Cavaliere MTM – del II

Efter det omfattande förarbetet och den professionella genomgången av tjänsten var förväntningarna på den färdiga kostymen minst sagt högt ställda. Lyckligtvis gjorde slutresultatet ingen besviken. Manolo har summerat några av de viktigaste detaljerna.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2012-03-20 11:36  |  Lästid: 3 minuter

Fördelarna med en bra MTM-tjänst är slående efter första avprovningen av kavajen.  Passformen är verkligen helt enastående. Cavalieres skräddare som i mitt fall tog alla måtten gjorde en mycket professionell bedömning av axlarnas lutning vilket gjorde att de föll mycket fint. Vidden var också den till belåtenhet och i enlighet med den uppnålade masterkavaj som var utgångspunkten vid måttningen. Ärmlängden var exemplarisk och visar precis lagom av skjortmanschetten och detaljerna med fungerande knapphål förstärker helhetsintrycket.

Sett till byxorna så satt de mycket bra över lår och vader. Den snäva fotvidden på 19 cm med breda uppslag på 5 cm skapar en något moderne touch som framhäver skon på ett elegant sätt. Ska vi klaga på något så var det att byxan var cirka två centimeter för vid i midjan. Detta blir dock en mycket lätt justering för en ändringsskräddare att åtgärda. En förklaring till detta kan vara att den masterbyxa som användes vid utprovningen inte passade alls då den var alldeles för snäv. Istället utgick vi vid utprovningen från den byxa som användes av mig när jag kom. Byxornas mättes av enligt konstens alla regler vilket medför en liten felmarginal jämfört med om man utgår från en befintlig masterbyxa.

Sett till detaljerna så är allting hantverksmässigt utfört oavsett om det gäller sömmarna, knapphålen eller passningen av fodret. En sak som är extra rolig är att se själva lystern efter att ha fått på sig kostymen i dagsljus till skillnad från när att bara välja ett tyg ur en tygbunt. Den uppfattas nu som en nyans ljusare än den marinblåa färg som fanns i bunten. Detta är bara positivt och skapar en mycket fin helhet om man kombinerar med en ljusblå skjorta, virkad diskret slips och bruna skor.

En sak som är påtaglig är att kostymen är relativt tung trots det fina tyget i super-130 ull från Vitale Barberis. Den ger ett solitt och gediget intryck på något sätt som blir svårt att beskriva men som sagt blir påtagligt när den bärs. Den fråga som vi hade efter beställningen och som skulle utvärderas beträffande hur framstycket skulle uppfattas då man inte använt halv- eller helkanvaskonstruktion kanske är svårt att bedöma innan man burit kavajen ett tag. Spontant känns konstruktionen riktigt bra. Erfarenheten av kanvaskonstruktioner är att de formas med tiden och medför en riktigt bra passform som håller bra över tiden. Med tanke på att denna tjänst trots allt kostar en del och att man tillverkar enligt hantverksmässiga metoder får man nästan förutsätta att följsamheten och kvaliteten med de limmade mellanläggen kommer att hålla en hög nivå även över en längre tid. Men som sagt så återstår detta att se.

Vill man prova denna tjänst så finns det återförsäljare i hela landet som alla har fått utbildning av Cavaliere i hur tjänsten fungerar. För att slutresultatet ska bli riktigt bra är det nog viktigt att man har en duktig person kan denna tjänst och som har en gedigen kunskap om kläder och passform. Man bör nog själv även ha ett visst intresse då de möjligheter som bjuds är oändliga.

Sammantaget är jag nöjda med resultatet och nu är det upp till er att utifrån bilderna skapa er en uppfattning.

  
Några av de som erbjuder denna MTM-tjänst är Wollmers i Malmö, Eric Skoglund och Ströms i Stockholm, Gregers i Umeå, Brixx i Gävle och Hugos Herr i Karlstad.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta