Comme des Gar̤ons Рavantgarde inom dofter

 |  Publicerad 2008-11-17 16:00  |  Lästid: 3 minuter
Bild 317599

Japanska Comme des Garçons, aktuella genom samarbetet med H&M, har länge varit ett av världens mest nytänkande märken när det gäller dofter och parfym. Märkets grundare Rei Kawakubo har sedan starten uppmärksammats för sitt progressiva mode med en särpräglad och modern estetik. Något som i allra högsta grad även speglar modehusets unika dofter.

Ända sedan märkets doftdebut 1994 har uppfinningsrikedomen flödat och till skillnad från många andra designers är Kawakubo personligen delaktig i utvecklingen av nya parfymer. I doftvärlden åtnjuter hon en stor respekt, inte minst för att ha revolutionerat användningen av syntetiska ingredienser utan att förlora respekten för klassisk parfymkonst. Abstrakta noter som ”japanskt kaligrafibläck” och ”vinylskivor” blandas sorglöst med mer traditionella ingredienser. Resultatet är alltid originellt men oftast förvånansvärt lättburet. Nedan följer fem favoriter:

Guerrilla 1
En skarp och kryddig Eau de Parfum med viss julstämning tack vare ingredienser som saffran och nejlika.

Bild 317600

Odeur 53
Typiskt avantgardistisk Comme des Garçons-doft som spelar mycket på kontrasterna mellan artificiellt och naturligt, ett tema som ofta återkommer i märkets dofter. Noter av bränt gummi, mineraler och ren tvätt skapar tillsammans en okonventionell blandning.

Bild 317601

Parfums*PARFUMS Series 3 Incense: Avignon
En mörk och mustig doft som bygger på den typ av rökelse som används i kyrkor. Lätt rökig med toner av myrra och mysk. Kul, annorlunda och perfekt för vinterbruk, men kanske inget för den som har dåliga minnen av söndagsskola eller påtvingade kyrkbesök.

Bild 317602
Foto: Très Bien Shop

Parfums*PARFUMS Series 7 Sweet: Burnt Sugar
Lättsam, upplyftande och söt. Doften av karameliserat socker minglar med kompletterande noter av kanel, honung och vanilj.

Bild 317603

H&M by Comme des Garçons
Doften som lanserades i samband med klädsamarbetet mellan Hennes & Mauritz är en bra introduktion till märket. Mindre utmanande än de flesta Comme des Garçons-dofter, men en bra och speciell blandning av sprakande cederträ och lätta drag av rökelse.

Bild 317604

Mattias Keresztesi, arbetar som handläggare i Europaparlamentet i Bryssel och driver doftbloggen monkeymanmatts.blogspot.com samt recenserar dofter på basenotes.net.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta