Fråga Manolo: 100% UV

 |  Publicerad 2006-04-26 18:00  |  Lästid: 2 minuter

Bild 315129hejsan!
Först och främst vill jag bara säga vilken bra sida ni har, mycket trevligt läsande.
Nu till min fråga(som kanske inte har så mycket med mode att göra): Jag har spanat in ett par solglasögon på HM och det står 100% UV på dem. Betyder det att dom skyddar mot UV-strälar och är det någon skillnad på kvaliteten av skyddet jämfört med dom ”bättre” märkena (eller är det bara märket som gör att det ibland blir så stora prisskillnader?) ?

tack på förhand // solbrillorna

Hej
Står det att det är 100% UV-skydd så är det det. Då spelar inte priset någon roll. Dina HM-brickor kommer att ge dig samma skydd som dyra designerbågar.

Här är det som i så många andra fall, att det är designen och namnet på designern som avgör priset i större utsträckning än funktionen, men man ska inte glömma att det med glasögon som du köper hos en optiker även medföljer värdefull service och anpassningar till ditt ansikte. Det kan ofta vara värt de där extra pengarna.

Men vad betyder UV-skydd och varför behöver jag det?
UV står för UltraViolett och den ultravioletta strålningen består av osynliga strålar från solen. Det finns tre olika sorters ultravioletta strålar: UVA, UVB och UVC. Såvida du inte är Christer Fuglesang behöver du inte bry dig om UVC, de absorberas nämligen av atmosfären och når aldrig jordens yta.

UVB är den strålning som gör dig solbränd. I ögat kan den skada hornhinnan och det kan göra dig snöblind. Det är läskigt och gör ont men går över efter ett par dag. Det finns även forskning som visar på att långvarig exponering för UVB kan öka risken för grå starr, men det är inte säkerställt.

UVA absorberas huvudsakligen i ögats lins, men trots detta har man inte hittat några ögonskador som beror på UVA, även om detta är starkt omdebatterat.

Alla solglasögon ger ett visst skydd mot UV-strålar, men om du bör titta efter minst ett 98-procentigt skydd mot både UVA och UVB. Då är du på den säkra sidan.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta