Den perfekta byxvidden

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-10-21 14:53  |  Lästid: 1 minut
Bild 312996

18,19 eller 20 centimeter. Senaste säsongernas vurm för kortare byxben har väckt frågan om byxornas fotvidd. En detalj som kan framstå som en parantes, men i själva verket är grundläggande för stilens helhetsintryck.

Detta är en fråga som kanske främst rör kostymbyxor. Även om det självklart finns en smärtgräns för hur smala chinos och jeans kan vara innan det blir osmickrande för bäraren är vikten av rätt fotvidd betydligt påtagligare för byxor med pressveck. Och ett tydligt tecken på om byxbenen är för smala är just om pressveckens form töjs av vaderna.

Ofta benämns fotvidden i inch där 8-9¨ (20,3 och 22,9 centimeter) är de vanligaste vidderna. Nu går det självklart inte att prata om ett generellt ultimat mått, utan detta är i hög utsträckning en smaksak som till stor del hänger sammans med byxornas längd. För den som föredrar något kortare byxor som precis når skorna rekommenderas en smal fotvidd. Samma sak gäller för byxor med slag som lätt ger ett klumpigt intryck om fotvidden överstiger 23-24 centimeter. För den som föredrar en klassisk längd på byxorna som når skornas klack är det viktigt att välja en fotvidd där byxorna täcker skons baksida och precis når plösen.

Byxor Raffaele Caruso, Strumpor Rose & Born, Skor Santoni.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta