En anglofil höst

Efter de senaste veckornas ihållande regn och blåst har lusten att bära en lättare klädsel och tunna oxfords med lädersula minskat drastiskt. Vid besök i landets klädbutiker så går färgskalan nu så här på hösten även i dovt murriga färger där tweed och grövre ulltyper är välrepresenterade. Att kunna klä sig både praktiskt och snyggt behöver därför inte vara ett motsatsförhållande. För att hitta inspiration till en snygg och efter årstiden anpassad outfit vänder vi blickarna mot den gröna ön i väst. För ingen kan väl kombinationen av snygga fritidskläder bättre än britterna som enligt sägen är de som utsätts för mest regn av alla?

Olof Nithenius  |  Publicerad 2012-10-18 10:28  |  Lästid: 3 minuter
Denna cardigan kommer från Alan Paines Explorer Collection vilket är en hyllning till äventyraren och bergsbestigaren George Mallory som var en av de första britterna att bestiga Mount Everest. 1924 gjorde han dock sin sista expedition på berget och hans kropp återfanns år senare. Plaggen är grova och i de flesta fall stickade av skottsk ull.
Att skydda sig med ett elegant paraply är ett stiligt sätt att undkomma regnet. Varför inte då göra det med en modern uppstickare från London i form av London Undercover som tillverkar riktigt bra paraplyer enligt hantverksmässiga metoder. Dessutom ser de riktigt bra ut.
Det börjar snart känns lätt tjatigt att så ofta omnämna Drakes här på Manolo men i ärlighetens namn är de värda alla uppmärksamhet. Denna gång i form av deras lammullströjor med rund hals och i ett stickat Fair Islemönster från skottska Shetland.
Denna hybrid mellan kofta och kavaj kommer från Sunspel, ett urbrittiskt märke som fått en revival de senaste åren. I form av denna Vintage Wool Jacket har märket skapat ett optimalt plagg som går att både klä upp och ner och som i sin tvättade ullkänsla lämpar sig synnerligen bra för höstens rusk.
Det finns inget som är så skönt när kylan kommer krypande som ett par varma och sköna strumpor. En intressant tillverkare är Scott Nichol som tillverkar grova strumpor i både ull och bomull i England. Förutom att de är riktigt sköna så ser de väldigt bra ut i en kraftig broguesko eller känga.

Ett enkelt sätt att hålla värmen är att bära en varm stickad mössa. En av höstens finaste, och även skönaste, kommer från den anrika stickspecialisten John Smedley. Deras kabelstickade modell Hanover i 80% super-140 merinoull, 10% silke och 10% kashmir lyckas med sitt syfte att både värma skönt och se riktigt bra ut.
En grövre broguekänga med gummisula är underskattad så här på hösten. En favorit bland anglofiler i den ljusare färgen tan. Vi föreslår dock en mörkare brun som är mer praktisk och lättare att matcha. Alfred Sargents randsydda Hannover Brougue Boot i walnut grain calf är en klar favorit denna höst.
För att hitta en riktigt rustik tröja vänder vi oss till den brittiska ”livet på landet” butiken Lissom & Muster som i sitt sortiment har en mycket elegant och varm Shetlandtröja med ett namn som avslöjar dess ursprung. Visa av erfarenhet kan dock skottarna i denna region sin sak och tröjan är både praktisk och elegant och av mycket hög kvalitet.
Ytterplagget är väl kanske det mest självklara plagget för att skydda sig mot vädrets makter. En modell som tilltalar oss är Mountain Parka ett samarbete mellan anrika Barbour och japanska To Ki To. Jacken är i praktisk vaxad bomull och har en fast huva. En modell som tilltalar både landsortsgrevar och Shoreditchhipsters.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta