Eight + Bob – En parfym för presidenter och vanligt folk

Parfymer och grooming är områden som tyvärr inte fått speciellt stort utrymme här på Manolo genom åren. Med dagens text så skall vi försöka råda bot på detta genom att berätta den fantastiska historien om Eight + Bob; en parfym för presidenter och för alla andra som uppskattar det lite exklusiva och unika.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2014-08-21 09:38  |  Lästid: 4 minuter

Det hela började med att Albert Fouquet som var son till en aristokrat från Paris började med att skapa parfymer hemma på familjens slott med hjälp av familjens butler Philippe. Vid olika sociala sammankomster fick han ofta stor uppskattning för hans utsökta dofter. Societeten i Paris började snart efterfråga hans produkter och en småskalig verksamhet tog fart.

Det var vid just ett sådant socialt event sommaren 1937 på franska Rivieran som Albert första gången mötte en ung amerikansk student. En stilig ung man som kom körandes i en elegant cabriolet. Denne amerikanska student med namnet John F. Kennedy fattade tycke för Alberts parfym och han lyckades med sin charm och trevliga personlighet att övertyga Albert att skicka ett doftprov till hans hotell. Sagt och gjort, och nästa dag levererades en flaska Cologne till den blivande presidentens hotellrum med en lapp där det stod:

”I denna flaska får du en släng av den franska glamour som din amerikanska personlighet saknar”

Efter semestern och när Albert var åter i Paris så fick han ett brev från John F. Kennedy där han tackade så mycket för parfymen och meddelade att den gjorde succé bland hans vänner i USA. Han bad också Albert att skicka honom åtta flaskor till, samt om möjligt en till Bob? Utan att riktigt förstå vad amerikanen önskade bestämde sig Albert för att skicka tillräckligt många flaskor för att det skulle löna sig med tanke på den dyra frakten. Då Albert var lite utav en perfektionist så nöjde han sig inte med att bara skicka dofterna utan han lät även tillverka ett antal lådor som var dekorerade med samma randiga mönster som det på den skjorta som JFK bar när de träffades. Butlern Philippe fick även i uppdrag att hitta vackra glasflaskor inne i Paris på ett apotek. När allt var klart märktes lådorna med amerikanens lustiga önskemål Eight + Bob.

Albert blev mycket förvånad när han ett par månader senare började få brev ifrån USA där diverse profiler från Hollywood så som bland annat Cary Grant och James Stewart bad om att få tag i parfymen. Folket i Hollywood hade blivit introducerade till doften av JFK:s far som tidigare haft affärsprojekt i filmbranschen och hade gott om kontakter i där.

Tyvärr fick det hela ett tråkigt slut då Albert omkom i en bilolycka utanför Biarritz våren 1939. Butlern Philippe som varit behjälplig med arbetet var den enda som hade kunskap om tillverkningen. Han bedrev verksamheten vidare fram tills andra världskrigets utbrott då han fick lämna familjen Fouquet. På slutet så var han tvungen att skära ut insidan på böcker för att kunna frakta parfymerna och undvika att nazisterna upptäckte dem.

Årtionden senare, och tack vare Philippes familj, återställdes receptet till Eight + Bob liksom den noggranna tillverkningsprocessen. Tack vare detta kan idag män runt om hela världen njuta av denna underbara doft med den fantastiska historien.

En intressant sak är hur doften också kom till första gången. Det var nämligen så att Albert 1934 fick en inbjudan från den italienska ambassadören att besöka Chile. Han blev förtjust i landet och passade på att åka till Anderna för att leta efter aromatiska örter till sina parfymer.

Där fann han flera kvistar av den växt han kallade Andrea och vilket även kom att bli kärnan i Eight + Bob. Problemet är bara att tillgången är mycket begränsad då den dels växer på mycket hög höjd i ett svårtillgängligt område och dels endast kan plockas i december och januari. Dessutom kan endast ca 7% av skörden användas i produktionen. Detta urval görs på våren och först i slutet av april vet man alltså hur mycket parfym som kommer att kunna tillverkas och säljas det året.

Eight + Bob finns idag att köpa i noga utvalda parfymerier samt varuhus över hela världen. I Sverige hittar ni den i Hopes egna butiker samt Gents i Helsingborg som även har den på sin hemsida Gents.se.

Man kanske skall ta historien ovan med en nypa salt då den är baserad på något som har berättats muntligt inom familjen över generationer. På firmans hemsida framgår även att vissa fakta och karaktärer kan ha tillkommit.
 
Vad som är sant lämnar vi alltså till läsaren och fantasin att avgöra.
 
Hur som helst luktar den gott!

 

Eight + Bob – En parfym för presidenter och vanligt folk
John F. Kennedy var en av parfymens kända ägare.
Eight + Bob – En parfym för presidenter och vanligt folk
Parfymen är vackert paketerad i en bok som en form av påminnelse om hur Philippe smugglade ut receptet från Nazisterna. (doublemonk.tumblr.com)
Eight + Bob – En parfym för presidenter och vanligt folk
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta