Förläng livet på kvalitetsskorna – Marknadens 10 bästa skoblock

Det finns inget som förlänger livet på ett par välgjorda skor som kontinuerligt användande av vettiga skoblock. Idag listar vi 10 alternativ i lite olika prisklasser som alla kommer ge dig betydligt längre njutning av dina favoritskor.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-02-24 09:35  |  Lästid: 5 minuter
Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock

Skovård är ett ämne som inte kan diskuteras nog. Att investera tusentals kronor på kvalitetsskor och sedan avstå skoblock för några hundralappar är enligt oss dumsnålt så det förslår. 

Funktionen med riktiga skoblock är att de efter en dags användning hjälper till att återställa skon till dess naturliga form. Detta minimera bildningen av gångveck där skon böjer sig och framför allt att skon behåller sin form och estetik från när den köptes i så stor mån som möjligt. 

Utöver det finns det vissa skoblock som tack vare absorberande material så som Cederträ kan hjälpa till att absorbera svett och fukt från skons insida även om denna egenskap ibland överdrivs en smula. Hade ett par skoblock absorberat för mycket vätska skulle blocken svälla och därmed också töja ut skon vilket inte vore avsevärt mycket värre. Den främsta egenskapen hos skoblock i cederträ är enligt mig att de sprider en betydligt trevligare doft i skon och garderoben. 

Vad är då viktigast att tänka på när man inhandlar skoblock? 

Formen

Först och främst är det att satsa på en modell som fyller ut hela skon och inte bara tåpartiet. Det finns så kallade spiralblock som har ett solidt tåparti och en spiral som avslutas med en kula i hälen. Dessa pressar ut skorna MEN riskerar på vissa något nättare skor att böja sulan åt fel håll samt skada hälpartiet. Därför rekommenderar vi att man väljer modeller som fyller ut hela skon likt originallästen skulle gjort. 

Nästa val är att försöka hitta block vars form passar majoriteten av just dina skor. De vanligaste och billigaste skoblocken är i regel generiska dvs att de har en form som skall passa alla skor. När det rör sig om måttbeställda skor eller det absoluta premiumsegmentet är det vanligare med skoblock producerade efter skotillverkarens egna läster. 

Det är inget snack om att skoblock producerade efter samma läst som skon är överlägsna men det är långt ifrån ett måste. Betalar man däremot +10 000 kronor för ett par skor kan det relativt låga premium som lästade block kostar vara värt det. Hos exempelvis Saint Crispin vars skor startar på 12 500 kronor ingår lästade skoblock i alla köp. 

Materialet

Material har vi varit inne på lite men tål att upprepas. Cederträ är bra men inte det enda acceptabla materialet. Brittiska tillverkare är ofta förtjusta i exempelvis bok som träslag vilket också fungerar utmärkt.

För de som regelbundet är på resande fot finns det ytterligare ett par alternativ. Det ena är skoblock i trä men som är extremt urgröpta och därmed reducerade avsevärt i vikt. Dessa är i regel relativt dyra men jag vill påstå att även skoblock av samma design i plast, så kallade reseblock fungerar utmärkt för kortare weekendresor där varje kilo bagage räknas.

Priset

Priset på ett på skoblock spelar självklart in. Hur mycket man är villig att spendera är såklart individuellt och även om dyrare block kan vara mer arbetade och ibland av högre kvalitet är det snarare formen på dem som är avgörande. Har man en enklare instegssko för 1 500 – 2 000 kronor är såklart skoblock för tusenlappen i värsta laget. Flera tillverkare av prisvärda skoblock har en mängdrabatt så varje par blir billigare ju fler man beställer. Därför kan det absolut vara värt att köpa flera vid ett tillfälle om man vet att man har eller kommer inom kort få en större skogarderob.

Nedan följer 10 alternativ på marknaden i lite olika prisklasser och utföranden.

Herrstil

 

Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock
Skoblock Premium från Herrstils egen linje Aquila är några av branschens mest prisvärda i min mening och kostar från 159 kr/st.

 

Skolyx

 

Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock
Skolyx har utöver vanliga block i cederträ även tagit fram ett reseblock i lättviktsplast som fungerar väldigt väl vid exempelvis weekendresor.

 

J.FitzPatrick Footwear

 

Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock
Justin FitzPatrick eller The Shoe Snob som han är mer känd som lanserade nyligen en ny modell av skoblock från sitt eget skomärke J.FitzPatrick Footwear. Det är en modell i träslaget Al som kommer i företagets signaturfärger rött och svart.

 

Bexley

 

Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock
Cederträblock från franska Bexley. Den här typen av modeller finns representerade från flera företag i artikeln och det handlar i min mening mest om att välja den tillverkaren vars form och storlekar passar just dig och din skogarderob bäst.

 

Hammargruppen

 

Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock
Hammargruppen som är distributör för bland annat Crockett & Jones, Cheaney och John Brommel har tagit fram ett eget skoblock i cederträ.

 

John Lobb

 

Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock
Skoblock från brittiska John Lobb i Lindträ.

 

Edward Green

 

Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock
Skoblock från Edward Green i bok. Då företagets läster bygger på samma stomme men med varierande tåparti har man tagit fram block som inte begränsas till specifika läster.

 

Laszlo Vass

 

Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock
Tredelade block anpassade efter skons läst från ungerska Laszlo Vass. Dessa finns som tillval för ca 60€ när man beställer skor från Vass och fyller ut skorna optimalt. (foto: Keikari.com)

 

Skoaktiebolaget

 

Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock
Skoaktiebolaget har tillsammans med brittiska Springline tagit fram en unik modell av skoblock för butiken. Utöver de vanliga alternativen i betsad bok finns även det spännande Reseblocket i Abarchiträ som reducerar vikten av blocken med 50%.

 

Saint Crispin

 

Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock
Branschens i särklass häftigaste block kommer från Saint Crispin. De skärs ut för hand och det tar närmare 6 timmar att producera ett par. De är extremt skålade, fjäderlätta för resan och självklart anpassade efter skons läst. Dessa ingår vid köpet av ett par Saint Crispins och kostar annars 2000 kr. (även översta bilden)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta