En ny aktör på svenska skomarknaden – Yanko via Skolyx

Efterfrågan på prisvärda, randsydda kvalitetsskor i instegs- och medelprisklassen blir bara större och större. För några år sedan var den svenska marknaden mer eller mindre begränsad till en eller två aktörer men idag ser vi ständigt nya märken ta marknadsandelar. I prissegmentet under 3500kr har framför allt Loake med sin topplinje 1880 och Carmina dominerat men idag skall vi titta närmare på en ny aktör nämligen spanska Yanko.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-08-05 10:00  |  Lästid: 3 minuter

Det är faktiskt inte Yanko som skall hållas skyldiga till introduktionen på svenska marknaden utan snarare den internetbaserade skovårdsspecialisten Skolyx som valt att utöver sitt breda utbud av skovårdsprodukter även erbjuda fyra modeller från Yanko. 

Yanko må vara en relativt ny aktör för många men faktum är att företaget var ett av de största i världen under 1980-talet. Företaget drevs då av familjen Albaladejo som nu finns representerade i hos Carmina och Meermin. Tyvärr gick marknaden för kvalitetsskor en väldigt tuff tid till mötes under 90-talet och Yanko gick i konkurs. 

Det tog till 2007 innan konkursboet köptes upp och har sedan dess börjat om med fokus på prisvärda skor för strax under 300€.

Skolyx som valt att ta in varumärket har som sagt valt att satsa inledningsvis på fyra modeller. Det rör sig om en Wholecut, Cap toe Oxford, Dubbel Munksko samt en Quarter Brogue. Respektive modeller kommer finnas tillgängliga i två färger OCH i naturfärgad så kallad Crust. 

Detta är kanske det mest spännande med hela satsningen då man som kund kan färga sina egna skor med hjälp av läderfärg från Saphir som också kommer vara tillgängligt hos Skolyx. Känner man inte att man vågar eller vill ge sig på arbetet själv finns det flera Patinaexperter så som Dandy Shoe Care som kan erbjuda mer eller mindre valfri patina för strax under 1000-lappen. Då t ex finishen i ovanskinn kan lämna en del att önska hos vissa tillverkare under 3000kr blir detta än mer intressant då man har möjligheten att verkligen skräddarsy sin egen finish.

Skorna från Yanko kommer kosta 2595kr men de i ofärgat skinn har en leveranstid på ca 6-8 veckor. 

Man kommer även ha möjlighet att beställa MTO-modeller genom Skolyx vilket innebär att hela tillverkarens utbud av material, läster och modeller kommer finnas tillgängligt till en kostnad på strax över 3100kr. 

 

En ny aktör på svenska skomarknaden - Yanko via Skolyx
Klassisk cap toe oxford i svart. Definitionen av en kostymsko. Finns även i mörkbrunt skinn.
En ny aktör på svenska skomarknaden - Yanko via Skolyx
Quarter Brogues som är en aningen mindre formell version av cap toe oxfords med en perforerad tåkappa men utan tåmedaljong vilket skulle gjort skon till en Semi Brogue.
En ny aktör på svenska skomarknaden - Yanko via Skolyx
En av marknadens mest populära modeller de senaste fem åren är tveklöst de dubbla munskorna. Hos Skolyx finns dem i ljus- och mörkbrunt skinn.
En ny aktör på svenska skomarknaden - Yanko via Skolyx
Wholecuts är en klassisk modell som passar väldigt bra på Yankos svagt mejslade läst. I svart är det en modell perfekt för såväl mörk kostym som smoking.
En ny aktör på svenska skomarknaden - Yanko via Skolyx
Genom MTO beställning kommer andra modeller, material, läster och sulor vara tillgängliga från Yanko.
En ny aktör på svenska skomarknaden - Yanko via Skolyx
Den typ av patinaarbete som kan utföras på ofärgad Crust. Här i från experten Dandy Shoe Care.

Vad som är positivt med Skolyx satsning är också att man lyckats göra den utan att produkten blivit dyrare än från tillverkarens egna led. När man utöver ett väldigt konkurrenskraftigt pris även erbjuder fri frakt och byten inom Sverige blir det än mer intressant. På så vis behöver man som kund inte oroa sig över ett felaktigt storleksval.

Det skall bli intressant att se om efterfrågan på Yanko kommer öka och Skolyx får möjlighet att bredda sitt utbud med fler modeller och läster. 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta