Detaljnivå – Pantherella

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-03-27 13:00  |  Lästid: 3 minuter
Bild 313766

Många lägger åtskilliga timmar åt att hitta rätt kostym, skjorta eller skor för att sedan gå och bulkshoppa strumpor i närmaste butikskedja. Men vikten av snygga och välsittande strumpor skall inte underskattas – den som någon gång testat Pantherellas kommer inte göra om samma misstag.

Bild 313767
Den handlänkade tån är kanske Pantherellas främsta signum. Tekniken innebär att tån sluts genom att para ihop sömmarna på vardera sida av strumpan för att sedan fästa dessa med en enkelsöm. Resultatet blir en väldigt mjuk övergång i tån. Bland sämre strumpor används ofta en överlappningsteknik, vilket skapar en tydligare skarv på strumpans insida, vilket kan vara till irritation för tårna.

Bild 313768
Även om detta är ett till synes väldigt enkelt plagg så är det en enorm skillnad mellan olika strumpors passform. Många strumpor tenderar att tappa sin form efter ett par tvättar och irrationen över strumpor som aldrig håller sig på sin plats är ett starkt argument för att satsa på en bättre tillverkare.

Bild 313769
Hälen är en viktig detalj för strumpornas passform. Många har säkert upplevt känslan av strumpor som glider ner från hälen vilket i hög utsträckning är ett resultat av dålig passform. Det är relativt stor skillnad mellan olika tillverkare så ett bra tips är att testa lite olika märken för att se vilka som passar ens fötter bäst.

Bild 313770
Genom direktkontakt med huden är strumpornas material extra viktigt. Många förespråkar bomullsstrumpor för lättheten att tvätta. Fördelen med ullkvalitéer är en bättre andningsförmåga, men även att ull som material har antibaktriella egenskaper vilket gör att det räcker att tvätta strumporna i 40 grader för att de skall bli rena. Pantherella använder merinoull som är betydligt lättare än många andra ullkvalitér, men med samma hållbarhet. För att ytterligare stärka livslängden är ullgarnerna blandade med 10% nylon. För den som vill ha lite lyxigare strumpor har märket självklart även kashmir- och sidenstrumpor.

Bild 313771
Pantherella hör idag till en av världens mest ansedda strumptillverkare. Från början var produktionen helt fokuserad på kvinnliga strumpor och strumpbyxor. Märket var banbrytande när de på 30-talet valde att gå ifrån de grovt stickade strumpor som då dominerade herrmodet för att istället producera lätta och tunna strumpor även för män. Och det dröjde inte länge innan andra märken snappade upp Pantherellas tunna och eleganta strumpor. All produktion sker fortfarande i märkets fabrik i Leicester, England med återförsäljare över hela världen.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta