Detaljnivå Malo

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-02-02 17:05  |  Lästid: 3 minuter
Bild 313477

Manolo fortsätter sin artikelserie Detaljnivå som lyfter fram hantverk från några av världens främsta tillverkare. Idag italienska kashmirkungen Malo.

Det som främst utmärker bättre tillverkare av stickat är ett extremt selektivt urval av garner och råull. Malo använder liksom Brunello Cucinelli och Loro Piana uteslutande kashmir från innersta Mongoliet och Tibet. De hårda förhållandena gör att getterna i dessa områden utvecklat en väldigt tät underpäls med finskaliga fibrer för att skydda sig mot kylan. Bättre tillverkare är använder endast underpälsen från kashmirgetens hals och mage som endast kan kammas bort en gång per år vilket gör utbudet väldigt begränsat. I regel kräver en kashmirtröja en årsproduktion av ull från cirka fem getter. Sämre kashmirtröjor använder ofta ull med betydligt kortare fibrer från getens bak eller ben, vilket ger tröjan en försämrad andningsförmåga och betydligt kortare livslängd.

Bild 313478

Den rika nyansskiftningen är ett resultat av att garnerna färgats separat. Färdigstickade tröjor som färgats i efterhand upplevs ofta som något plattare i sin färgskala och riskerar att blekna efter användning.

Bild 313479

Utmärkande för bättre kashmirtröjor är tätheten i stickningen. Ofta förekommer termerna gauge och ply. Gauge är något förenklat ett mått på hur tätt maskinen kan sticka ett tyg, medan ply anger hur många trådar som tvinnats i det färdiga garnet. Single ply-tyger blir väldigt täta och lätta, vilket lämpar sig bäst för vår- eller sommartröjor. Garner med högre antal ply:s ger en tjockare och tyngre stickning.

Bild 313480

En helt ny kashmirtröja känns ofta rätt hård, vilket beror på att tillverkaren valt att tvätta den relativt lite och istället låter tröjan mjukna efter användning. Sämre tillverkare tvättar inte sällan sina tröjor väldigt hårt för att känslan skall bli så mjuk som möjligt, vilket också gör att tröjan lättare tappar formen. En annan viktig aspekt att nämna är att mörkare färger i regel kräver lite starkare tvättning.

Bild 313481

En annan kvalitetsdetalj som är väl värd att titta närmare på är tröjans sömmar. Nätta sömmar ger en komfortablare känsla i kragen, ärmarna och midjan och gör dessutom att tröjan bättre bibehåller sin form efter användning.

Bild 313482

Malo startades 1972 i Florens. Märket vann snabbt anhängare för sin sofistikerat lyxiga stil och blev en klar konkurrent till många av de brittiska tillverkarna. Huvudkontoret ligger kvar i Florens, men all tillverkning av stickat sker idag i Piacenza. Bland märkets kunder syns namn som George Clooney, Catherine Deneuve och Angelina Jolie.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta