Engelska skjortor – Part I

Många av Manolos läsare har visat en törst efter anglofil stil. Därför kommer nu en artikelserie helt tillägnad den gröna ön i väst och dess avtryck i det klassiska herrmodet. Först ut är en genomgång av en av de saker, som förutom brittiska skodon debatteras mest; den brittiska skjortan.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2012-02-14 12:37  |  Lästid: 7 minuter

Storbritannien har onekligen en rik skjorttradition. Förlagan till den moderna skjortan registrerades 1871 av Brown, Davis & Co från Aldermanbury London. Brown, Davis & Co hade kommit på den enkla och samtidigt geniala idén att förse skjortans front med knappar hela vägen ner. Något som underlättade markant från de befintliga skjortorna som var tvungna att träs över huvudet. Från denna tid fram till början av 1960-talet fortsatte skjortan att utvecklas främst vad gäller kragens form och utseende.

Vad är då viktigt att titta på vid utvärderingen av en skjorta?

Utseendet är givetvis inte ointressant. Hur är skjortan skuren och hur ser proportionerna ut mellan kroppen, kragen, ärmvidd samt manschett? En annan viktig aspekt är självklart tyget och då främst bomullens kvalitet. Ett bomullsgarn som spinns av bomullsfibrer av längre sort ger en finare kvalitet. Vidare kan man granska kragen och dess undersida. Går det att byta ut kraglattorna eller pinnarna? Att kunna ta ut dem vid tvätt ökar kragens livslängd. Den extravagante dandyn vill även för eget välbefinnande kunna byta ut standardlattorna i plast mot exklusivare varianter i pärlemor eller i silver med graverade initialer.


Knappens kvalitet är också intressant att syna. En tunn knapp i pärlemor är att föredra framför dem i plast. Många brittiska tillverkare använder sig av denna lite finare knapp i diskret tunn pärlemor. Att jämföra med de bättre italienska tillverkarna som ofta har lite tjockare knappar i pärlemor. När man ändå tittar på knapparna kan det även vara intressant att se om knapphålen är handsydda. Detta är något som oftast bara förekommer på de finaste skjortorna samt givetvis de skräddarsydda.

Sett tillhelheten är även mönsterpassningen viktig för att få en trevlig total harmoni. Vid en mönstrad skjorta ska övergången mellan axel och ärm samt mellan ärm och manschett ske så att mönstret passas. Detta ska även stämma i det fall man har en delad ryggbesparing. Den sista saken att granska är även hur sömmarna ser ut. Ju fler stygn desto bättre då det ökar hållbarheten. Det bör vara minst 8 stygn per centimeter på en bra skjorta.

Vid denna första genomgång börjar vi med de enklaste av brittiska skjortor för att senare gå vidare i de högre segmenten.

     


Skjortrack, T.M. Lewin.

TM Lewin

Att nämna TM Lewin känns som en självklarhet när temat är klassiska engelska skjortor i en något enklare klass. Firman grundades 1898 av Thomas Mayes Lewin och fanns ursprungligen bara i de klassiska kvarteren i S:t James i London och närmare bestämt på Jermyn Streeet. Idag är bolaget ett av de största på den brittiska marknaden med över 60 butiker. Det man kan konstatera är att visst så ger bolaget ett intryck av att ha en mycket hög kvalitet och en klassisk skrädderiframtoning. Med all rätt finns en god historik och tradition hos denna firma. Bolaget har dock tagit steget in i 2000-talet och anpassat sig efter marknadens efterfråga. Firman har uppdaterat en del modeller och passformer och säljer idag kvantitet före högsta kvalitet. Dock skall påpekas att om man är ute efter en prisvärd vardags skjorta i klassiskt snitt så erbjuder TM Lewin ett fullgott alternativ.

Många brittiska firmor vill ge sken av att de fortfarande tillverkar sina skjortor i Storbritannien, något som bör ifrågasätta då priserna i många fall är relativt låga. Det är svårt att få reda på något om skjortornas ursprung i TM Lewins fall.  De berättar dock gärna att varje skjorta sys av 33 stycken delar och att sömnaden sker i 47 olika moment. Man väljer en relativt fin bomull i så kallad 2-fold vävning och väljer ut något längre bomullsfibrer för en finare kvalitet och bättre textur. Skjortorna har ett klassiskt delat ok för ett traditionellt snitt och ökad komfort. Knapparna är av plast men fastsydda med en bra teknik för att minska risken för att det skall lossna.

En positiv sak med TM Lewin är att de erbjuder väldigt många alternativt vad gäller både tyger, kragar och ärmlängd. Det man skall fokusera på är först att bestämma om man vill ha traditionell vidd eller deras något smalare slim fit. Här måste poängteras att deras traditionella vidd är mycket vid och en slim är inte speciellt smal.


Sett till manschetterna så är det i första hand dubbel som gäller varför manschettknappar blir ett måste. Här är engelskmännen ganska konservativa och ser det som det korrekta alternativt för en klassisk skjorta.

Slutligen är det i huvudsak tre stycken kragar att välja mellan: Prince of Wales som en en mycket klassisk turndown collar och som även ser mycket bra ut utan slips till en udda blazer. Windsor är firmans cutawaykrage och det perfekta valet till businesskostymen. Slutligen finns S:t James som är en gammal klassiker som kom tillbaka i produktion förra året efter stora påtryckningar från kunderna. Det är en fullspreadkrage med relativt låg höjd vilket lämpar sig bäst för något smalare slipsknutar så som en four in hand. (bild bifogas här)

Som kuriosa kan nämnas att bolaget har annat än skjortor och slipsar i sitt sortiment och bland annat klär både det engelska rugbylandslaget och Queens Park Rangers i firmans kostymer och skjortor.

      


Enegelska cricketlandslaget i T.M Lewin
Kragar, T.M. Lewin

Harvie & Hudson

Denna lilla firma är idag den enda fortfarande familjeägda skjorttillverkaren på Jermyn Street i London. Firman grundas strax efter andra världskriget 1949 av Thomas Harvie och George Hudson och låg då på 41 Duke Street i anslutning till det klassiska Cavendish Hotel. 1965 flyttade företaget dock till Jermyn Street nummer 77 där de än idag ligger kvar. 2009 tog Harvie & Hudson steget och öppnade en butik till i London på Lime Street mitt i finansdistriktet mer känt som "The City". På denna adress har H&H också en alldeles förträfflig barberare i anslutning till butiken.

Många anmärker nog på att denna firma kategoriseras som en skjorttillverkare i den lägre prisklassen. Detta är dock sant för skjortorna är inte speciellt dyra. De är däremot väldigt bra och rent kvalitetsmässigt slår de konkurrenterna i denna kategori ganska enkelt.

Lokalen ser i stort sett ut som den alltid har gjort och ett besök inne på Jermyn Street nummer 77 är som att ta ett steg tillbaka i tiden. Just detta är något som tilltalar de riktiga anglofilerna varför Harvie & Hudson har något av en ikonstämpel för detta klientel.


Utbudet är relativt stort och innefattar både klassiska skjortor för ett mera formellt arbete som tattersallrutiga fritidsskjortor samt formella skjortor för smoking eller frack.

Mest känd är firman för sina randiga skjortor i olika bredd och färger. Sett till kragen så är det i första hand en turndown collar samt en semi cutaway som gäller. Det går att få de flesta skjortorna i flera olika ärmlängder. Det enda beviset på att H&H närmat sig den moderna gentlemannen är att företaget sedan en tid tillbaka erbjuder vissa modeller i slim fit. Men även för denna firma skall sägas att slim fit inte betyder det samma som i Sverige.

Tygerna är av en högre kvalitet än många konkurrenter i denna prisklass och enligt firman försöker de välja tyger där bomullsfibrerna är något längre för att uppnå det bästa resultatet. Knapparna är tunna, diskreta och i de allra flesta fallen av äkta pärlemor vilket ger ett något mer exklusivt intryck.

         





Charles Tyrwhitt

En nykomling i sammanhanget då denna firma grundades så sent som 1986. En sak som måste redas ut direkt är hur namnet uttalas, nämligen "Tirrit". Charles Tyrwhitt är en firma som är på frammarsch och växer med många nya butiker och en föredömligt fungerande internetsida samt fysisk katalog. Bolaget kan betraktas som ett sorts Hackett light. Firman har ett fullt sortiment av både formella och mer fritidsbetonade kläder samt skor och accessoarer. Hela konceptet bygger liksom Hackett på att sälja den brittiska drömmen med ett liv där man till vardags arbetar i en kritstrecksrandig kostym i The City för att på helgerna besöka landstället i en Landrover och tweedkavaj.

Prismässigt ligger firman relativt lågt och erbjuder i många fall riktigt prisvärda saker. CT berättar utförligt om att produkterna tillverkas både i England och på andra platser så som exempelvis Asien vilket är bra då många andra i genren vill ge sken av att allting är Made in England.

Om vi i detta fall skall fokusera på företagets skjortor, som också är deras största och mest kända produkt, så måste de bedömas som mycket prisvärda. Liksom hos TM Lewin verkar företaget ha en ständig rabatt om man köper flera skjortor åt gången vilket medför direkt fynd potential om man hittar en skjorta man trivs med. Liksom hos många andra engelska skjortmakarna så finns även ett stort utbud av ärmlängder samt vidder på skjortkroppen. Sett till utbudet av kragar så är firmans vanligaste modell en relativt normal turndown collar. De har även en semicutaway som har en relativt kort kragsnibb vilket gör att den lämpar sig bäst för en klassiskt four in hand knut.


För er läsare ska härmed ett insidertips avslöjas i form av Charles Tyrwhitts kanske skarpaste skjorta. Den ligger under kollektionen non-iron vilket innebär en snudd på strykfri skjorta. Då undertecknad reser relativt mycket har detta kunnat testas i skarpt läge. Trots att den legat vikt i en resväska alternativt burits en hel dag så ser den relativt bra ut tillskillnad från många andra skjortor i bomullspoplin. Välj slim fit och cutawaykrage samt enkel manschett på denna modell för ett mycket sympatiskt helhetsintryck. 

       



Dela på Facebook
Tweeta