Den perfekta portföljen – Manolo möter Frank Clegg

Nu så här ett tag efter semestern när jobbet har kommit igång på allvar kanske känns behovet av en kvalitetsportfölj större än vanligt. Dagens text kommer att handla om lädertillverkaren Frank Clegg Leatherworks och det fina utbud av portföljer som de har i sitt sortiment.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-09-10 09:53  |  Lästid: 6 minuter
Den perfekta portföljen - Manolo möter Frank Clegg

Vi har tidigare skrivit om företagets historia samt haft med deras produkter i några av våra fredagsinspirationer. Idag kommer vi dock att fokusera på märkets portföljer samt ge er en intervju med Mr Frank Clegg själv som vi hade nöjet att träffa tidigare i sommar.

Men först en liten snabb genomgång för de som missade vår tidigare text om detta märke. Firman grundas i slutet på 70-talet av Frank Clegg som då precis avslutat sina studier men som vill skapa något samt få uttryck för sin kreativa sida. Firman är under drygt 40 år drivits av familjen Clegg i Fall River norr om Boston i Massachusetts.

De tillverkar alla lädervaror för hand i den egna lilla fabriken och bortsett från exotiska alligator- och ödleskinn så kommer alla deras läder från ett av europas främsta lädergarverier. Den enkla och klassiska designen kombinerat med enastående läder och gott hantverk gör att produkterna i sen tid kommit att bli mer och mer populära även utanför den initierade kretsen av kvalitetskonnässörer.

Den perfekta portföljen - Manolo möter Frank Clegg
American Briefcase med dubbla spännen i nyansen Tan.

Vi träffade Frank och hans son Ian som sköter marknadsföring och försäljning under Pitti Uomo och fick förutom en genomgång av deras produkter även möjlighet att prata en god stund med Frank om vad som skiljer en väska av bättre kvalitet från en enklare, vad man skall tänka på vid ett köp, hur läder skall behandlas osv. 

 

Den perfekta portföljen - Manolo möter Frank Clegg
Frank Clegg, mannen bakom företaget med samma namn.

Vad skall man tänka på vid val av läder?

Det är egentligen två faktorer som avgör lädrets kvalitet och slutligen priset för kunden, valet av läderhud samt hur det sedan garvas.

Ju renare huden är från märken och ojämnheter desto bättre, men även dyrare.

Garvningen är själva behandlingen av lädret som gör att det blir lite mer flexibelt och lättarbetat men även hållbart och som skall minska risken för att det skall gå sönder eller ruttna. Garvningen kan ske på två olika sätt, på naturlig vegetabilisk väg eller kemiskt.

Det är helt klart att föredra den första metoden. Den är uråldrig och tidskrävande men ger också bäst resultat. Den går ut på att man använder tanniner från ekbark vid behandlingen av lädret. I samband med denna process färgas också lädret.

Det man vill uppnå är ett läder med en mjuk och inbjudande känsla. Upplevs ytan som syntetisk, plastig eller gummiaktig så stå över eftersom det inte har samma slitstyrka och inte åldras på samma fina sätt.

Sen är det så klart även enorm skillnad mellan läder och falskt läder/syntetisk läder. Tvekar ni någonsin huruvida det är äkta läder eller inte, köp ej!

Hur skall man underhålla sitt läder?

För att en väska skall hålla länge är det viktig att man då och då applicerar lite läderbalsam eller conditioner. Detta hindrar lädret från att torka ut. Använd det dock inte för ofta och dutta på lite i taget och stryk ut det med en bomullstrasa. Om ni testar en ny produkt så börja med att stryka på lite på en begränsad yta på exempelvis baksidan av en portfölj eller insidan av locket. Detta för att undvika att den nya produkten orsakar en exempelvis mörkare nyans eller dylikt.

Om väskan har blivit våt, undvik då att torka den genom ställa undan den på ett mörk ställe. Den kan då lätt mögla vilket kan förstöra lädret. Låt väskan torka fritt i vanligt ljus innan den stuvas undan. Det är inte heller bra att utsätta väskan för direkt solljus för mycket. Undvik exempelvis att ställa er portfölj på fönsterblecket hela dagarna. Den torkar i så fall lättare samt kommer även att blekna lite i färgen.

Var också lite försiktig med att ställa ner läderportföljen på råa och hårda ytor, så som asfalt. Det är lätt att när man lyfter den eller flyttar den så skrapas den under.

Om ni förvarar en läderväska en längre period så lägg inte in den i en försluten plastpåse, den måste förvaras på ett sätt som gör att den kan andas/ventileras. Använd den tygpåse så medföljer vid köpet av de flesta väskor av bättre kvalitet.

Vilka detaljer särskiljer en kvalitetsportfölj mot en enklare och vad skall man tänka på vid köpet?

Handtaget eller handtagen är den första kontakten ni får med en portfölj. Det är därför viktigt att dessa känns bra och gedigna. De skall helst tillverkas och flera lager av hårt packat läder i samma kvalitet som resten av portföljen. De får inte kännas bräckliga och ihåliga. Handtagen får inte heller vara så långa att portföljen sviktar när man går, det ökar slitaget på vissa punkter. Det är även viktigt hur handtagen eller bärremmen är fastsatta. Om de är sydda och inte nitade måste det finnas extra sömmar. Det bör alltid även finnas en förstärkning vid kontaktytan.

Vidare är dragkedjor av högkvalitet viktigt. De skall helst vara av mässing och pläterad med nickel eller koppar. De bästa dragkedjorna har tänder som inte är för vassa, känn med fingrarna. Sedan skall själva skenan som de löper i också vara av mässing. Det är också viktigt att materialet som fäster dragkedjan är av bra kvalitet eftersom många dragkedjor går sönder när detta material slits ut. Sedan är det en självklarhet att den skall gå smidigt att öppna och stänga så prova gärna detta flera gånger innan ni köper.

Sen skall övriga detaljer i metall så som lås och spännen också helst vara av mässing och hög kvalitet.

Finns det ett foder i portföljen skall även detta vara av god kvalitet. En välgjord läderportfölj kommer att hålla väldigt länge och då är det viktigt att fodret inte slits för fort heller. Ett billigt foder säker också helhetsintrycket av en välgjord portfölj.

Ett sista medskick blir att syna portföljens hörn. Att göra dem på ett korrekt sätt är ett av de mest tidskrävande momenten vid tillverkningen. En kvalitetsportfölj har hörnen som har putsats till och skapats för hand. Detta ser otroligt mycket bättre ut än de råa hörn som enklare portföljer har.

 

Den perfekta portföljen - Manolo möter Frank Clegg
Svart portfölj i företagets kvalitet Harness Belting.

Frank Cleggs portföljer finns i en rad olika varianter. Från mer lediga totebags för ca 7 000 kr till klassiska portföljer med handtag och lås för ca 11 500 kr. Det kan te sig som relativt mycket men är en investering som håller en evighet. Tar man hand om en portfölj från Clegg så kommer den att gå i arv. Dessutom är deras portföljer prisvärda jämfört med några av de mest kända brittiska tillverkarna som tar 17 000- 25 000 kr för en jämförbar portfölj.

Bortsett från exotiska läder så har de tre olika typer av läder som alla kan fås en rad av färger. Först och främst är det en slät och relativt styv läderkvalitet som de kallar Harness belting leather. Detta är att jämför med det man ibland kallar sadelläder och det är ett perfekt material för en klassisk portfölj. Vidare har de sitt signaturläder som de också kallar Signature Tumbled leather. Detta är en mjukt men tjockt tumlat kalvläder med lätt struktur i. Ett mycket snyggt alternativ om man vill ha en totebag eller ledigare portfölj. Slutligen har det är grainläder som kallas Shrunken grain och som även det lämpar sig bäst för ledigare portföljer, totebags men kanske främst större weekendväskor.

Det är först i sen tid som Frank Clegg satsat på marknadsföring och att faktiskt sälja utanför Nordamerika. En butik som var tidiga med märket är hypade The Armoury vilket också till viss del varit bidragande till att det blivit mera globalt kända.

I Skandinavien har de än så länge inte så många återförsäljare. Störst är Skomakare Dagestad i Oslo. De säljs sedan en tid tillbaka även av Linnégatan No.2 i Göteborg. Inom kort är det dock ett par butiker till i Sverige som kommer att börja sälja företagets produkter så håll utikik. 

 

Den perfekta portföljen - Manolo möter Frank Clegg
Ett alternativ till den mer klassiska portföljen är en modernare datorväska. Här i kombinationen av kalv och mocka.
Den perfekta portföljen - Manolo möter Frank Clegg
Företagets grövsta skinn som heter Shrunken grain och är ett tjockt präglat skinn.
Den perfekta portföljen - Manolo möter Frank Clegg
Företagets portfölj tillsammans med kostym. (selectism.com)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta