fråga: Hej Manolo! Jag har ett par konjaksfärgade läderskor som jag köpte under hösten, och som nu dessvärre blivit missfärgade i form av mörkare fläckar. Jag misstänker att saltet är orsaken. Finns det något sätt att få bort dessa eller får de även fortsättningsvis se lite väl levande ut? Vänliga hälsningar?Anton.

Svar: Salt är rena tortyren för skor. Och ibland är det tyvärr så att saltet trängt så långt in i lädret att fläckarna är närmast omöjliga att ta bort. Men i många fall går det att behandla själv.

Ett tips som ofta nämns är punktbehandla fläckar och saltränder med en blandning av ättika och vatten, vilket fungerar förvånansvärt bra. Fukta en trasa och häll på några droppar ättika. Sedan är det bara att försiktigt smörja in själva fläcken. Försök att ha lite tålamod och behandla skorna i flera omgångar. Fläckarna lär inte försvinna direkt utan det kan krävas att du behandlar dem 3-4 gånger för att det skall ge resultat. Om du gnuggar för hårt kan lädret ta skada. I vissa fall kan faktiskt enklare saltränder tas bort genom en blandning av vatten och citron. Fungerar ofta väldigt bra på mocka. Likaså kan vinäger vara ett alternativ för den som saknar ättika i hemmet.

Efter att ha behandlat skorna och låtit dem torka ordentligt är det viktigt att smörja in skorna med skokräm för att de inte skall torka. Välj gärna en skokräm med färgpigment i samma nyans som dina skor för att lädret skall återfå sin färg. Borsta sedan med skoborste för att lädret skall återfå sin lyster.

Bild 313433
Naturligt mirakelmedel.

Skovårdskit La Cordonnerie Anglaise.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta