Den perfekta kostymgarderoben

Efter någon veckas uppehåll fortsätter vi med vår artikelserie om den perfekta garderoben. Idag skall vi titta närmare på kostymen och med fem olika modeller försöka täcka så många situationer och behov som möjligt. Våra val är såklart baserade på personlig smak och skall snarare ses som inspiration än rena sanningar.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-02-27 09:35  |  Lästid: 4 minuter
Den perfekta kostymgarderoben
Foto: Milad Abedi

Den perfekta kostymgarderoben kan variera beroende på flera olika faktorer. Det kan handla om vilket klimat man lever i, vad man har för formella krav på sin klädsel i arbetet samt något så enkelt men viktigt som vad man trivs bäst i. 

Något som är svårt att bortse från är dock basen och därför börjar vi där för att i slutet av artikeln fokusera på mer säsongsbetonade alternativ. 

 

Mörkblå ull, enkelknäppt

Den enligt oss viktigaste kostymen i den manliga garderoben är mörkblå i en ullvara som fungerar året om. Den lämpar sig i de mest formella arbeten, på fester, dop och bröllop och kan kombineras med många olika färger i såväl skor som skjortor och accessoarer. Tänk på att välja en modell med mörkare nyans och gärna i en borstad ull med en vikt runt 300gr/m. Det ger fall och form utan att bli för säsongsbetonad. Undvik mönster, patch pockets och extrema inslag för en ren och klassisk design.

 

Den perfekta kostymgarderoben
Mörkblå enkelknäppt kostym från Lardini.
Den perfekta kostymgarderoben
Mörkblå kostym från Cesare Attolini som är ett av mina absoluta favoritplagg i garderoben. (Foto: Ted Olsson)

 

Grafitgrå ull, enkelknäppt

Precis som den mörkblå så ingår den grafitgrå kostymen i tunn ull i kostymgarderobens bas. Den fyller samma funktion men passar enligt mig med helt andra färger och kombinationer. T ex så föredrar jag själv att kombinera grått med svarta skor och kalla färger så som svart eller marinblå slips. Materialet på den grå kostymen kan enligt mig gärna vara i en fresco eller high twist wool som i mörkt utförande fungerar utmärkt i uppvärmda kontorslandskap även under hösten trots den glesvävda strukturen. Om man arbetar i kostym dagligen är man troligtvis i behov av mer än en mörkblå och grå kostym och om man endast bär kostym vid högtidliga tillfällen kan man gott klara sig med ett av alternativen. 

 

Den perfekta kostymgarderoben
En grafitgrå kostym från Caruso med birdseye-struktur.
Den perfekta kostymgarderoben
Enkelknäppt grå kostym i Vintage Sportex exklusivt framtagen av Ring Jacket för The Armoury. Även översta bilden. (Foto: Milad Abedi,)

 

Mörkblå ull med kritstreck, dubbelknäppt

Detta är kanske inte den mest mångsidiga men enligt mig en av de mest klassiska kostymer man kan ha i garderoben. Den kritstrecksrandig kostymen i dubbelknäppt utförande gör sig utmärkt i mörkblå bas och vill man undvika allt för excentrisk känsla rekommenderar jag en version med lite mindre skarpa kritastreck. Dessa kan vara ljusgrå, olivgröna eller bara något mattare för att inte bli fullt lika påtagliga. Kombinerat med vit skjorta och diskret mönstrad slips har man en klassisk bankpyjamas men till en mörk polotröja fungerar kostymen utmärkt även för en AW eller fest. 

 

Den perfekta kostymgarderoben
Dubbelknäppt kritstrecksrandig kostym från Attolini med mörkblå bas.
Den perfekta kostymgarderoben
Dubbelknäppt krita från Caruso kombinerad med vit skjorta och vinröd slips. (Foto: Ted Olsson)

 

Grå flanell, dubbelknäppt

Om man går över på de mer säsongsbetonade kostymerna så trivs åtminstone jag väldigt bra i en dubbelknäppt flanellkostym i grått under vinterhalvåret. Den kan absolut vara ljusare än den grafitgrå som nämnts ovan och det öppnar även för fler alternativ rörande mönster. Här kan man gott välja en lite grövre kvalitet på 320-450 gr/m. Det kommer inte bara ge ett bättre fall men även vara bättre lämpat för det svenska vinterhalvåret. 

 

Den perfekta kostymgarderoben
Grå flanellkostym i dubbelknäppt utförande från Dalcuore.
Den perfekta kostymgarderoben
Glencheckrutig grå flanellkostym i dubbelknäppt utförande från Orazio Luciano. (Foto: Milad Abedi)

 

Taupe/ljusbrun bomull, enkelknäppt

En renodlad kostym för sommaren är ett måste i den perfekta kostymgarderoben. Här finns såklart mängder med alternativ där fresco tillhör de mer formella tygvalen och bomull eller linne de mer lediga. Jag personligen föredrar den avslappnade känslan i de två sistnämnda och bär själv min bomullskostym frekvent under hela sommarhalvåret. Den kanske inte är förstahandsvalet till ett bröllop men med skjorta och slips fungerar den utmärkt till de flesta sommarfester. Framför allt är den underbar till en piké eller uppknäppt skjorta samt ett par mockaloafers på semestern. 

 

Den perfekta kostymgarderoben
Taupefärgad kostym från japanska Beams F i en bomulls- och linneblandning.
Den perfekta kostymgarderoben
Bomullskostym från Saman Amel som förmodligen är den kostym jag bär mest frekvent under sommarhalvåret. (Foto: Milad Abedi)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta