Fem tips när du syr upp en kostym

 |  Publicerad 2007-01-09 07:37  |  Lästid: 5 minuter

Bild 315693Ända sedan vi startade Manolo.se har vi fått frågor från läsare som ska österut och funderar på att sy upp en kostym för en billig penning. Funderingar som vem man ska gå till, eller vilket resultat man kan förvänta sig, är några av dem som kommit in.

Under en resa till Hong Kong jag haft möjlighet att testa hur det kan fungera, och vad man ska tänka på för att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen.

Här är fem punkter som hjälper dig få en snygg kostym till ett bra pris:


1. Gör research
Den första punkten är den viktigaste och har mer med dig att göra än med din skräddare. Du måste veta precis vad du vill ha. Och nu pratar vi varenda detalj du kan tänka dig. Leta rätt på bilder av kostymer som du tycker om och analysera vad det är du tycker om. Checklistan kan göras lång, men de viktigaste punkterna är:

a. Tyg. Skräddaren kommer ha en uppsjö av tyger i olika kvaliteter, färger, mönster och stilar. Vet du inte vad du är ute efter kommer du att bli överrumplad när du står bland hundratals tygrullar som pryder väggarna. Enfärgat, kritstreck, rutigt, hundtand, eller kanske tweed? Tygvalet är inte ett beslut du vill ta på stående fot, så låt det här ta sin tid.

b. Snitt. Generellt sett är det business-folk som syr upp, och bär, kostymer. Och även om det finns en hel del välklädda börsmäklare på Stureplan, är det generella modet för businessvärlden föga smickrande. Åtminstone för oss som är vana vid den rådande svenska silhuetten.

Räkna därför inte med att snittet kommer att passa dig. Smalare slag och mindre axelvaddar lär vara två av de första sakerna du kommer vilja ändra. Vill du ha kavajen insydd i midjan måste du påpeka detta också. Val av sprund och ämlängd är två andra variabler att fundera på.

c. Passform. Smal och slimmad, eller bred och oversize? Här gäller det att ha självinsikt om vad som är mest smickrande för din kroppsform. Och stirra dig inte blind på modeller som hade sett lika bra ut i en sopsäck som i catwalk-kreationer. En kostym är en investering som ska vara ett tag, så ett bra tips är att inte gå allt för extremt på rådande trender.


d. Knäppning. Dubbel- eller enkelknäppt, och antalet är knappar är de stora besluten att ta. Betänk även vilken typ av knappar du vill ha. Ta en titt i garderoben så upptäcker du hur olika de kan se ut.

Har du problem med inspirationen kan du kolla in Olofs post om just detta, eller bläddra igenom catwalkbilderna på Men.Style.Com. Prova gärna några olika kostymmodeller på hemmaplan för att se vad som klär dig bäst.

2. Hitta rätt skräddare
I länder kända för sitt prisvärda skrädderi (och då pratar vi alltså inte om Savile Row) lär du bli erbjuden kostymer bara genom att flanera längs en vanlig turistgata. Huruvida de är bra eller inte går naturligtvis inte att säga på förhand, men ska du lägga ett par tusenlappar på en kostym bör ditt urval nog vara lite mer specifikt än att gå med första bästa person som ropar "tailor?" i ditt öra. Be att få titta på några plagg som de gjort, och se till att du får minst två provningar där du har möjlighet att rätta till eventuella missförstånd.

Allra bäst är rekommendation. Känner du någon som blivit nöjd med resultatet hos en särskild skräddare är det en bra början. Ditt hotell, guideböcker och internetforum är tre resurser som kan nyttjas för att hitta rätt. Skräddare som har nätbutik kan vara en fördel om du ämnar att beställa fler kostymer eller skjortor efter att du kommit hem.


I många fall säger prissättningen en hel del om slutresultatet. Priset kommer vara bra, jämfört med vad du skulle få betala hemma, så tveka inte att välja en lite dyrare skräddare när du nu ändå är i färd med att sy upp.

3. Var specifik och ställ många frågor
Språkproblem är särskilt bekymrande vid tillfällen som dessa. Nyanser kan göra all skillnad i världen. Kom därför ihåg att bilder talar tydligare än ord och har du gjort din research har du förmodligen med dig några talande bildexempel.

Om din skräddare inte ställer några frågor kring saker som foder, sprund och fickor kommer du att få standardutformningen på dessa. Vill du ha någonting annat än det ska du ta upp det innan första provningen för att se till att ni hamnar på rätt spår direkt. Var inte rädd för att ställa många frågor om hur de brukar göra för att få en klarare bild av vad du kan förvänta dig.

Bild 3156944. Ställ krav vid provningen
Vid första provningen kommer saker garanterat inte att sitta som de ska. Förvänta dig inget annat. Du lär också bara ha en ärm på kavajen och lösa trådar överallt, så intrycket är inte särskilt representativt av vad du kan vänta dig senare. Samtidigt är det är nu det gäller, så fega inte för att säga att kostymen ser hemsk ut - om du tycker att det är så. På ett artigt sätt, givetvis.


Be skräddaren nåla till kavaj och byxa tills de ser ut som du vill ha dem. Var noggrann, tydlig och artig med dina kommentarer. Ingen skräddare vill lämna ifrån sig plagg som du är missnöjd med, så se till att få ut det mesta av din första provning.

Vid din andra provning (och du bör se till att få minst två) borde kostymen ha fått rätt form, och det ska bara vara mindre justeringar kvar. Knäpp kavajen och se till att slagen följer din överkropp utan att lyfta. Se över ryggen likaså - det ska vara jämt utan varken överflödigt tyg eller något som spänner åt. Se till att ärm- och byxlängd är som du vill ha dem. Ha tålamod och försök göra en så gedigen undersökning av kostymen som möjligt.

5. Få dina uppgifter och ändringar sparade
Att få en kostym uppsydd är en process som är ganska så tidskrävande. Om du är nöjd med resultatet lär du därför inte vilja göra om samma process en gång till, hos någon annan. Se därför till att din skräddare dokumenterar alla dina mått, önskemål och justeringar för att du så smidigt som möjligt ska kunna göra en ny beställning hemifrån, om så skulle önskas.

Om allt har gått som det ska, har du nu en snygg kostym - precis så som du vill ha den. Eller ja, mer eller mindre som du vill ha den åtminstone. Min upplevelse är att man får mer än man betalar för, men att jag hade kunnat få bättre om jag varit villig att lägga ut mer pengar någon annanstans. Den bedömningen får var och en göra själv. Innan jag har råd att ringa Herr Mahon kommer min nya kinesiska kostym att duga alldeles utmärkt.


Dela på Facebook
Tweeta