Cruciani & Bella – Resultatet

För ett tag sedan kunde ni här på Manolo läsa om vårt besök hos den lilla firman Cruciani & Bella i Rom. Denna lilla butik som fokuserar på slipsar och accessoarer har även ett litet utbud av skjortor samt ett samarbete som gör att de kan erbjuda måttsydda alternativ. Som framgick av förra artikeln så passade undertecknad på att under bröllopsresan till Italien i maj påbörja tillverkningen av en sådan skjorta.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2014-09-17 09:30  |  Lästid: 4 minuter

Detta visade sig bli en omfattande process då det i fallet med Cruciani & Bella inte rör sig om en så kallad MTO, made-to-order, där man utgår från en mastermodell i form av en färdig skjorta där man sedan endast gör mindre ändringar för passformen. Istället erbjuder de en skjorta som är helt handsydd för kunden och där måttagning tas direkt på kundens kropp. Utifrån detta sys en provskjorta i ett billigt tyg upp. Denna provskjorta testas och justeras för att bli grund för den slutliga skjortan i rätt tyg. Detta är alltså närmare skräddarsytt än det vi vanligvis benämner som måttsytt.

Ett par veckor efter att ägaren till företaget, Danilo, tagit mina mått så träffades vi på modemässan Pitti Uomo i Florens där jag också fick testa provskjortan. Nu fick jag en känsla av passformen och Danilo och jag gjorde tillsammans en rad justeringar. Förutom de som rörde själva passformen och ärmlängden så var det stora ingreppet att jag inte ville ha en så stor delning eller spread på min buttondownkrage. Detta var såklart lätt att justera till den färdiga skjortan. 

 

Cruciani & Bella - Resultatet
Mindre korrigeringar görs i t ex manschett och rygg.
Cruciani & Bella - Resultatet
Cruciani & Bella - Resultatet
Provskjortan i ett billigt tyg med den väl tilltagna kragen.
Cruciani & Bella - Resultatet
Den något vida kragen korrigeras inför det färdiga resultatet.
Cruciani & Bella - Resultatet
Danilo ser över korrigeringarna i samråd med kunden.
Cruciani & Bella - Resultatet
Ändringarna dokumenteras.

Danilo ritade en del på provskjortan och gjorde även en del justeringar på min beställning innan han skickade tillbaka den till företaget i Neapel i södra Italien som var den samarbetspartner som sydde upp den. Firman han samarbetar med heter Francesco Merolla och är av många ansedda som en av världens absolut främst skjorttillverkare. Han tillverkar numera endast åt ett antal andra skrädderier och företag men har tidigare haft ett eget märke under samma namn. Skjortan har fler handsydda moment än någon annan skjorta jag någonsin provat och slutresultatet blev verkligen makalöst bra!

När skjortan väl var färdig skickades den direkt hem till Sverige, följt av en provning full av förväntan.

 

Cruciani & Bella - Resultatet
Det färdiga resultatet i en ljusblå oxfordväv.
Cruciani & Bella - Resultatet
Den vackra buttondownkragen blev klart bättre efter ändringarna.
Cruciani & Bella - Resultatet
Skjortkragen passar lika bra till slips.
Cruciani & Bella - Resultatet
Handsydda detaljer i manschett och knapphål.
Cruciani & Bella - Resultatet
Den kanske vackraste detaljen är den handsydda axeln.
Cruciani & Bella - Resultatet
Cruciani & Bella - Resultatet
Ryggpartiet.

Jag har som sagt provat många skjortor genom åren och denna skjorta är faktiskt den bästa av dem. Detaljnivån är fantastisk, kanske till och med mer än vad man egentligen behöver ha och förväntar sig. Passformen också en riktigt bra. Ärmhålen är höga och den är relativt figurnära utan att vara tight.

Jag bad dock om lite extra tyg över ryggen då jag sitter mycket och skriver vid dator och inte vill att den stramar vid denna typ av rörelse.

Det är otacksamt att fotografera passformen på en skjorta för det kan vara svårt att göra den riktigt rättvis. På bilden har jag dessutom burit den en hel dag varpå den är lite skrynklig. Det enda jag kanske skulle vilja justera en aning är ärmlängden som jag tycker är 1-2 cm för lång. Dock är skjortan inte tvättad ännu och den har en tendens att krympa något på längden. Om en justering behövs så kan detta alltså utvärderas först efter första tvätten.

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta