Den stickade jackan

Herrmodet rör sig långsamt framåt. Den kategori av plagg där innovationen flödar är ytterplagg. Det senaste fenomenet hos de stora ytterplaggstillverkarna är jackor i stickat.

Olof Enckell  |  Publicerad 2012-11-06 14:54  |  Lästid: 2 minuter

På pappret kan ytterplagg i stickade material låta som en väldigt dum idé. Inte minst i ett regn- och vindutsatt svenskt klimat.  Men även om det här aldrig lär blir en storsäljare så finns det helt klart fördelar med denna typ av jackhybrider. Det stickade ytterlagret ger värme medan ett innerfoder av tekniskt tyg stoppar vind och väta från att nå kroppen.  I många fall är garnerna dessutom behandlade för att skapa ett vattenvisade skydd. Den som vill ha extra värme väljer med fördel en modell med dunfoder.

Stilmässigt skapar det glansiga syntettyget en effektfull kontrast mot den matta stickade ytan. Knappast något för att bära över businessviden, men sportig elegans när den är som bäst.

 

Manolo-favoriten Herno har många exempel på stickade ytterplagg i sin kollektion. Här kortare modell i lammull med värmande dunfoder.
Italienska Fedeli kallar sin teknik med Thermore-foder för Airstop. (Braun Hamburg)
Modern styling med stickad jacka över kavajen. Från Boglioli
Kortare bombarjacka från Esemplare
Fioroni
Cardigan fodrad me dun, Moncler.
Montecore
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta