Få bukt på skäggväxten

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-09-17 17:26  |  Lästid: 2 minuter
Bild 312825

Att hålla sin skäggväxt i trim med rakapparat eller hyvel är en ständig tvistefråga. Manolo frågar Monika Ustarbowska, produktansvarig på Philips, som i samarbete med Nivea for Men lanserat en ny rakapparat med inbyggd lotionkräm, anpassad för att användas i duschen. Hyvel eller rakapparat? Vad är egentligen bäst?
– Vi är självklara lite partiska i frågan, men det finns fördelar med båda teknikerna. Att raka med hyvel gör att man får en helt slät rakning. Samtidigt är risken att skapa irritation större eftersom det saknas avstånd mellan rakbladet och huden. Men oavsett märke är det med dagens rakapparater svårt att komma närmare huden, säger Monika.

Jag trodde annars trenden rörde sig mer mot rakning med hyvel?
– Vi har identifierat två typer av kunder, dels de som uteslutande rakar sig av praktiska skäl. De vill ha en så funktionell och snabb rakning som möjligt. Sedan har vi kunder som värderar själva känslan av att raka sig väldigt högt. Den kundgruppen är i regel mer intresserad av att använda rakhyvel, men är även mer intresserade av hudvård generellt. Vi ser egentligen inte att man måste välja utan ofta kan det vara bra att växla mellan hyvel och rakapparat. En rakning med hyvel per vecka är en bra grund och sedan kan man komplettera med rakapparat under vardagarna.

Känslan av att rakapparaten rycker ut skäggstråna, vad beror den på?
– Det är framförallt äldre och sämre rakapparater där det är ett problem. Den typen av modeller saknar ofta galler under själva rakhuvudet, vilket ger en känsla av att skäggstråna rycks ut. Vi använder en design med tre roterade rakhuvuden som är rörliga i alla led. Det gör det lättare att komma åt svåra ställen som halsen. Sedan finns små gummilister runt rakhuvuden som sträcker ut huden något, vilket gör det enklare för rakapparaten att kapa skäggstråna.

Vad är viktigt att tänka på vid rakning med apparet?
– Främst att ha gott om tid. Svep över ansiktet långsamt utan att trycka för hårt. Att ha bra belysning är också viktigt.

För den som står inför valet att köpa en ny rakapparat; vad är skillnaden mellan en rakapparet i 1000 kronors-klassen och en för 3-4000 tusen?
– Skall man vara helt ärlig blir själva resultatet detsamma, bara att det tar lite längre tid med de billigare modellerna. Skillnaden ligger framförallt i batteritid. Sedan är det självklart en fråga om design och känsla. Många är beredda att betala lite extra för en rakapparat som förmedlar en robust känsla och som är snygg att ha ståendes i badrumsskåpet.

Rakapparet på bild: Philips Nivea for Men. Från 1199 kr.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta