En Husky för alla

Den matelasserade eller quiltade jackan är ett plagg som antingen älskas eller hatas. Men få känner till historien bakom jackan, som egentligen borde gå under benämningen Huskyjackan.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2012-11-22 16:47  |  Lästid: 2 minuter

Originalet till den quiltade jackan sägs ha tagits fram på 1960-talet av Stephan Guylas, en pensionerad amerikansk överste med ungersk härstamning. Under sin karriär utvecklade Guylas bland annat kläder åt den amerikanska armén. Vid pensioneringen slog han sig ner i brittiska Tostock i Suffolk och började hänge sig ut sitt stora intresse, skytte. För detta ändamål designade han praktiska kläder, vilket senare ledde till en quiltad väst och jacka. Tekniken gjorde det möjligt att fylla jackan med värmande foder, men samtidigt behålla jackans rörlighet. 

Guylas upptäckt blev starten för jackmärket Husky som tillsammans med Barbour och Lavenham starkast kommit att förknippas med quiltade jackor. Stilen spred sig snabbt i Storbritannien bland jakt- och lantlivsentusiaster för att under 80- och 90-talet vara IT-plagget nummer ett på Milanos gator. Numera förknippas inte längre jackan enbart med brittiskt lantliv eller som en preppyikon. De matelasserade jackorna finns i en rad olika utföranden och kvaliteter. Ett utförande som blivit mycket populär de senaste åren är i kavajform. De italienska tillverkarna för ofta även varianter i exklusivare material så som kashmir och ull.

 

Quiltade tweedjackan Cornish är en nyhet hos Barbour.
Quiltad kavaj i ull från Aspesi
Vaxad bomull med dunfoder gör detta till ett svårslaget värmande vinterplagg
Hackett Paddock Jacket
Lavenham i samarbete med koreanska Sculp

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta