Custom made jeans från SOSO

Det har nog inte undgått någon trogen följare här på Manolo att vi är väldigt förtjusta i skräddarsytt, måttsytt och unika beställningar. Dels för att man på detta sätt kan få ett plagg som sitter riktigt bra och dels för att man kan skapa en unik produkt som blir personlig och bidrar till en individuell och intressant stil. Vi har skrivit ett antal texter och recenserat otroligt många märken och tillverkare med fokus på det mer välklädda och skräddade modet. För ett par månader sedan stötte jag på SOSO; ett svenskt denimmärke som erbjuder måttsydda jeans online.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-07-21 11:28  |  Lästid: 5 minuter
Custom made jeans från SOSO

Vi har inte skrivit så mycket om denim tidigare men har fått känslan av att ni önskar ett lite bredare utbud då många stilintresserade och välklädda personer idag har jeans som en naturlig del av sin vardagsklädsel.

När jag då hittade SOSO som erbjuder måttsydda jeans tyckte jag att detta passade både mig och Manolo som handen i handsken och köpte ett par online för att recensera. Idag kommer vi att berätta lite mer om märket och dess tjänst och i nästa vecka kommer en recension och reflektion kring resultatet av mina jeans.

Bakgrunden till att jag ens kom i kontakt med märket var att jag såg en person jag följer på Instagram bära ett par jeans precis i den passform jag gillar, vilket inte händer ofta. Efter lite detektivarbete så fick jag veta att de var måttbeställda av ett svenskt företag! Min instagramvän bor i USA skall tilläggas, visst är globalisering underbart?

Det skall tilläggas att jag inte kan speciellt mycket om denim vilket är en djungel och ett område man kan grotta ner sig i minst lika mycket som skräddarsytt eller handgjorda skor. Två områden där jag är betydligt bättre bevandrad. Jag har dock de senaste åren börjat bära jeans allt oftare när jag är ledig men har sällan hittat ett par som sitter så som jag vill. De flesta märken jag hittat är för smala eller har för låg midja och har de en högre midja så är de ofta kolossalt ”gubbiga” i passformen. När jag fick upp ögonen för SOSO så tänkte jag att nu kanske jag har hittat ett alternativ.

Jag signade upp mig på företagets hemsida för nyhetsbrevet och fick då 25% rabatt på ett första par vilket jag tror att de fortfarande erbjuder nya kunder.

Då jag insåg att detta kan bli av nyhetsvärde på Manolo så tog jag även kontakt med Johan Blom som är en av två grundare till märket och fick veta lite mer om verksamheten.

För några år sedan träffade han Jannis Hoff. De förenades i ett gemensamt intresse för mode och denim. I slutet av 2010 startade de märket SOSO som då tillverkade t-shirts. Deras ambition från början var att visa att mode med hög kvalitet inte behöver kosta skjortan. De menade att många märkens påslag beror på marknadsföringskostnader, en trend de ville bryta.

 

Custom made jeans från SOSO
Grundarna Johan Blom och Jannis Hoff.

I september 2014 utvecklade de en tjänst för Custom made jeans. Ett koncept som gav kunderna valmöjligheter eftersom jeans på hylla ser likadana ut och att bra modeller ofta tog slut. De ville ge kunderna ett unikt par jeans med egen design och en favoritfit. Nyligen öppnade de även en fysisk butik i Umeå då man på test kan skräddarsy jeans helt för sig själv.

De jobbar endast med så kallad Raw Denim, eller obehandlad denim om man så vill. Detta berättar de är bättre för miljön då det är skonsammare i och med att vattenanvändningen i produktionen är mycket lägre. De är emot fabrikstvättning, slitning etc och menar att jeansens look och historia måste kommer över tiden genom bäraren och dennes användning. De menar att processer somt tvätt, blästring och färgning också sliter på arbetarna i de fabriker där de görs vilket de vill minska. De har ett klart miljötänk och försöker också välja så mycket ekologisk bomull som de kan i produkterna. I den butik de har klimatkompenserar de även all försäljning samt erbjuder återvinning av gamla jeans genom rabatt på nya (oavsett märke). De inbytta jeansen skickas sen till thailändska barnhem.

På deras hemsida kan man välja mellan ett antal olika kvaliteter på denimtyg, nästan uteslutande med så kallad selvedge där stadkantsens söm syns. En bra sak som ökar det unika med jeansen är att de jobbar med väldigt små upplagor tyg, antingen limiterade upplagor eller så kallad dead stock. När det är slut så är det slut och kan inte göras mer. Möjligheten till något unikt är därför stor.

 

Custom made jeans från SOSO
Mängder med unika jeanstyger att välja mellan.

Efter val av tyg så måste man välja modell. Då det kan vara svårt att veta när man handlar online så har de skapat en omfattande måttguide med förklaringar och bilder. Där finns alla deras modeller med och alla mått är utskrivna. De förklarar hur man skall mäta på ett par välsittande jeans hemma och efter detta välja efter måttabellen på sidan.

När modell och tyg är klart gäller det att göra alla designval. Här kan man alltifrån att välja hur lädermärket ser ut, vilken färg tråd, knappar, rivets och så vidare skall ha. Valmöjligheterna och designen är omfattande så man får räkna med att lägga lite tid på en beställning.

 

Custom made jeans från SOSO
Detaljval.
Custom made jeans från SOSO
Ett brett utbud av färger och val när det kommer till tråd.

När man väl beställt sina jeans så skickas ordern till en liten fabrik i Bangkok där de sys för att sen levereras cirka 4 veckor senare.

Den fabrik de jobbar med har de väldigt god insyn i. Det rör sig om en mindre fabrik med 10 anställda. Teep som driver fabriken har många års erfarenhet av jeanstillverkning. Det är en hantverksmässig produktion och de använder bara de bästa symaskinerna så som Juki från Japan och Singer från USA samt den legendariska Union Special. Det tar mellan 2-3 timmar för en skicklig jeansskräddare att göra ett par.

 

Custom made jeans från SOSO
Ikonisk symaskin från Union Special.

Mitt val föll på ett vintage indigoblått japanskt Kaiharatyg i 13oz. Själva modellen hette Straight Jeremy och skulle enligt mina hemmatagna mått kunna vara precis vad jag letat efter länge. Om så var fallet och mina tankar kring dem kommer ni att kunna läsa i nästa vecka…

 

Custom made jeans från SOSO
Mitt tygval.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta