Elegant Sportig?

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-08-23 15:36  |  Lästid: 2 minuter

Bild 317274

I modesammanhang är sportkollektionerna smått föraktade. För att inte tala om klädvalen kring idrottsgalorna. Rör det inte anrika sporter som tennis, ridsport eller cricket är sport helt enkelt stilens antites. Eller? Går det att klä sig sportigt utan att helt förlora sin stilmedvetenhet?

För den som inte vill klä sig i uteslutande high tech-material eller friluftskläder kan det vara svårt att ta in sportiga element i sin klädsel. Det är dock långt ifrån omöjligt. Många italienska märken är ett tydligt exempel på detta. Märken som Fay, Zegna Sport eller Hogan vars kollektioner aldrig lär bli high-fashion, men heller aldrig strikt tråkiga, representerar alla denna stil. De genomsyras av den italienska uppfattning kring att vara välklädd, där en blazer i kashmir och sportig pullover i funktionsmaterial inte nödvändigtvis innebär en självklar kontrast.

Det som gör denna stil intressant är att den passar väl för svenskt modeklimat. Idag är det faktiskt få jobb som kräver en enhetlig kostym varför vi istället måste hitta nya vägar att klä oss elegant. I Sverige har det närmast blivit standard för vardagsklädseln med jeans och jacka. Istället för att försöka ägna energi åt höstens trender, har vi mycket av lära oss av italienarnas känsla för sober exklusivitet. Konsten att blanda gammalt med modernt på ett naturligt sätt.

Det finns dock en rad fällor. Elegantare sneakers, något märken som Tod´s och Bally gjort sig kända för, passar utmärkt till en ledig blazer och chinos, men till en striktare tolkning av kostymen behövs ett par klassiska läderskor med klack. Likaså känns solglasögon med närmast utomjordiska design och enorma klockor med superavancerad utrustning mer lämpade för friidrottstävlingen än en vardagsklädsel.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta