En stilstudie i golfmode

Dagens text är annorlunda på flera sätt. Jag skall nämligen skriva om något så nischat som golfmode. Detta ämne ligger mig personligen varmt om hjärtat och efter att ha fått frågan av en följare på Instagram bestämde jag mig för att skriva lite om mina tankar kring golfmode och stil.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-06-22 07:20  |  Lästid: 7 minuter
En stilstudie i golfmode
Foto: Getty Images

Då och då delar Andreas och jag med oss av lite personliga inslag här på Manolo som rör annat än vår stil. När det kommer till idrott har vi båda två faktiskt varit rätt så hyfsade i olika sporter. Andreas har spelat handboll på elitnivå med Redbergslids IK och jag har varit golfproffs.

Min karriär som proffs är dock inget att direkt skryta med. Det gick riktigt kasst helt enkelt men det var kul att som hyfsad amatör med hcp +2 testa att bli proffs.

Karriären blev kort och jag lyckades istället bli jurist. I samband med detta tröttnade jag lite på golfen också och lade i stort sett klubborna på hyllan i 10 år.


I takt med att jag både flyttat ut från stan och numera bor nära en golfbana och har barn så kändes det som att det var dags att damma av mina klubbor och börja spela lite igen. Sagt och gjort, några drivar och puttar senare så kom jag med i klubbens herrlag och tävlandet tog fart igen om än i mycket liten skala.

Så här efter ett väldigt långt uppehåll från sporten lade jag som objektiv betraktare med fräscha ögon märke till två saker. Att tekniken och utrustningen tagit ett rejält kliv framåt OCH att golfmodet tagit ett lika stort kliv bakåt.

Jag vill inte låta som en snobbig bakåtsträvare. Sådana finns det gott om ändå i en sport som golf. När det kommer till golfstil är jag inte konservativ och förespråkare av knäbyxor med långa stumpor eller tweedkavaj. Sånt är till för golf-lajvare. Det låter märkligt men sådana sällskap finns. De klär sig i 30-tals munderingar och spelar med gamla hickoryklubbor och guttaperkabollar och dricker whisky (aldrig champagne!)

Som intresserad av stil gillar jag en klassiskt elegant sportstil likt den som vår tids störste golfikon Arnold Palmer hade under 1950-1970-talet eller Seve Ballesteros lite senare. De klädde sig klassiskt, sportigt och elegant.


 

En stilstudie i golfmode
Seve Ballesteros 1984. (Photo by Michael Joy/R&A/R&A via Getty Images)

När jag tittar på majoriteten av både glada amatörer och proffs så verkar just sportmodet ha slagit igenom brett fast på ett negativt sätt.

Det råder en fullkomlig orgie i färger och syntetmaterial. Loggor skall också synas på hundra meters håll.

Jag har all respekt för de funktionella fördelarna med tekniska plagg och syntet men det hjälps inte, DET ÄR FULT! Flera av dagens golfproffs klär på så sätt som jag kan tänka mig att en grabb på 6-8 år skulle göra om han fick välja fritt. Låt oss diplomatiskt kalla det: "lekfullt".


Vad hände med ett par raka chinos, en bomullspiké, en cardigan och stilrena läderskor?

 

En stilstudie i golfmode

Just skor har visat sig vara det största bekymret för de liksom jag som försöker hålla stilen på golfbanan, i alla fall nu för tiden för här har något hänt och det är inget positivt.

En gång i tiden när jag var aktiv var amerikanska FootJoy en stor aktör och de hade en premiumsko under namnet Classics som var randsydd och med lädersula fast med golfdubbar/spikar under. De var helt tillverkade i läder och hade en flera riktigt stilrena modeller. Tyvärr visade det sig att denna linje inte existerar längre så när jag skulle köpa ett par blev det bom stopp. Istället fick jag botanisera på amerikanska eBay där man kan fynda helt nya utgångna modeller ut denna kultserie från FootJoy.


Jag bestämde mig för att jag inte skall ge upp vad gäller vettiga golfskor. Under de senaste 5-6 åren när jag jobbat mycket med mode och stil har nätverket blivit stort så jag började kontakta mina bekanta i framförallt England bland skotillverkarna i Northampton. Jag ville nämligen minnas att jag de senaste åren sett randsydda eleganta golfskor lite här och var hos de brittiska premiumtillverkarna av vanliga skor. I detta fall tror jag att Edward Green, Crockett & Jones, Tricker´s och Joseph Cheaney haft golfskor i sitt sortiment när jag besökt dem.

När jag började kontakta dem visade det sig att jag fick i stort sett samma svar överallt. De hade haft någon eller några modeller men valt att ta bort dem. Efterfrågan var inte tillräckligt stor. Istället erbjuds det som så kallad MTO för dem som verkligen vill ha ett par, och är villig att betala rätt mycket.

Vad detta beror på tror jag har att göra med att sportmärken som Nike, Adidas och Puma tagit sig in på golfmarknaden och marknadsfört mer sportiga skor med inslag av trainers snarare än randsydda golfskor. Detta ligger mer rätt i den stil som har börjat att säljas och bäras på golfbanorna numera.

 


En stilstudie i golfmode
Moderna golfskor från Puma.

Jag är dock inte den som ger mig utan strid. För jag tänker inte bära trainers de få gånger jag svingar mina klubbor. Nej, utan status nu är att jag köpte mig ett par bättre begagna Crockett & Jones Pembroke på brittiska eBay. För att göra dem lämpliga som golfskor så köptes dem 0.5 för stora sett till mina andra skor för att få plats med gjutna och bekväma innersulor. Min tanke är nu att låta en bra skomakare få randsy på en ny sula med golfspikar på så att jag inte slinter. Vad gör man inte för att hålla stilen på banan.

Detta kan låta extremt vilket jag villigt erkänner. Jag har funderat och reflekterat över om det är jag som är konstig, gammaldags och snobbig alternativt lite tokig. För att stämma av detta så pratade jag golfmode med två modeprofiler och vänner som också är duktiga golfare och spelat i över 30 år. De har alltså upplevt den utveckling som golfen haft stilmässigt. Mina två stil- och golfvänner är relativt kända instagramprofiler för dem av er som följer det så kallade #menswear-modet och utgörs av Martin Dunhoff @mdunhoff och britten Nigel Cleaver @ignoreatyourperil. 

När jag bad Nigel berätta mer om sin relation till golfmode så började han med att ge mig en sammanfattning vilken i sig är talande:

"Se bra ut, må bra och spela bra".


Han berättar att han liksom jag själv har mycket svårt för dagens färger och det mode som utvecklats, han är mer av den klassiska skolan. Värst är de kraglösa skjortor som börjat komma allt mer!

 Vi kommer naturligt in på golfskor och han bär helst, vilket jag misstänkte, Footjoy Classics men äger även två par Ecco när vädret inte tillåter de andra. Han messar snabbt över en bild på ett par från Edward Green som han nyligen sett i deras fabriksbutik. Besviket berättar han att storleken inte var rätt dock.

Martin är den av oss tre som är bäst golfare idag med ambitioner att snart nå scratch (handicap 0).

Han säger att för hans del vill han ha samma känsla som när han klär sig utanför golfbanan, färger som harmoniserar och framför allt utan stora loggor. Tyvärr säger han är ju detta något som är ganska svårt att hitta, då de stora märkena gärna lägger på loggor som är väldigt synliga och skall sticka ut, samtidigt som man gör sina kollektioner i färger som man ibland kan fundera på hur dom tänkte, även om det kanske tonats ner lite grann i sen tid. 


Han berättar att han har två färger som han utgår ifrån, och det är byxan som får styra. Om han bär en ljus/vit byxa kombinerar han den helst med en marinblå överdel, och om byxan är marinblå väljer han helst en vit överdel. Till den ljusa byxan är det ett självklart val med vita golfskor, vilket även är valet så länge vädret tillåter även till den blåa byxan. Dock menar han är det riktigt snyggt med en dressad svart sko till dom blåa byxorna om vädret är lite ostadigt. Till dessa två byxor kan man sedan givetvis bygga på med en massa olika färger på överdelarna, men vitt, grått, grönt och blått är hans personliga favoriter.

 

En stilstudie i golfmode
Golfskor från Edward Green.
En stilstudie i golfmode
Sulan på samma sko.

Martin berättar att när han spelar på banan håller jag han sig till mer dressade skor framför allt vid tävlingar. Sneakers- och gymnastikskomodellerna funkar bra på övningsfältet.

Han är lite mer modern än mig och Nigel när det kommer till funktion och säger att när det kommer till funktionsmaterial kan man inte säga annat än att dom är överlägsna så fort temperaturen stiger något, då bomullsmaterial tenderar att bli varma och blöta på golfbanan vilket inte alls är så trevligt. Man upplever också att du får en helt annan rörelsefrihet i mer moderna syntetmaterial.


Sammanfattningsvis använder jag i detta fall ändå klyschan att det var bättre förr. Det bekräftas enklast av att när jag gjorde ganska omfattande research för denna text så hittade jag nästan inga moderna golfare med en stil som tilltalar mig.

Den man som tveklöst genom alla tider klätt sig bäst på banan är Arnold Palmer. Han ser ut som en Hollywoodstjärna och proffsgolfare i ett. Han är på många sätt en av vår tids stora stilikoner. Han är också ett levande bevis på det mantra vi så ofta har här på Manolo: trender kommer och går men en klassisk stil består!

 

En stilstudie i golfmode
Arnold Palmer tillsammans med President Dwight D Eisenhower. (Photo: Getty Images)
Dela på Facebook
Tweeta